Dragelijke lichtheid- een bijzonder oorlogsdagboek

Dragelijke lichtheid is het debuut van presentatrice Dieuwertje Blok. Dit boek gaat over haar moeder Henny Gazan, waarvan ze na haar dood een dagboek terugvonden. Dit dagboek schrijf ze voor en tijdens de tweede wereldoorlog en geeft daardoor een mooie inkijk in het leven van een jonge vrouw in deze tijd. Een deel van het boek bevat letterlijk de dagboek teksten, maar Blok voegt daar ook eigen toelichtingen en anekdotes aan toe, waardoor het extra interessant wordt. Ik zag eerder al de aflevering van ‘Verborgen Verleden’ over Blok’s geschiedenis, Dragelijke lichtheid is daar een mooi vervolg op.

Dieuwertje Blok

Het dagboek

Vijf jaar na het overlijden van haar moeder vindt Blok tijdens het opruimen in het ouderlijk huis een LP met daarop de stem van haar oma, en een koffertje met volgeschreven velletjes papier. Een dagboek op losse blaadjes. Weer vijf jaar later overlijdt haar vader en begint er een nieuwe opruimactie. In een oude hoedendoos vinden ze een schrift, een dagboek. En daardoor ontstaat er van 1939 tot 1942 een beeld van Henny’s leven, als meisje van 16 jaar.

Het leuke in Dragelijke lichtheid is dat het dagboek ook zeker een meisje van 16 jaar laat zien. Het gaat over uitgaan en dansavonden, over jongens en wie op wie verliefd is. Blok heeft de teksten integraal overgenomen waardoor je door sommige woorden direct kunt lezen dat dit dagboek van jaren geleden is. Zonder dat dat het lezen zelf in de weg staat.

Dragelijke lichtheid

Dragelijke lichtheid

Hoe verder je leest in Dragelijke lichtheid, hoe meer de oorlog zijn intrede doet. Niet als hoofdverhaal in haar dagboek, het is in letterlijke zin geen oorlogsdagboek. Maar het begint wel mee te spelen. In oktober 1939 schrijft zij bijvoorbeeld dat verschillende bekenden al wegvluchten naar andere landen. Blok heeft achter in het boek verschillende personen die in het dagboek genoemd wordt beschreven: wie waren zij en hebben ze de oorlog overleefd. Het dagboek stopt in 1942 als Henny moet onderduiken.

Blok beschrijft hoe het gezin de rest van de oorlog doorkomt, waardoor Dragelijke lichtheid de hele oorlog bestrijkt. Ook de periode na de oorlog komt aan de orde: Henny treedt in de voetsporen van haar beroemde moeder (zangeres) en gaat ook optreden.

Dieuwertje Blok

Dragelijke lichtheid is een mooie combinatie van de dagboekteksten, de toelichtingen van Blok en veel oude foto’s. Prachtig dat deze allemaal bewaard zijn gebleven en in het boek zijn opgenomen. Daarmee geeft het een mooi en licht beeld van een zwarte periode, ook in de familiegeschiedenis van Dieuwertje Blok.

Specificaties Dragelijke lichtheid

Auteur: Dieuwertje Blok | Uitgever: Meulenhoff | September 2022 | 9789029095457 | 198 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Dragelijke lichtheid
Footer 8 met bol verwijzing
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.