Het kleine huis bij de rivier – Selma Noort. Een mooi verhaal over familie en vriendschap

De jongen Joes (van Joesef) woont met zijn gezin in een klein dijkhuisje langs de rivier. Een rijtje van vijf huizen waar nog meer familie woont. Waaronder zijn nichtje Amber, oma Moe, tante Fien en opa Roekoe. Een prachtige plek, maar wel langs een gevaarlijke dijkweg. Hoe lang gaat dat nog goed? De vader en moeder van Joes maken zich er best wel wat zorgen over. Selma Noort schreef dit boek Het kleine huis bij de rivier. Een verhaal over familie en vriendschap, dapper zijn, lief en leed. Een prachtig boek, geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar én hun ouders!

hoofd

Selma Noort

Selma Noort is een veelbekroond schrijfster met prachtige sfeervolle boeken op haar naam. Waar alledaagse moeilijkheden in beschreven worden maar ook ingrijpende gebeurtenissen die op ieders pad kunnen komen. En daarom zijn het ook mooie boeken voor kinderen om te lezen. Zodat ze hun inlevingsvermogen en fantasie vergroten, en hun blik verruimen.

Het kleine huis bij de rivier is een gewoon verhaal over een gewone jongen. Maar hij maakt wel iets heel heftigs mee. Op een nacht rijdt er een grote vrachtwagen op de gevaarlijke dijk waar Joes zijn slaapkamer maar een klein stukje vanaf ligt. En de chauffeur let even niet goed op!

Wat er gebeurde toen iedereen juist zo zijn best had gedaan om dat NIET te laten gebeuren…

Joes in het kleine huis bij de rivier

Joes, zijn moeder Zaza en vader Walter wonen in het kleine huis bij de rivier. Op de hoek van een rijtje van vijf huizen. In de andere huizen wonen nog meer mensen van de familie van Rijn. Een bijzondere en tegelijk hele gewone familie die enorm gehecht is aan hun prachtige plek bij de rivier. Met de perenbomen, de schepen en boerderijen in de buurt.

De moeder van Joes is gevlucht uit Syrië toen ze zwanger was van hem. Walter was de klusjesman in de opvang en ze werden verliefd. Dus Walter is helaas niet de echte vader van Joes, wat hij heel jammer vindt. Maar ze zijn een heel hecht gezin. En Joes is dikke maatjes met zijn nichtje Amber. Spelen, zwemmen, luieren en fietsen. Langsgaan bij de ietwat vreemde opa en de bazige oma die elkaars broer en zus zijn. Ze kunnen zichzelf er goed vermaken.

Het verhaal begint heel indringend met Joes die in gevaar is en naar adem hapt. Hij durft niet te praten of te huilen. Walter en Zaza die heel bezorgd bij hem zijn. Het verhaal van Joes is mooi klein geschreven in een langzaam tempo. Maar het is tegelijk heel sterk en beeldend. De mooie plek van het kleine huis bij de rivier zie je zo voor je. Dat komt zeker ook door de prachtige illustratie op de voorkant van Martijn van der Linden. Met het kleine huis langs de rivier in de vorm van een peer.

Familie en vriendschap

Een verhaal over familie; over de band met elkaar, het voor elkaar opnemen en elkaar beschermen. Over lief en leed, groot en klein. Ook over de indringende achtergrond van moeder Zaza als vluchteling die zoveel verdriet heeft. Want opnieuw zijn haar thuis en haar kind in gevaar. Prachtig geschreven, en ook hoe de kleine Joes hier op een liefdevolle manier mee omgaat. Het verhaal maakt echt veel indruk. Het kleine huis bij de rivier is een boek om met veel plezier te lezen en ook wat uit te leren.

Want het is een verhaal dat misschien wel vooral gaat over de kleine lichtpuntjes blijven zien. Dat er zelfs uit een hele nare gebeurtenis iets moois voort kan komen. Zoals een mooi nieuw huis, een nieuwe vriendschap en vergeving. Over hoe je dapper kunt zijn en hoe belangrijk het is dat je hulp hebt van familie en vrienden. Een boek voor kinderen vanaf 9 jaar oud. Maar zeker ook voor volwassenen die van kinderboeken houden!

Mooi zijn ook de kleine illustraties van Selma Noort met de kenmerkende onderwerpen van het verhaal. Zoals de duiven en kippen van Opa Roekoe, de waslijn en de steiger. Mooi en sfeervol!

  • Wat leuk: Selma leest zelf een klein stukje voor uit dit mooie boek. Kijk hieronder:

Specificaties Het kleine Huis bij de Rivier

Auteur en binnenwerkillustraties: Selma Noort | Omslag: Martijn van der Linden | Uitgeverij Leopold | 9789025881504 | september 2021 | 208 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.