De aarde heeft jou nodig! Een leerzaam boek over ons afval

Op 22 april was het de Dag van de Aarde. Een dag om stil te staan bij hoe het met de aarde gaat. En welke invloed wij als mens er op hebben. In onze blog besteedden wij er ook aandacht aan. Met de vraag hoe je kinderen bewust kunt maken van het belang van een gezonde aarde. Denk aan afval scheiden en spaarzaam met energie omgaan. Kinderen zijn immers de toekomst en de generatie waarvan wij hopen dat zij het beter doen. Dat zij bewuster omgaan met de natuur. Een mooi boek om kinderen en ouders hierbij te helpen is De aarde heeft jou nodig van Philip Bunting. Een boek waarin bezig zijn met afval op een leuke manier onder de aandacht wordt gebracht!

De aarde heeft jou nodig voorkant

Hoe kun jij helpen om afval te verminderen?

Het boek begint met een uitleg waarom we tegenwoordig zo veel afval hebben. Want de mens in vroeger tijden gebruikte alleen spullen rechtstreeks uit de natuur. Maar de mens is een ijverig type. En bedacht fabrieken om een heleboel extra spullen te maken. Super knap natuurlijk, maar we maakten zoveel dat we met kolossale bergen troep blijven zitten. Per persoon zorgen we voor wel 1000 kilo afval in een jaar. Het gewicht van een klein nijlpaard! En dit afval vergaat niet vanzelf. Een glazen fles pas na 1 miljoen jaar!

Het boek is geschreven en geïllustreerd door de Australiër Philip Bunting. Wij kennen hem ook van Dit is jouw verhaal. Naast de serieuze onderwerpen ook leuke grapjes (Tussen de etensresten liggen geen ijsjes. Er worden heel weinig ijsjes weggegooid. Geen idee waarom). Met leuke illustraties wordt duidelijk gemaakt wat we zoal aan afval produceren. Van etensresten, verpakkingsmiddelen tot kapotte spullen. Het is heel belangrijk dat ook kinderen leren hoe zij afval kunnen verminderen. Want; jong geleerd is oud gedaan! En de les voor kinderen is dat de aarde hen nodig heeft. Om gezond te blijven en nog heel veel jaren een fijne plek te blijven. Want wij zijn de tijdelijke beheerders van deze prachtige planeet.

Als goede mensen goede dingen doen, ontstaan er vanzelf goede veranderingen

De aarde heeft jou nodig – steek je handen uit de mouwen!

Soms voelt het alsof onze inzet maar een hele kleine druppel is op een gloeiende plaat. Maar zo legt het boek uit: als we allemaal ons steentje bijdragen, dan kunnen we heel veel bereiken. Want de aarde heeft ons nodig om gezond te blijven. Er worden vijf onderwerpen besproken waar kinderen hun handen voor uit de mouwen kunnen steken.

  • Consuminder. Koop minder, koop kwaliteit. Sommige dingen heb je echt niet persé nodig. En voor de leukste activiteiten, heb je zelfs helemaal geen spullen nodig. Zoals buitenspelen, moppen vertellen of slootje springen.
  • Hergebruik. Is iets kapot, repareer het dan. Als je iets nodig hebt, ga langs de kringloopwinkel. Wat een mooi concept en toepasselijke naam is dat toch! En als je iets niet meer nodig hebt, geef het weg. Een leuke tip die ook voorkomt in het boek Tuinieren is leuk: gebruik bakjes en eierdozen om zaadjes in te planten en kweek zo je eigen groenten en kruiden!
  • Recycle. Het scheiden en recyclen van afval zorgt ervoor dat er minder op de afvalhoop belandt. Wat kun je thuis scheiden samen met je kinderen: plastic, glas, metaal, papier en groenafval.
  • Benut. Een groot deel van de afvalberg bestaat uit etensresten. Alles wat we teveel kopen, belandt in de prullenbak. In het rijke westen een beschamende eigenschap natuurlijk. Groente-, fruit- en tuinaval kun je composteren. En op deze manier weer teruggeven aan de natuur. In het boek een duidelijke uitleg over wat en hoe!
  • Steek je handen uit de mouwen. Ook een belangrijke les voor kinderen. De aarde heeft je nodig! Laat je horen, voer actie en maak een verschil. Een nieuwe Greta misschien! Want mooie voorbeelden inspireren. En vooral samen kun je een hoop bereiken.

Inspiratie en ideeën

Een prentenboek om kinderen te inspireren! In korte en bondige taal legt het alle principes uit over afval. Een leerzaam boek voor kinderen vanaf 5 jaar. Zodat zij inzien dat de aarde ons nodig heeft. Dit boek laat zien hoe afval ontstaat, wat er mee gebeurt en wat wij kunnen doen om de hoeveelheid ervan te verminderen. Gebruik de ideeën in dit boek om onze bijzondere planeet schoon te houden.

Voor meer boeken over het klimaat en milieu, zie onze themablog!

De aarde heeft jou nodig wereldbol
Een mooi beeld van kinderen die samen voor de aarde zorgen

Specificaties De Aarde heeft jou nodig! Wat gebeurt er met jouw afval?

Auteur en illustrator: Philip Bunting | Vertaling: Anne Douqué | Uitgeverij De Fontein | 9789026154614 | april 2021 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

De aarde heeft jou nodig achterkant
Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.