Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw, geschreven door Davide Morosinotto, heb ik letterlijk uitgekozen op de omslag van het boek. Zonder de schrijver te kennen en zonder te weten waar het boek over gaat, trok het me aan. En daar heb ik geen spijt van gehad. Het is een jeugdboek (ik denk vanaf een jaar of 10), enorm dik (480 pagina’s) met een prachtig verhaal over de tweeling Viktor en Nadja. Midden in de Tweede Wereldoorlog in de Sovjet Unie schrijft deze tweeling van 12 jaar een dagboek voor en met elkaar. De vorm van het boek is extra interessant omdat het dagboek als het ware wordt gelezen door een overheidsdienst ‘volkscommissariaat voor binnenlandse zaken’ die beoordeeld of Nadja en Viktor. Deze dienst beoordeeld of zij schuldig/onschuldig zijn aan het overtreden van wetten, of er sprake is van staatsgevaarlijke kinderen.

Nadja en Viktor, een blinkende tweeling

In ‘Twee fonkelrode sterren’ wonen Nadja en Viktor in Leningrad, nu Sint Petersburg. Daar werken hun ouders in het beroemde museum de Hermitage. Ze beginnen het dagboek samen te schrijven, dus ze reageren op elkaar teksten. Dat vind ik erg leuk lezen. De Tweede Wereldoorlog komt in het boek al snel aan de orde, de Duitsers naderen de stad. De ouders van Nadja en Viktor besluiten, net als veel ouders in Leningrad, hun kinderen op de trein te zetten naar een veiliger plek, terwijl de vader wordt opgeroepen om mee te vechten. Al op het station gaat het helemaal mis als Viktor en Nadja gescheiden worden en ieder op een andere trein stappen, met een andere bestemming.

kinderen in de tweede wereldoorlog

Witte sneeuw in een ellendige oorlogswinter

In ‘Twee fonkelrode sterren’ blijven Nadja en Viktor in het dagboek schrijven, maar nu dus niet met elkaar. Ze houden hun avonturen bij om aan elkaar te laten lezen. In het boek wisselen deze twee verhalen elkaar steeds af. Beide gaan om een bizarre tocht midden in de oorlog, om elkaar weer terug te vinden. En vooral ook om simpelweg te overleven, want zo serieus en gevaarlijk is hun tocht. Ze trekken van plek naar plek, maken nieuwe vrienden, ontsnappen en blijven elkaar zoeken. Slimme oplossingen, moed en geluk helpen hen door deze ijskoude winter heen.

Zo verzint Nadja een goede oplossing wanneer zij met een kleine groep burgers en militairen op een eiland verscholen zitten. Ze zorgt ervoor dat het voor de Duitse bezetters lijkt alsof ze met veel meer mensen zijn, waardoor zij geïntimideerd raken en aanvallen staken. En zoekt Viktor een snelle route dwars over een besneeuwd meer.

Twee fonkelrode sterren is een fonkelend boek

Ik vind Twee fonkelrode sterren in de blinkend witten sneeuw echt prachtig. Ik heb het zelf met veel plezier gelezen en ga het nu aan mijn zoon voorlezen. Het geeft een beeld van de Tweede Wereldoorlog op een plek die voor ons minder bekend is. En de slimme oplossingen en moed van de kinderen spreekt aan, zonder dat het te onrealistisch wordt. Het is niet alleen een leuk boek, er vallen ook slachtoffers. Daardoor is het geschikt voor wat oudere kinderen, maar qua schrijfstijl is het al vroeg toegankelijk. Het enige nadeel van dit boek is de dikte, dat schrikt in ieder geval mijn zoon wat af. Terwijl het verhaal hem zeker zal boeien. Ook een interessant boek in de periode voor 4 en 5 mei, omdat het vanuit kinderperspectief verteld over de oorlog en een ander verhaal toevoegt aan de Nederlandse verhalen.

Specificaties Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw

Auteur: Davide Morosinotto | Uitgever: Fantoom Baeckens Books | Vertaald door Pieter van der Drift en Manon Smits | April 2020 | 9789059247260 | 480 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw
Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.