De Vlinderboom – Lija Hirsch; een poëtische zoektocht

In augustus komt hij in bloei, de Buddleja Davidii oftewel de vlinderboom. Met de kenmerkende langwerpige paarse bloemtrossen die met hun heerlijke geur vele vlinders aantrekken. Wat een mooi gezicht is dat toch. Het heeft iets rustgevends om naar de boom te kijken waar de natuur aan het werk is. En als er dan een dichtbundel wordt uitgebracht met de titel Vlinderboom dan maakt dat nieuwsgierig. Een boek van de Joodse auteur Lija Hirsch. Zij schrijft gedichten over de natuur en het leven. Over familie, samen zijn en klein geluk. Prachtig en inspirerend!

hoofd

Gedichten om te inspireren

Een dichtbundel lezen kan iets zijn buiten je comfortzone. Het leest natuurlijk heel anders dan een roman of informatief boek. Het zijn veel kortere teksten, maar met een veel grotere uitwerking op jouw als persoon. Iets wat eigenlijk iedereen eens zou moeten proberen. Voor een andere kijk en nieuwe inzichten. Het werk van Lija Hirsch wordt aangekondigd als een poëtische zoektocht langs de grote levensvragen. Met daarin verweven de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. De pijn die soms nog generaties voelbaar is.

Lija Hirsch is zelf schrijfster van Joodse afkomst en opgegroeid met deze pijn en nasleep. Op een mooie en diepzinnige manier wordt dit verwerkt in de gedichten. En daar zit heel veel kracht maar ook verdriet in. De gedichten in de vlinderboom wijzen je op de gevolgen van verlies. Van bijvoorbeeld dierbaren en van je thuis. Zo is er het indringende gedicht Gaaf. Over een oude man, samen met zijn vrouw overvallen in zijn huis. Hoe hij ondanks de heftigheid hiervan zelf zijn zachtheid heeft behouden. Met het symbool van zijn volk om zijn hals:

aan u

uzelf

uw ziel

is niets geschied.

Uit Gaaf

De Vlinderboom – over geluk en verdriet

De gedichten in de vlinderboom worden gedichten afgewisseld met korte verhalen. Over klein geluk, dankbaarheid en samenzijn. Maar ook over afscheid nemen en de pijn van herinneringen. Het gedicht Leven gaat over de vlinderboom, naar de titel van het boek. Hierin komt op een prachtige wijze de thematiek naar voren van zowel geluk als pijn. Als je dichtbij kijkt kun je de eerder afgebroken stronk van de vlinderboom zien. Daar waar de storm sterker bleek. Maar nu bloeit de vlinderboom weer, en nog veel uitbundiger dan vroeger.

Zo zijn er vele mooie kleine verhalen. Waar iedereen misschien weer iets anders uit kan halen. Iets wat bijvoorbeeld inspireert of herkenning geeft. Er zijn zeven kleine hoofdstukjes, met mooie en indringende titels:

  1. Ooit
  2. Davidster
  3. Als een omhelzing
  4. Niets is zo heel
  5. De stervenden hebben geen nummer
  6. Het zwaargewonde symbool
  7. Davidster
De vlinderboom inhoud

De verhalen en gedichten zijn echt prachtig en indringend beschreven. De nasleep van de pijn van de Tweede Wereldoorlog is heel tastbaar. Maar het wordt vooral ook met hoop en troost beschreven. Over de omhelzing van een warme zomer en een boom met lichtgroene bladeren. Hoe je dan ergens sterker uit kunt komen en dankbaar kunt zijn.

Niets is zo heel als een gebroken hart

Joodse Wijsheid
De vlinderboom

Diepzinnig en inspirerend

De Vlinderboom is een dichtbundel die zeer de moeite waard is om te lezen. Het gaat echt over belangrijke levensvragen die je op je in kunt laten werken. Met steeds weer mooie, diepzinnige en inspirerende teksten. De bundel eindigt met het gedicht Begin. Wat een mooie symboliek. Het einde is ook veelal een begin. Bijvoorbeeld als de dag eindigt en de avond valt. Dat geeft ook hoop als het voelt alsof een situatie uitzichtloos is.

Nu zou ik naast je willen gaan

stil tot luisteren bereid

zonder vragen of verlangen

mijn arm slaan om jouw eenzaamheid

Uit Het Begin

Een troostrijke bundel zal het zijn bijvoorbeeld bij het verlies van een dierbare. Zo maakt het gedicht Als ik doodga veel indruk. Over hoe iemand dichtbij blijft. Als het licht, als een boom, of wel honderd bloemen. En dat is de kracht van gedichten, om in moeilijke tijden troost en houvast te bieden. Een mooie aanrader dus!

Wil je meer weten over de auteur Lija Hirsch, kijk dan eens op haar website. Zij is ook zangeres van Joodse liederen en geeft workshops en zangles.

Specificaties De Vlinderboom

Auteur: Lija Hirsch | Uitgeverij: Amphora Books  | 9789064461446 | april 2021 | 64 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of kijk hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.