Dit is een goed gidsje, jeugdeditie

Dit is een goed gidsje, een boek voor een betere wereld, is de jeugdeditie van het boek voor volwassenen. Dit is een goede gids is ook van Marieke Eyskoot (1977). Zij is een duurzame mode en lifestyle-expert, spreker en presentator. Ze sprak onlangs nog over fast fashion-industrie in het programma Zembla. En natuurlijk leeft ze zelf ook naar wat ze adviseert. Zo eet ze bijvoorbeeld geen vlees. Het komt er veelal op neer dat we allemaal een steentje moeten bijdragen en dat dat niet alleen beter is voor de planeet, maar ook beter voor jezelf. Met die instelling kan je niet vroeg genoeg beginnen.

Vol kennis en leuke tips

Gelukkig maakt Marieke in Dit is een goed gidsje duidelijk voor kinderen dat het klimaat, de mensen en de dieren wel wat hulp kunnen gebruiken. De gids staat boordevol kennis en feitjes hierover. Bijvoorbeeld over wat er mis is met hoe het nu veelal gaat. Ook leer je hoe we samen de planeet duurzamer en eerlijker maken. Met de vele tips kunnen kinderen direct aan de slag. Zowel thuis, als op school, tijdens het eten en spelen, in de natuur en op vakantie.

Heb je zin om te stoepkrijten? Weet je wat een goed idee is? Om overal tips achter te laten met dingen die mensen kunnen doen voor onze planeet. ‘Vegetarisch is lekker’, ‘Red bedreigde dieren’, ‘Queer is cool’ of ‘Stop zwerfvuil’ bijvoorbeeld. Haal je lievelingstips uit dit boek en krijten maar!’

Tip uit het boek

Dit is een goed gidsje biedt een way of life

Dit is een goed gidsje is op het oog een prachtig boek. De vele kleurrijke afbeeldingen geven een vrolijke uitstraling en maken het boek uitnodigend. De onderwerpen zelf spreken immers niet direct alle kinderen aan. Maar ik denk dat uiteindelijk meer kinderen dan je denkt wel te porren zijn om duurzamer te leven. Ik was vooral als jongere heel erg bezig met het klimaat. Ik liet nooit een lamp te veel aan staan, schreef op papierafval en at restjes eten op. Als volwassene leef ik nog steeds duurzaam en bewust. Zo ben ik vegan, verspil ik zo min mogelijk energie en rijd ik geen auto.

Maar voor de aarde kan het niet snel genoeg gaan. De klimaatverandering eist actie. Daarom is het goed om kinderen al bewust te maken van wat er aan de hand is. En vooral ook van wat ze zelf kunnen doen. Dit is een goed gidsje doet dat op een realistische en hoopvolle manier. Het zet je echt aan het denken en is soms ook confronterend. Vooral is het boek speels en vrolijk geschreven. De interviews zorgen voor afwisseling en tonen voorbeelden van mensen die goed voor mens en planeet zijn. de quizvragen tussendoor zorgen voor een extra speels effect.

In reclames zijn mannen 7 keer meer aan het woord dan vrouwen.

Feitje uit het boek

Een leuk, volledig en belangrijk boek

Hoewel Dit is een goed gidsje voor kinderen is, was het voor mij ook zeker nog waardevol. Het is wel echt speels geschreven, om kinderen aan te spreken. Maar inhoudelijk is het net zo interessant voor volwassenen. Ik ga ook weer wat dingen doorvoeren in de praktijk, zoals minder kleren kopen, minder eten kopen dat van ver komt zoals avocado’s en meer biologisch eten. En mocht ik ooit kinderen krijgen, dan ga ik dit boek zeker in de opvoeding verweven. 😉

Ik kan me wel voorstellen dat het boek soms wat ‘veel’ is, omdat het zo volledig is. Het lijkt me goed om het stukje voor stukje te lezen en behapbaar te maken. Het is ook belangrijk om als volwassene mee te kijken en het persoonlijk te maken. Ik was zo’n kind dat meteen 100% alles wilde doen en zou iemand nodig hebben om het behapbaar te maken. Wat kan IK doen?

Ik had het ook fijn gevonden als het boek in tweeën was gesplitst. Een boek gericht op de omgeving en een boek gericht op jezelf. Want ook op het tweede onderwerp gaat Marieke in. Denk dan bijvoorbeeld aan discriminatie, diversiteit, je zelfbeeld en vrijheid. Allemaal hele belangrijke onderwerpen waar Marieke volgens mij nog veel meer over kan zeggen. Natuurlijk is goed in je vel zitten een basis voor alles, waardoor je dus ook dapperder kan en groener kan leven. Dus in de praktijk hangt een een goede planeet samen met je eigen geluk en welzijn.

Must-read voor ieder jongere wereldburger

Dit is een goed gidsje is daarmee een belangrijk boek. Het staat vol actuele kennis en tips om beter te zorgen voor jezelf en de planeet. Ik kan het ieder kind aanraden. Voor ouders is het ook goed leesbaar als je je kind bewust wil opvoeden. idem voor juffen en meesters. Het is fijn om het boek samen te lezen en tips samen uit te voeren. Dat maakt groener leven toch wat makkelijker en gezelliger. Samen sterk! Samen kunnen we stappen zetten voor een groene toekomst!

Begin vandaag nog met groener leven

Als je Dit is een goed gidsje nog niet in huis heeft, bekijk dan alvast eens deze websites. Groener leven is leuk, en beter voor jezelf en je omgeving.

Specificaties Dit is een goed gidsje

Auteur: Marieke Eyskoot | Illustraties: Denise Beckand | Uitgever: Keff en Dessing i.s.m. de Boekerij | November 2020 | 9789022591826 | 192 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of op Bol.com

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.