In memoriam – een eerste deel van de Schaduwland serie

Al een tijd lag In memoriam op mijn stapel mij tegemoet te stralen. Ik ben echt fan van Scandinavische thrillers en had zoveel zin om er in te beginnen! Eindelijk was het dan zover. Ik mocht verdwijnen in het eerste deel van de nieuwe Schaduwland serie. Want dat is wat er met mij kan gebeuren, mits het een heel goed geschreven boek is. De wereld om mij heen wordt een soort ‘blur’ en ik ga in mijn eigen leesbubbel. Met In memoriam is dat, grotendeels, ook zo geweest. Ik heb er van genoten!

In memoriam

In memoriam

In de lange, hete zomer van 1994 lijdt Zweden aan wk-voetbalkoorts. Ook is Zweden in de greep van een massale schietpartij in Falun. Na deze gruwelijke aanslag door schutter Mattias Flink, vindt er opnieuw een moord plaats. Een vrouw wordt gewurgd aangetroffen in een park en al snel wordt duidelijk dat zij niet het eerste slachtoffer is – noch het laatste. Het is aan Tomas Wolf, rechercheur en voormalig vredesofficier van de Verenigde Naties, om de moordenaar te vinden.

Hij krijgt hulp van Vera Berg, een ambitieuze, maar corrupte verslaggever van het avondnieuws. De hoofdverdachte is de aan alcohol verslaafde filmster Micael Bratt, maar zowel Wolf als Berg vermoeden dat de echte dader veel dichterbij het onderzoek staat.

Schaduwland serie

In memoriam is de start van de nieuwe Schaduwland serie. Een veelbelovende start, want het is een heerlijke Scandinavische thriller. Alle kenmerken kun je in dit boek afvinken. Ten eerste kun je daarbij denken aan het goed uitgewerkte privéleven van de rechercheur en, in dit geval, de journalist. Naast hun werkzaamheden beleven Vera Berg en Tomas Wolf van alles. Zelfs zoveel dat ik het af en toe wat overweldigend vind, met name de achtergronden van beide. Soms vraag ik mij af of het nodig was om zoveel details toe te voegen hierbij.

Ten tweede zie je bij In memoriam, net als in andere Scandinavische series, een complex plot waarbij tot vrijwel het einde onduidelijk is ‘wie het heeft gedaan’ of ‘waarom’. Dit is de reden dat ik zelf volledig opga in een thriller. Dat is dan ook absoluut gelukt bij dit boek. Zeker met dit weer, koud en nat, is dit het ideale boek om lekker op de bank te lezen en de wereld buiten te sluiten.

Naast het complexe plot zie je bij dit type thrillers vaak ook een maatschappelijke context. In memoriam schetst een Zweden waar extreem-rechts een flink aantal aanhangers heeft. Het uitgebreid toelichten van de context, namelijk die van het wk-voetbal, is goed gedaan. Op deze manier lukt het als lezer goed om ’terug te gaan’ naar de tijd. De telefooncel is bijvoorbeeld iets wat mij eigenlijk in eerste instantie niet opviel, pas toen ik bewust ging zoeken naar tijdsdetails.

Scandinavische thriller volledig beeld hoofdstuk 5

Auteurs van In memoriam

In memoriam is geschreven door twee auteurs, Pascal Engman en Johannes Selaker. Zij hebben hun krachten gebundeld in deze nieuwe serie. Pascal Engman is een Zweedse thrillerauteur. Voorheen was hij een prominent journalist van een grote avondkrant, Expressen. Johannes Selaker is schrijver en journalist. Hij werkte onder meer als nieuwsdirecteur en hoofdredacteur bij de grote Zweedse kranten. In 2020 verscheen zijn solodebuut.

Meer thrillers lezen?

Bij StoerLeesVoer zijn we echt gek op thrillers! Uit het noorden van Europa, maar ook heel andere thrillers. Wil jij niet wachten op het volgende deel van de Schaduwland-serie nadat je In memoriam hebt gelezen? Probeer dan deze boeken eens:

Specificaties In memoriam

Auteurs: Pascal Engman en Johannes Selaker | Uitgever: A.W. Bruna | Vertaling: Petra Broomans en Madeleine Kiers | september 2023 | 544 pagina’s | 9789400515949 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.