Op zoek naar de herfst – een prentenboek

Je hebt prentenboeken met weinig tekst en rustige illustraties en je hebt boeken met veel tekst en illustraties vol details. Op zoek naar de herfst hoort bij de laatste categorie. Een prentenboek bomvol activiteiten om te doen thuis en in de klas in het thema van de herfst.

Op zoek naar de herfst

De kinderen uit de klas van meester Sander krijgen een bijzondere opdracht. Ze moeten de herfst mee naar de klas nemen. Maar hoe doe je dat? Als Fien en Ramses op pad gaan, ontdekken ze hoe het komt dat bomen hun bladeren verliezen en hoe paddenstoelen kunnen groeien. Wat een wonderlijke tijd, de herfst! Een leerrijk en grappig boek over de wonderen van de herfst. Voor nieuwsgierige kastanjerapers vanaf 4 jaar.

knutselen met herfstschatten

Schatten uit de natuur

Op zoek naar de herfst komt precies op het moment dat kinderen buiten kastanjes kunnen rapen en bladeren in allemaal prachtige tinten oranje, rood en bruin. Ik ben altijd dol op die schatten uit de natuur en toen ik vroeger nog gastouder was ging ik elke dag met ze op zoek naar nieuwe schatten om thuis mee te knutselen. Ook in dit boek wordt er geknutseld met de schatten dus het is ook nog eens inspirerend om zelf op zoek naar de herfst te gaan en wat te maken voor in huis of in de klas.

op zoek naar de herfst

Diversiteit in op zoek naar de herfst

Op zoek naar de herfst is een boek bomvol diversiteit. De hoofdpersonen zijn Fien en Ramses met twee verschillende huidskleuren, staan met plezier te spelen in een herfstachtig tafereeltje op de kaft van het boek. En ook de andere kinderen uit de klas van meester Sander hebben verschillende huidskleuren en namen uit andere culturen.

We ontmoeten een vrouwelijke boswachter die samen met de opa van Ramses een heleboel uitlegt over de natuur. Fien en Ramses proberen steeds iets te vinden wat ze mee kunnen nemen in de klas, maar steeds zijn andere kinderen ze voor. Als dat maar goed komt!

Diepgang

Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat het niet alleen geschreven is voor de jongste kinderen, maar ook echt voor oudere kinderen. Zo wordt er beschreven waarom de bomen hun bladeren verliezen, waarom vogels in v vorm vliegen, hoe de natuur de bladerhopen opruimt en waarom je paddenstoelen beter niet kunt plukken.

Ook een stukje klimaat komt er in voor als er wordt uitgelegd waarom bomen zo belangrijk zijn voor ons. En de hippe actie stoeptegel eruit plantje/ boompje erin komt ook nog aan bod.

boekomslag

Rijke woordenschat en prachtige illustraties

Als juf word ik erg blij van op zoek naar de herfst. Er is een rijke woordenschat, van pompoensoep tot spinnenwebben alles komt voorbij. De illustraties zijn echt schitterend en er is zoveel op te zien dat je het boek ook kunt ‘lezen’ zonder de tekst te bekijken. Zo ontdekten wij een roodborstje, een prachtige regenboog, een prachtige duif en heel veel soorten paddenstoelen.

Door de diversiteit en diepgang is op zoek naar de herfst een perfect boek voor alle klassen op school om uit voor te lezen en natuurlijk ook voor thuis!

Specificaties op zoek naar de herfst

Auteur: Sanne Ramakers en Merel de Vink | Illustraties Marjolein Hund | Uitgeverij Clavis | 9789044845020 | 22 augustus 2022 |  40 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

op zoek naar de herfst
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.