Hoe vang je een grote vis? – een verrassend boek

Voordat ik begin met het bespreken van Hoe vang je een grote vis? zal ik twee dingen opbiechten: 1. Ik had geen idee wie Hans Sibbel is. 2. Ik haat vissen. Dat is best gek toch, als je dit boek uitkiest om te gaan lezen. Na het lezen weet ik dat je echt niet van vissen hoeft te houden om dit boek geweldig te vinden en Hans Sibbel is Lebbis, ja van Lebbis en Jansen. Zo… dit is opgehelderd… dan wil ik jullie nu graag meer vertellen over dit verrassende boek!

Hoe vang je een grote vis?

Hoe vang je een grote vis?

Hans houdt van vissen – niet van dieren, ja ook, maar vooral van het doen: ze vangen. Maar ja, hoe vang je een grote vis?

Wat begint in een watertje achter de begraafplaats, wegduikend voor de politie, mondt uit in reizen over de wereld om tussen de piranha’s die ene vis te vangen die zo bijzonder is. En hem daarna weer los te laten.

Zoveel humor

Direct bij de start van Hoe vang je een grote vis? had Hans Sibbel mijn aandacht. Zijn vlotte schrijfstijl en de humor die erdoorheen sijpelt vind ik echt genieten. In het laatste hoofdstuk kom ik er dus achter dat Hans cabaretier is en dat verklaart voor mij alles. Toch is dit boek het kinderboekendebuut van hem, dat is echt heel erg knap gedaan!

Ik moest slim zijn. Slimmer dan die grote karper. Ik besloot een uur met een aardappel te vissen. En dan een uur met een groot stuk kaas. En dan weer een uur met een aardappel.
Topidee.
Geen enkel resultaat. Noppes.
Twee weken heb ik het volgehouden. Twee weken. En precies toen ik moest pissen, besloot meneer de karper dat-ie toch wel zin in kaas had. Met mijn broek half op mijn knieën kon ik nog net de hengel pakken.

Hoe vang je een grote vis? Bladzijde 22

Hoe vang je een grote vis? is waargebeurd

Hans Sibbel beschrijft de situaties zo beeldend dat ik zelf ook aan de waterkant naar een dobber zit te staren tijdens het lezen. De euforie van iets vangen voel ik zelf ook, als ik lees dat hij eindelijk beet heeft. In de podcast van Lemniscaat hoor ik dat alle vissen echt gevangen zijn en dat het dus een waargebeurd boek is. Dit maakt het voor mij nog leuker, omdat ik sommige reizen van Hans erg bijzonder vond.

Ik dacht dat het boek zou gaan over het vissen in Nederland, maar dit is zeker niet alleen het geval. Om een echt grote vis te vangen reist Hans namelijk af naar verschillende landen. Nog wat laagdrempelig in Spanje, om op meerval te vissen, maar later ook naar Suriname en Nicaragua. Of Hans de Piraiba daadwerkelijk gaat vangen ga ik natuurlijk niet verklappen.

Hoe vang je een grote vis?

Een boodschap

Zoals ik al zei is Hoe vang je een grote vis? geschikt voor veel meer kinderen dan alleen visliefhebbers. Het boek bevat namelijk een mooie boodschap. Hans Sibbel vat deze in les 7 heel mooi samen.

Het kan altijd gaver, mooier, leuker, spannender, fijner, groter. Er zit nergens een grens aan. Het hele idee van een grens is dat je eroverheen kunt gaan. Anders heb je geen grens. Na een grens komt altijd nog wat anders. Net als het einde van het heelal. Daar zit nog wat achter…

Hoe vang je een grote vis? bladzijde 72

Want natuurlijk kan het altijd beter. De vraag die Hans zich in het boek stelt is, ‘waarom zou je dat willen?’. Die grote vis vangen is namelijk niet het doel, het is een begin. Net als het lopen van een marathon. Waarom wil je dat per se doen? Ik moest lachen om deze zin: “Er is nog nooit iemand op geweest op een onbewoond eiland die dacht: ik ga eens trainen voor een marathon. Welnee. Je doet het ook een beetje voor de bewondering”.

Waar les 7 ineens vandaan komt? Hoe vang je een grote vis? bevat een heleboel lessen. Over geduld hebben, het kleine waarderen, focus houden. En dat allemaal gericht op vissen, maar natuurlijk ook veel groter te maken. Zonder dat het overdreven is of belerend overkomt. Dat is het toffe van dit boek!

Illustraties

De illustraties in Hoe vang je een grote vis? zijn gemaakt door de zus van Hans, Marianne Sibbel. De schutbladen zijn al prachtig gemaakt met een tekening om bij weg te dromen. De overige illustraties zijn kleurrijk en vrij specifiek van stijl. Erg passend bij het verhaal. Het zijn er ook een heleboel, wat het boek heel aantrekkelijk maakt om te lezen.

Een leuk weetje is dat het Marianne Sibbel is die Hans ertoe heeft gezet om een boek over zijn grote hobby, vissen, te schrijven. Hij ontving van haar een tekening voor zijn verjaardag, met daarbij de boodschap dat ze hem toewenste dat hij bleef genieten van het vissen. In de coronatijd heeft Hans toen het plan opgevat om er een kinderboek over te schrijven. Broer en zus kregen op die manier ook nauwer contact met elkaar, vertelt Hans in de podcast van Lemniscaat.

Wie o wie gaat dit boek lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Natuurlijk heb ik bij Hoe vang je een grote vis? een kind in mijn hoofd dat van vissen houdt. Maar, dat is echt niet de enige doelgroep die dit boek gaat waarderen. Ik hoop dan ook dat als je bijvoorbeeld boekpromotie doet op je school, dat je dit boek eerst goed leest voordat je er iets over verteld. Het boek is namelijk ook supergeschikt voor kinderen die van een grapje houden, of die van waargebeurde verhalen houden. Of voor kinderen die het liefst informatieve boeken lezen, maar op een school zitten waar je fictie moet lezen tijdens ‘vrije keuze lezen’. Want dit boek past namelijk prima in de ‘fictiekast’ en bevat toch lekker veel weetjes.

Qua leeftijdsgroep is dit boek voor een brede doelgroep geschikt. Vanaf een jaar of 8 is het boek prima, maar zeker ook voor oudere kinderen. Hoe vang je een grote vis? is niet zo dik, wat het ook echt geschikt maakt voor kinderen die niet zo van lezen houden. De opmaak is heel prettig en er zitten lekker veel plaatjes in, dit helpt voor deze kinderen ook.

Lemniscaat heeft vaak geweldige lessuggesties, kleurplaten etc. bij hun boeken. Ik zie ze (nog) niet van dit boek, maar houdt hun website in de gaten als je met dit boek aan de gang wilt in de klas!

Specificaties Hoe vang je een grote vis?

Auteur: Hans Sibbel | Illustraties: Marianne Sibbel | Uitgever: Lemniscaat | januari 2023 | 92 pagina’s | 9789047714842 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.