De grote dierentrek – een informatief boek met prenten

Als je De grote dierentrek in de boekwinkel ziet staan, dan oogt het als een prentenboek. Met name door het formaat, maar ook door de kinderen die in het bootje op de cover staan. Ik had dan ook het beeld van een verhalend boek, met wellicht wat informatie. Het tegendeel blijkt waar. De grote dierentrek is absoluut een non-fictie prentenboek. Het is zeer informatief voor jong en oud. De illustraties maken het heel speels en hierdoor is het een graag gezien boek van mijn kinderen.

De grote dierentrek

De grote dierentrek

Miljarden dieren trekken elk jaar van de ene plek op onze aarde naar de andere. Vogels, zoogdieren, reptielen, amfibieën, vissen en insecten vliegen, zwemmen of lopen enorme afstanden. Ga je mee op reis?

Chris Packham schreef De grote dierentrek. Hij presenteerde het BBC-televisieprogramma voor de jeugd ‘The Really Wild Show’, waarna hij zijn eigen televisiemaatschappij oprichtte. Hij produceert natuurprogramma’s voor de BBC en voor National Geographic.

Prachtige illustraties

Als je De grote dierentrek openslaat zie je direct een afbeelding van de wereldkaart. Op een kleurrijke, speelse manier zijn de continenten weergegeven met daarbij de routes die een aantal dieren aflegt tijdens hun dierentrek. De blauwe vinvissen, gouden kwallen, lederschildpadden en monarchvlinders bijvoorbeeld. Met name de blauwe vinvisroutes vallen op, want deze zijn verspreid over de gehele kaart. Ik heb nu al iets geleerd!

De kracht van De grote dierentrek is dat de illustraties prachtig zijn om naar te kijken, maar tegelijkertijd ook zeer informatief. Met name de details die illustrator Jason Cockcroft heeft aangebracht zijn leerzaam. Een kompas op de wereldkaart, de ‘ingezoomde’ plaat van de kwal en de afbelding van Christmaseiland zorgen ervoor dat de lezer de informatie beter onthoudt. Ook geven deze details aanknopingspunten om het gesprek met het kind te verdiepen tijdens het voorlezen.

Er is voor gekozen om bij een aantal platen de onderdelen van een dier / land te benoemen. De balans daarin vind ik goed, nog meer had het rommelig gemaakt.

De grote dierentrek

Migratie uitgelegd in De grote dierentrek

Het doel van De grote dierentrek is het uitleggen van migratie. Om verschillende redenen verhuizen dieren naar een andere plek. De ene diersoort doet dit vanwege het klimaat, de ander vanwege de omstandigheden die idealer zijn om te paren. In duidelijke taal wordt dit uitgelegd, waarbij de illustraties zeer aanvullend zijn.

De mensfiguren op de cover van het boek komen terug in de platen. Dit maakt het boek minder realistisch qua verhoudingen, maar zorgen wel voor meer herkenning bij kinderen. Hierdoor zou ik het eerder bij jongere kinderen erbij pakken, dan wanneer dit niet het geval is.

Achterin De grote dierentrek staan de verschillende dieren verder beschreven. Deze beschrijving is niet volledig opgenomen in het ‘basisverhaal’ en dat vind ik sterk. Het is een meer technische beschrijving. Je kunt de korte teksten wel goed gebruiken bij het geven van nog meer informatie, of voor kinderen in de middenbouw die informatie opzoeken over een dier voor bijvoorbeeld een eerste spreekbeurt.

Specificaties De grote dierentrek

Auteur: Chris Packham | Illustrator: Jason Cockcroft | Vertaling: Ineke Ris | Uitgever: C. De Vries – Brouwers | april 2019 | 28 pagina’s | 9789053417393 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.