Operatie Verity, een bijzondere vriendschap tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het lezen van boeken is er bij ons in de familie met de paplepel ingegoten, en dat begint al vanaf heel jongs af aan. Centraal daarbij staan oorlogsverhalen, zowel echte geschiedenis als in geromantiseerde vorm. Zo is het vinden van nieuwe mooie verhalen dan soms ook best een opgave, want veel komt op hetzelfde neer. Maar eens in de zoveel tijd vind je een pareltje. Dat gebeurde tien jaar geleden toen mijn moeder het boek ‘Codenaam Verity’ voor onze zoon kocht. Ik las het met hem mee, hij was tien, en vond het soms best spannend. Nu in 2024, is dit boek opnieuw uitgegeven onder de naam ‘Operatie Verity’. Bij een andere uitgeverij, namelijk Blossom Books. Ik las het wederom met veel interesse en vind het terecht dat dit boek alle aandacht verdiend.

Operatie Verity

Dit is het verhaal van Operatie Verity

Wanneer ‘Verity’ wordt gearresteerd door de Gestapo, vreest ze het ergste. Ze is een geheim agent in vijandelijk gebied – haar doodvonnis is getekend. Toch lijkt er een uitweg te zijn: als ze alle informatie over haar missie deelt met haar ondervragers, zullen ze haar sparen.
Verity schrijft een uitvoerige bekentenis, waarin ze vertelt over haar verleden, haar werk en haar onvoorwaardelijke vriendschap met piloot Maddie. Op elk stukje papier toont Verity hoe moedig, maar ook hoe radeloos ze is en hoe erg ze hoopt thuis te komen. Maar zijn haar geheimen evenveel waard als haar leven?

Synopsis
Synopsis, Operatie Verity

Auteur Elizabeth Wien

Elizabeth Wein is geboren in New York, in 1964. Toen ze drie jaar oud was verhuisde ze met haar ouders naar Engeland. Op haar zesde heeft ze nog eens drie jaar op Jamaica gewoond doordat haar vader daar op de Universiteit gestationeerd werd om les te geven. Na de scheiding van haar ouders verhuisde ze terug naar Amerika. Ze was daar pas elf jaar oud toen ze haar eerste roman schreef. Haar eerste vijf verhalen zijn gebaseerd op de ‘King Arthur verhalen’.

Naast haar passie voor schrijven heeft ze dezelfde passie voor vliegtuigen en is zelfs in het bezit van een vliegbrevet. Haar roman ‘Codenaam Verity’ werd bekroond met een Edgar Award voor Best Young Talent Novel. Er volgde ook nog een vervolgroman Rose under Fire*, die wel in de Tweede Wereldoorlog speelt maar met andere hoofdrolspelers. ‘Codenaam Verity’ wordt nu, geheel terecht, opnieuw uitgegeven onder de naam ‘Operatie Verity’. Het boek bevat tevens een kort nieuw verhaal.

Na de oorlog
Operatie Verity bevat een nieuw kort verhaal

Al eerder uitgebracht onder de naam ‘Codenaam Verity’

Dat het boek tien jaar geleden al zo een indruk op mij maakte is dus bij meerdere personen gebeurd. Waaronder bij eigenaar en uitgeefdirecteur Myrthe Spiteri van Blossom Books. Bij het recensie-exemplaar wat ik van hun mocht ontvangen, zat een persoonlijke brief van haar. Hierin sprak zij haar liefde voor het boek ‘Verity’ uit. Ook haar vreugde dat ze de rechten, die ze in 2013 net niet wist te bemachtigen, maar nu tien jaar later alsnog krijgt. Ik hoop, net als zij, dat dit verhaal nu wel de verdiende eer krijgt die het zo verdiend. ‘Operatie Verity’ is namelijk een ongelooflijk, ontroerend maar vooral verrassend verhaal.

Codenaam
Codenaam Verity wordt Operatie Verity

Dichterlijke vrijheid goed verweven

‘Operatie Verity’ is verdeeld in twee delen. Dat van Verity zelf en dat van Maddie. Het eerste gedeelte is soms wat onsamenhangend maar geeft daardoor wel echt de realiteit weer. De auteur schuwt de werkelijkheid niet en vertelt het verhaal op een ruwe en schrijnende manier. Wetend dat het boek gebaseerd is op waar gebeurde feiten is het daarom extra aangrijpend. Wel is te merken, zeker in de gedachten en de gesprekken die gevoerd worden dat auteur Elizabeth Wein, wel gebruikt heeft gemaakt van haar dichterlijke vrijheid. Maar op zo een goede manier dat je dat alleen kan baseren op het feit dat ze er zelf niet bij is geweest. Want het is een groot geloofwaardig verhaal.

Operatie Verity

Het tweede gedeelte in ‘Operatie Verity’ volgt meer hoofdpersonage Maddie. Dit leest iets gemakkelijker en heeft meer structuur. Dit komt geheel overeen met het personage en staat in mooi contrast met het deel van Verity. Ook volgt het meer de vriendinnen in hun verloop van loopbaan.

Af en toe even wegleggen maar zeker uitlezen

Zelden lees je een verhaal wat zo dicht op de huid van de personages zit en maak je de gebeurtenissen zo intens mee. Het is soms echt even nodig om het boek ‘Operatie Verity’ weg te leggen en even terug op adem te komen. Dat maakt ‘Operatie Verity’ niet altijd makkelijk om te lezen. Wellicht vraagt het bij de een wat meer doorzettingsvermogen dan bij de ander. In principe is ‘Operatie Verity’ geschreven als Young Adult boek, maar voor de volwassener lezer is het ook zeer zeker de moeite waard. Het boek geeft vooral aan dat het, vooral in oorlogstijd, moeilijk is om mensen te vertrouwen.

Operatie Verity

Petje af voor auteur Elizabeth Wein

Het is auteur Elizabeth te prijzen dat ze niet de zoveelste heldenverering, via een oorlogsroman, heeft geschreven. Maar een eerlijke en rauwe kijk in een afschuwelijke periode geeft en daarbij het negatieve van de mensheid niet schuwt. Ik kan jullie als lezer alleen maar aansporen om, ook al is het niet het makkelijkste boek, ‘Operatie Verity te gaan lezen en door te zetten. Dan ben je een prachtig verteld historisch verhaal rijker.

Gespreksvragen

Achterin staan goede gespreksvragen waardoor het boek ‘Operatie Verity’ ook geschikt is om op scholen of met een boekclub te lezen.

Operatie Verity
Gespreksvragen

Meer boeken die het thema oorlog hebben vind je hier

Specificaties Operatie Verity

Titel: Operatie Verity (eerder uitgegeven onder Codenaam Verity) | Auteur: Elizabeth Wein | Uitgeverij: Blossom Books | Vertaling: Esther Ottens | Eerste uitgave: 2024 | Aantal bladzijden: 368 | ISBN 9789463495066 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, op de website van uitgeverij Blossom Books of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.