Boerenpsalm, het ware leven van een boer

Boerenpsalm van Felix Timmermans is opnieuw uitgebracht. Dit verhaal, over de boer Wortel, is al in 1935 geschreven. Toch is het ook nog iets wat in deze tijd prachtig het leven van de boer Wortel verwoord. Het is een monoloog van deze boer. Het leest als een gedicht. Hij maakt mooie dingen en minder mooie dingen mee. Maar, vooral is hij boer in hart en nieren en kan dit bestaan niet opgeven. Hoe zwaar het ook af en toe is.

voorkant

Boerenpsalm, een gedicht van 170 pagina’s

Vanuit het geloof weet ik dat een psalm zwaarder is dan een gezang. Iemand belijdt hiermee zijn geloof. En zo leest het boek ook. Boer Wortel laat ons in Boerenpsalm meeleven met zijn leven. Hij gelooft in het boerenleven en geeft dit niet op. Er staan prachtige zinnen in. Het boek is een gedicht van 170 pagina’s. En tegelijkertijd ook een verhaal over liefde, tragedie en de hang naar het boerenleven. Of zoals Wortel het zelf verwoordt: “Ik heb de roep van mijn boerenbloed gevolgd. ik werk omdat ik het niet laten kan, omdat ik moet van uit het holleken van mijn hart, en omdat ik het geerne doe”.

Boerenpsalm

Een verhaal over geloof en bijgeloof

Boerenpsalm is geen luchtig verhaaltje over het boerenleven. Boer Wortel trouwt twee keer en heeft vele kinderen. Hij verliest er ook een aantal, inclusief zijn echtgenotes. Het is ook een verhaal over geloof en bijgeloof. Uiteindelijk wordt de pastoor een goede vriend van hem. Totdat een specifieke gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Bij het sterfbed van de pastoor verwacht Wortel een reprimande die niet komt.

landschap

Over het leven

Uiteindelijk gaat Boerenpsalm over het leven. Dat er keuzes zijn die worden gemaakt of niet. En dat het leven geeft en neemt. Of je nu boer bent of niet. Felix Timmermans geeft dat naar mijn mening ook zelf aan door te zeggen: “Een ding weet ik goed: zo’n werk zou ik twintig jaar geleden niet kunnen schrijven hebben. Daar is eerst leven, en verwisseling van licht en donker voor nodig”.

Boerenpsalm

Prachtige passages in Boerenpsalm

De naam Wortel is uiteraard niet voor niets gekozen. Het hoofdpersonage van Boerenpsalm is geworteld in de grond die hij bewerkt. De taal is Vlaams, voor mij, als Zeeuw, makkelijk te volgen. Sommige passages vallen op, zoals waarin hij het verschil tussen zijn eerste vrouw Fien en zijn tweede Frisine omschrijft: Ik en ons Fien konden uren bijeenzitten, zonder dat het nodig was één woord te zeggen. Die stilte hinderde niet. Die gaf kalmte. Maar bij Frisine kan ik geen stilte verdragen. Als ik haar niet in mijn armen pak, dan weet ik niet wat te zeggen, zij ook niet. … Dan trek ik eruit, maar komt langs achter weer binnen. Er is iets dat hapert tussen ons”.

skelet

Tot slot

In Dit is mijn Hof van Chris de Stoop las ik eerder over het boerenleven. Deze twee boeken samen passen perfect bij elkaar.

Specificaties Boerenpsalm

Uitgever: Davidsfonds | Auteur: Felix Timmermans | Illustraties: Koen Broucke | april 2022 | 9789022338858 | 170 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Boerenpsalm
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.