De eekhoorn legt een ei – een fabelachtig boek

Ik gebruik tijdens mijn werk graag verhalen met een boodschap. De eekhoorn legt een ei leek mij daar zeer geschikt voor. Tijdens de start van een bijeenkomst met collega’s begin ik vaak met een voorleesverhaal om de toon te zetten. Ook sta ik soms korte momenten voor de klas als de eigen leerkracht afwezig is, dan is een kort verhaal ook prettig om altijd bij de hand te hebben. En zeg nou zelf, een eekhoorn die een ei legt? Dat vraagt erom dat je gauw het boek openslaat!

De eekhoorn legt een ei

De eekhoorn legt een ei en andere fabels

In deze vrolijke verhalenbundel komt een bonte stoet bosdieren voorbij, die allemaal zo hun eigen lesje leren. De haas heeft veel vrienden op Fabelbabbel, maar waar zijn ze als hij ziek wordt? Mag je liegen om je liefje voor je te winnen? Hebben de mieren het gedaan? Kunnen kraaien zingen? En is het waar wat ze zeggen: heeft de eekhoorn écht een ei gelegd? De eekhoorn legt een ei is een geestige, lichtvoetige verzameling verhalen over echte vrienden, anders zijn, vrijheid, ijdelheid, roddel en achterklap – en over madeliefjes.

Janneke Schotveld schreef De eekhoorn legt een ei en andere fabels. Zij schreef meer verhalenbundels, zoals De kikkerbilletjes van de koning en Het kattenmannetje. Beide boeken bevatten moderne sprookjes, om voor te lezen vanaf een jaar of 7. Daarnaast is Janneke Schotveld onder andere bekend van de Superjuffie serie en de boeken van de Dappere Ridster.

De eekhoorn legt een ei bevat prachtige illustraties. Deze zijn gemaakt door Noëlle Smit. Elk verhaal heeft een paginagrote illustratie en de titels van de verhalen zijn kleurrijk vormgegeven. Noëlle Smit heeft met verschillende auteurs samengewerkt. Zo maakte ze de illustraties bij Vuilnisvarkens Job en Bob en bij De mug op de brug.

Fabelachtige verhalen

Ik houd van boeken met een boodschap, zeker als het losse verhalen bevat. Het boek De eekhoorn legt een ei is wat mij betreft een prachtige aanvulling op de verhalen van Toon Tellegen. Niet eerder vond ik een boek, niet van Toon Tellegen, dat ik kon gebruiken als start van een goed gesprek met een groep kinderen of volwassenen. Dat deze verhalen van Janneke Schotveld te gebruiken zijn bij beide doelgroepen vind ik waardevol aan dit boek.

De verhalen in deze bundel zijn luchtig en diepgaand. Die combinatie maakt dat ik met veel lol in het boek heb gelezen, maar dat de verhalen mij ook een spiegel voorhouden. Zo gebruikt de haas in het verhaal ‘De vele vrienden van de haas’ Fabelbabbel op zijn telefoon. Hij heeft vele vrienden geeft aan aan. Maar zodra hij zijn vrienden echt nodig heeft blijken ze toch anders ‘vriend’ te zijn dan hij had gehoopt. Mol wordt er onzeker van, hij heeft ‘maar’ twee vrienden. Ben je dan minder waard? Dit verhaal houdt volwassenen een spiegel voor, maar geeft bij kinderen de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan over vriendschap en social media.

Het verhaal ‘De mieren hebben het gedaan’ vond ik een gedurfde, maar daarmee ook één van de mooiste verhalen in De eekhoorn legt een ei. De symboliek rondom ‘de specht met een witte kuif’ en de schuld die hij de mieren geeft: ‘ze zijn met teveel’ zorgt ervoor dat het bos ‘minder minder’ scandeert. Een zeer belangrijk verhaal om met kinderen in gesprek te gaan over hoe we omgaan met elkaar. Dit verhaal laat zien dat deze verhalenbundel de actualiteit uit de ‘grote mensenwereld’ verbindt met verhalen voor kinderen.

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

Voor het boek De eekhoorn legt een ei heb ik eigenlijk op drie niveaus een toepassing in gedachten. In eerste instantie denk ik aan mensen die groepen begeleiden. Bijvoorbeeld als je een vergadering voorzit of een teamdag gaat begeleiden. Ik heb het verhaal De spreeuw met de pauwenveren gebruikt bij de opening van het schooljaar met mijn team. Dit verhaal gaat over een jonge spreeuw die anders wil zijn. Na afloop hebben we een gesprek gevoerd over hoe je dit verhaal kunt toepassen in je klas. Wat doe je met kinderen die zich anders uiten (door middel van woorden en kleding bijvoorbeeld), hoe zorg je voor tolerantie in je klas?

Deze verhalenbundel is ook goed te gebruiken in de groep. Na het lezen kun je een kringgesprek voeren over de moraal van het verhaal. Zo gaat het verhaal Een stelletje vreemde vrienden over vriendschappen en voor elkaar opkomen. Natuurlijk kunnen kinderen het boek ook zelf lezen, vanaf een jaar of 8. Ik denk bijvoorbeeld aan een meisje in groep 5. Ze houdt van korte en lange verhalen, houdt van dieren en kan goed technisch en begrijpend lezen. Ze houdt van het voeren van een gesprek over een boek en dit boek leent zich daar uitstekend voor.

Specificaties De eekhoorn legt een ei

Auteur: Janneke Schotveld | Illustrator: Noëlle Smit | Uitgeverij: Van Goor | 9789000376346 | augustus 2021 | 80 pagina’s | Meer informatie vind je hier of in de lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.