Mijn familie, jouw familie. Een boek over diverse gezinssamenstellingen

Laat je kind (vanaf 3 jaar) op een duidelijke én interactieve manier kennismaken met familie en relaties. Hij/zij weet wellicht al dat mama, papa, broertjes en zusjes familie zijn. Ook opa’s, oma’s, tantes en ooms horen erbij. Het valt je kindje op dat het bij andere kinderen niet hetzelfde is. Sommige kinderen wonen soms bij mama en soms bij papa, hebben twee mama’s of wonen bij oma. Bij iedereen is dat anders.

Mijn familie, jouw familie onderdeel van de serie Kriebels in je buik

Pauline Oud schreef dit boek als onderdeel van de serie Kriebels in je buik. Eerder kwamen uit in deze serie: Alles over je lichaam, Ja & Nee gevoelens, en Waar komen baby’s vandaan? Kriebels in je buik maakt thema’s zoals het eigen lichaam, voortplanting, emoties, weerbaarheid en zelfvertrouwen, relaties bespreekbaar met op maat gemaakte boeken. Kinderen groeien op en Kriebels in je buik groeit met ze mee!

In Mijn familie, jouw familie wordt eerst uitgelegd wat familie eigenlijk is. En dat iedereen er één heeft! Ik voed mijn zoontje (bewust) alleen op. Toen hij een jaar of twee was, begon hem op te vallen dat de andere kindjes bij de opvang ‘een papa hebben’. Meteen heb ik hem gerustgesteld dat hij die ook heeft: “Iedereen heeft een papa en een mama! Want om geboren te worden, moeten papa’s een zaadje aan mama’s geven. Maar ze hoeven niet per sé bij elkaar te wonen. En mama wou liever alleen met jou wonen.” Dit boek sluit mooi aan op de vragen die hij hier nu wel eens over heeft.

Mijn familie jouw familie

Eigen familie, eigen regels

Naast alle verschillende gezinsvormen, wordt in het boek ook besproken dat er bij iedereen thuis andere regels zijn. Handig, want zo weet je kindje ook dat hij wel goed moet luisteren wat er bij vriend(inne)tjes thuis wel en niet mag. Om de term ‘vierkante ogen’, moest ik wel lachen. Dat hoorde ik namelijk als kind wel eens. (Nooit geloofd trouwens.)

Mijn familie jouw familie

Verder kunnen we lezen over feest vieren en wat andere momenten kunnen zijn waarop je samen feestviert. En we leren wie opa’s en oma’s zijn en hoe het kan dat de één daar meer van heeft dan de ander. En wie ooms, tantes, neven en nichten zijn. Daarna gaat het over logeren. In Mijn familie, jouw familie worden steeds ook vragen tussendoor gesteld, zoals: Bij wie logeer jij wel eens?

Opdrachten

Na alle uitleg kunnen we aan het einde van het boek op zoek gaan naar de zes vriendjes (de hoofdpersoontjes) op een grote mooie illustratie van een aantal huizen bijelkaar met vrolijke, zwaaiende gezinnen achter de ramen. En in de volgende opdracht komen we erachter of we goed hebben opgelet tijdens het lezen. Bij maarliefst 24 plaatjes van figuren die voorbij zijn gekomen staat een vraag, zoals “Wie is mijn baasje?” bij de afbeelding van de puppy Bobby. En dan hebben we natuurlijk nog de stamboom! De stamboom van Noa staat als voorbeeld in het boek. Maar bij het boek zat ook een lege stamboom, zodat je kind zijn eigen stamboom in kan vullen.

Wil je nog meer doen met Mijn familie, jouw familie? Dan is er extra materiaal verkrijgbaar via Pauline’s Peuter Plan. De lespakketten en aanvullende materialen richten zich op zowel peuters als kleuters. Binnen de doorgaande lijn past ook de Engelstalige variant van alle materialen. Contact met ouders wordt gestimuleerd door aanbieden van ouderbrieven (met overzicht van het thema en tips voor thuis) bij de verschillende thema’s. Ook is er een uitgebreide set Dagritmekaarten voor thuis beschikbaar. Je vind alle items in de webshop: gratis doe-tips bij de boeken, kleurplaten, lesmateriaal bij thema’s, woordkaarten, de dagritmekaarten, cijferkaarten, domino- en memoryspellen, raamtekeningsjablonen en haakpatronen van de boek-karaktertjes.

Een veelzijdig boek dus, om nog heel lang plezier van te hebben!

Specificaties Mijn familie, jouw familie

Uitgeverij: Clavis | Auteur: Pauline Oud | 9789044837995 | oktober 2020 | 36 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5 Mijn familie jouw familie
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.