De verschrikkelijkste klas van de hele wereld – Joanna Nadin

Als leerkracht maak je het soms mee, je hebt een verschrikkelijke klas. Kinderen die constant ondeugend zijn, kattenkwaad uithalen, niet meedoen met de les, niet luisteren, andere kinderen pijn doen, je spullen vernielen en natuurlijk pesten. Ja soms kunnen het echte ettertjes zijn. Groep 5b van basisschool de regenboog is de De verschrikkelijkste klas van de hele wereld. Tenminste dat vind mevrouw Brandnetel – Barst. Zelf denk ik daar toch een beetje anders over.

De verschrikkelijkste klas van de hele wereld

Wat maakt nu dat iemand tegen een klas steeds zegt dat ze LETTERLIJK De verschrikkelijkste klas van de hele wereld zijn? En hoe kan het dat een schoolhoofd dat zegt. Als leerkracht vind ik dit totaal niet kunnen. Maar goed heel veel dingen die in dit boek staan kunnen niet. Gelukkig is het wat dat betreft slechts een kinderboek. Een kinderboek die kinderen denk ik wel aan het lachen maakt. Ik moest er in elk geval hard om lachen soms.

Het schoolhoofd heeft een hele lange lijst met schoolregels gelamineerd aan haar deur hangen. In haar ogen is groep 5a veel beter dan groep 5b. 5a wint prijzen, is stil als ze spontaan op bezoek komt in de klas en in haar ogen doet die klas het dus veel beter dan groep 5b. Maar is een klas dat altijd braaf alle regels volgt en nooit eens rebels is wel echt zo goed?

Twee verhalen

In De verschrikkelijkste klas van de hele wereld staan twee verhalen. De koekjeskoning en Spreekbeurt. Beide verhalen zijn los te lezen. Ik las ze achter elkaar en vond het zelf soms wat storend dat bepaalde dingen steeds letterlijk werden herhaald. Maar ik ben volwassenen en dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en voor hen kan het juist heel fijn zijn om het nog eens te lezen. Bijvoorbeeld omdat ze het boek niet in een keer uitlezen.

De koekjeskoning

Het verhaal van de koekjeskoning maakte mij bijna misselijk haha. Er wordt uitvoerig beschreven hoe een boom bezaaid met vogelpoep een plek is waar kinderen stiekeme dingen achter doen. In dit geval is een klasgenoot van Samuel, de persoon uit wiens ogen we dit boek lezen, stiekem een hele rol koekjes aan het opeten.
Samuel en Malik, zijn beste vriend, willen ook een koekje of ze dreigen het aan mevrouw Brandnetel – Barst te vertellen. Een Welles Nietes ruzie ontstaat en een flinke portie van de overtreffende trap onder de klasgenoten. Allemaal scheppen ze opeens op over hun koekjes. Zelfgemaakt of gekocht in de winkel.
Na school zijn Samuel en Malik druk met hun Samlik koekjes bakken waar onder andere 4 kleuren kleurstof ingaan zodat de koekjes allemaal bruin geworden zijn.

Maar wie heeft nu de beste koekjes gemaakt? De klas besluit dat 1 iemand alle koekjes moet gaan proeven en er worden op een kritische manier punten gegeven. Maar dan komt het schoolhoofd eraan. Snel eten ze hun koekjes op, waarna een heus kots feestje volgt.

Vind jij nu dat 5b LETTERLIJK De verschrikkelijkste klas van de hele wereld is?

Spreekbeurt

In het tweede verhaal gaat het over spreekbeurten. Elke woensdag moeten de kinderen iets meenemen naar school om over te vertellen. Een presentatie dus. De een wil wat vertellen over chips, de ander wil proberen om een kunstje uit te proberen. Eigenlijk zijn ze stuk voor stuk allemaal op hun eigen manier serieus bezig met deze opdracht. Maar dan moet groep 5b de strijd aangaan met groep 5a. Huisdieren worden meegenomen naar school, wat natuurlijk weer tegen de regels in gaat. En telkens in het verhaal zijn de schoenen van meester Noppers de sjaak.. Iets met melk en een hond.

De verschrikkelijkste klas van de hele wereld – echt niet!

Ik vind groep 5b van basisschool de regenboog dus niet de verschrikkelijkste klas van de hele wereld. Ze zijn eigenlijk heel vindingrijk. De kinderen weten elkaar te stimuleren om het beter te doen, ze dagen elkaar uit, overleggen en luisteren als meester Noppers ze even tot de orde van de dag roept. Ze proberen de regels slim te omzeilen door bijvoorbeeld van hun huisdieren hulpdieren te maken. En dat vind ik dus echt slim en geniaal.

Achterin het boek staan twee leuke quizen om te kijken of jij ook in de verschrikkelijkste klas van de hele wereld zou kunnen zitten en wie jouw vriend zou zijn. In mijn geval een volmondige ja! haha

Echt een supergrappig boek om te lezen. En natuurlijk om voor te lezen in de klas. Eens kijken hoe je klas reageert haha

Schrijfster en illustrator:

Joanna Nadin heeft al meer dan 80 kinderboeken geschreven. Het verschrikkelijkste wat zij ooit op school heeft gedaan, was overgeven op haar bord tijdens de lunchpauze en iemand anders daarvan de schuld geven. Ik snap waar de inspiratie van de kotsscène vandaan kwam haha. Chips is een van haar lievelingsdingen

Rikin Parekh, ook wel meester Rik, is schrijver, tekenaar en ninja. Hij werkt op basisscholen waar hij kinderen begeleidt. Het verschrikkelijkste wat hij ooit op school heeft gedaan is tekenen in zijn oefenboeken. Honden is een van zijn lievelingsdingen. Bedankt voor je supergrappige illustraties!

Specificaties de verschrikkelijkste klas van de hele wereld

Auteur: Joanna Nadin | Illustrator: Rikin Parekh | Veltman uitgevers | Vertaling Sandra C. Hessels / vitataal | 9789048319145 | augustus 2021 |  152 pagina’s | meer informatie vind je hier of in de lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofdfoto
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.