Ken mij niet – een emotioneel en origineel verhaal

Toen ik de cover zag van Ken mij niet en het bijschrift op de cover las, wilde ik dit boek meteen lezen. De schrijfster kende ik nog niet. Maar toch had ik hoge verwachtingen van het boek. Mede door dat Ken mij niet eigenlijk al langer bestaat, maar enkel in een nieuw jasje is gestoken en het boek ook goede reviews had gekregen. Na het lezen van de flaptekst vroeg ik mij wel af hoe Barroso hier een verhaal over heeft kunnen schrijven. Want hoe doe je dat? Een hoofdpersonage steeds andere identiteiten aan laten nemen en er toch één verhaal van te maken? Wil je weten of Ken mij niet aan mijn verwachtingen voldeed en wat ik er van vond? Dat lees je verderop in deze recensie.

Ken mij niet cover

Ken mij niet

Ken mij niet gaat over Tessa. Ze is op de vlucht en doodsbang dat de man die haar voor het leven heeft getekend, haar opnieuw vindt. Daarom moet ze steeds een nieuwe identiteit aannemen. Overal waar ze komt, vallen doden. Wat hebben die doden met Tessa te maken? Is het mogelijk voor iemand die zo beschadigd is, opnieuw te beginnen?

In Ken mij niet volgen we dus Tessa. Ze is doodsbang voor de man die haar toen ze negen was heeft ontvoerd en vastgehouden. Deze man heeft haar ernstig getraumatiseerd, waardoor ze is vergeten wie ze altijd was. Nu ze een jonge vrouw is en langzaam volwassen wordt, probeert ze haar identiteit terug te vinden. Ze probeert haar leven op te bouwen, maar omdat ze wil voorkomen dat anderen zal gaan gebeuren wat haar is overkomen, treedt ze gewelddadig op en wordt ze gedwongen om steeds te verhuizen en een nieuwe naam aan te nemen.

bladzijde hoofdstuk

Ontwikkeling in Ken mij niet

Op de cover van Ken mij niet staat dat het een spannende roman moet zijn. Zelf vond ik dat totaal niet bij het boek passen. Het was wel spannend, maar ik vond het niet echt een roman. Ik vond namelijk dat het personage niet echt een ontwikkeling doormaakte. Niet echt een positieve maar ook geen negatieve. Tessa ging in verschillende identiteiten van hot naar her.

Op de cover van de eerste uitgave uit 2017, stond dat Ken mij niet een thriller zou zijn. Dit hebben ze bij deze herziene uitgave dus veranderd naar spannende roman. Eigenlijk vind ik persoonlijk beide genres niet echt bij het boek passen, maar welk genre wel vind ik ook lastig te zeggen.

bladzijde hoofdstuk

Meerdere emoties en gebeurtenissen

In Ken mij niet beschrijft Nadine Barroso meerdere emoties. Bijvoorbeeld angst. Angst dat de man die haar voor het leven heeft getekend, haar opnieuw vindt. Maar ook liefde, vriendschap. Tessa ontmoet in dit boek ook een aantal mensen bij wie ze zich veilig, geliefd en geborgen voelt. Maar ook boosheid, als iemand haar weer iets aan wilt doen, of iemand van wie Tessa houdt. Ook komt er misbruik en mishandeling in voor, waarbij ik de emoties verdriet, boosheid en angst tegelijkertijd ervaarde.

bladzijde hoofdstuk

Schrijfstijl in Ken mij niet

In het begin moest ik erg wennen aan de schrijfstijl. Het verhaal zelf wordt afgewisseld met een aantal nieuwsberichten en voornamelijk dagboekscenes. Hierdoor zorgde Barroso ervoor dat je Tessa beter leerde kennen, wat erg fijn was, want daardoor kon je haar handelen beter begrijpen. Ik vond het verwarrend dat Tessa ineens een andere identiteit had. Het liep niet lekker in elkaar over, vond ik. Hierdoor kwam het verhaal wat ongeloofwaardig op mij over. Toch vind ik dat Barroso het verhaal knap heeft uitgewerkt, met een hoofdpersonage die steeds van identiteit wisselt.

Ken mij niet was helaas niet mijn ding. Voor mij persoonlijk was dit boek een fijn tussendoortje. Wel ben ik erg benieuwd naar andere boeken van Barroso.

bladzijde hoofdstuk ken mij niet nadine barroso

Over de auteur

Nadine Barroso (1981) is een auteur van Nederlandse bodem. Al haar hele leven heeft ze een voorliefde voor schrijven. Vanaf jonge leeftijd schreef zij al verhalen en zelfs een aantal boeken voor haarzelf.

In het verleden heeft Nadine Barroso een taal­‐ en cultuurstudie in eigen land en in Groot‐Brittannië afgerond en gewerkt als taaltrainer in het bedrijfsleven. Barroso heeft nog een tijdje in Moskou gewoond. Toen ze op het punt stond moeder te worden, had Barroso de luxe om haar werkende leven tijdelijk aan de wilgen te hangen en zo kon ze naast de zorg voor haar zoontje(s) meer tijd vrijmaken voor onder andere het schrijven. Daarnaast heeft Nadine Barroso een fascinatie voor de rauwe menselijkheid met zijn egocentrisme en de honger naar macht, seks en vermaak. Dit vind je dus ook terug in haar schrijven.

Andere boeken van Nadine Barroso

Specificaties Ken mij niet

Auteur: Nadine Barroso | Uitgeverij: De Crime Compagnie | e-book | Heruitgave: juli 2023 | Eerste uitgave: 2017 | 230 pagina’s (kan iets afwijken, het aantal pagina’s is namelijk afhankelijk van lettertype en lettergrootte) | 9789461097439 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.