Uitgestorven, een dik boek over plantenjacht rond de wereld

Wow, zei ook mijn postbode die dit boek kwam bezorgen. Inmiddels weten ze wel dat voor 75% mijn pakketjes met boeken gevuld zijn. Maar dit was andere koek, want Uitgestorven is een extreem dikke pil! Dit gewichtige en daardoor imposante boek neemt ons mee op reis. Of beter gezegd op plantenjacht rond de wereld. Laat je verbazen, verrijken en verrassen en vertil je rug niet! Niet elke salontafel kan dit boek bomvol informatie tillen.

Uitgestorven voorkant cover kader non-fictie plantenjacht rond de wereld christenhusz govaerts

Synopsis Uitgestorven

Botanici Maarten Christenhusz en Rafaël Govaerts nemen je mee op een reis rond de wereld en presenteren in ware detective-stijl hoe plantenjagers soorten ontdekken waarvan men aannam dat ze niet meer voorkwamen. En dus uitgestorven zouden zijn. Vaak verdwenen planten van het toneel door introductie van grazers, bouwwoede, klimaatverandering, toerisme, te vaak maaien van weiden. De auteurs benadrukken dat kritisch bedreigde soorten weer kunnen opleven wanneer de omstandigheden ten goede keren. Zaden kunnen immers vele jaren in de grond liggen ‘wachten’. Ook tuinen spelen een belangrijke rol en kunnen herintroducties faciliteren wanneer een soort plaatselijk of wereldwijd is verdwenen. Dit boek laat de diversiteit aan planten zien die we zijn kwijtgeraakt, maar inspireert ook om er iets aan te doen.

Maarten J.M. Chrustenhusz, natuurhistoricus, reist de wereld rond om nieuwe en lang verloren gegane soorten te ontdekken. Zo heeft hij 37 nieuwe soorten, acht nieuwe geslachten en drie nieuwe plantenfamilies ontdekt. Rafaël H.A. Govaerts probeert sinds zijn tienerjaren uitgestorven planten terug te vinden. Momenteel werkt hij in de Royal Botanic Gardens, Kew in Londen.

Imposant in woord en beeld

Uitgestorven is echt een imposant boek. Niet alleen door de dikte en het gewicht maar zeker ook door de inhoud. Ik kan jullie al wel vast verklappen, ik heb niet alles gelezen. Niet omdat ik het niet boeiend vind, maar omdat er zoveel instaat! Maar liefst 512 pagina’s vol boeiende informatie van de plantenjacht die beide heren hebben gemaakt. Teksten worden afgewisseld met quotes en foto’s. Kaarten, informatie… er is zoveel!

Allereerst starten we met een boeiende inleiding. Dit vind ik altijd belangrijk bij een non-fictie boek. De inleiding geeft namelijk de sfeer weer van de manier waarop geschreven wordt. We worden uitgenodigd om een plek voor te stellen waar we volledig tot rust kunnen komen. Een plek waar je van het leven kan genieten, gelukkig kan zijn en waar je veilig voelt. Dit prikkelt aangenaam de beelddenker in mij. Als daarna een quote van zangeres Joni Mitchell volgt, weet ik al dat ik me niet zal vervelen in Uitgestorven. De schrijfwijze is niet stoffig, iets wat ik soms al denk bij zulk soort boeken. Maar dat blijkt weer geheel onterecht.

De passie van Christenhusz en Govaerts, net als hun kennis en kunde, spatten uit dit boek. De reizen die ze gemaakt hebben en hun bevinden zijn erg boeiend. En ook echt wel heel belangrijk. Uitgestorven is een serieuze titel, en een serieus onderwerp om je in te verdiepen. En dankzij dit boek is er veel ontdekt.

Opbouw

Had ik al gezegd dat Uitgestorven een dik boek is? Vast wel! Gelukkig vallen de beide heren niet in herhaling. Het boek bevat een heldere opbouw. Er zijn een aantal hoofdstukken die weer subhoofdstukken bevatten. Deze inhoudsopgave staat helder en duidelijk aan het begin. Achterin zit een index. Maar er zit ook een lijst van uitgestorven plantensoorten. Hierbij staat vermeld wanneer ze voor het laatst gezien zijn en waarom ze zijn uitgestorven. Deze is samengesteld in oktober 2022. Het valt al meteen op dat de reden waarom eigenlijk altijd wel door mensen komt. Een triest gegeven.

Welke hoofdstukken bevat Uitgestorven?

  • Inleiding
  • Eilanden in de Atlantische Oceaan
  • Europa
  • Afrika
  • Eilanden in de Indische Oceaan
  • Azië
  • Australië & Zeelandië
  • Zeelandië
  • Eilanden in de Stille Oceaan
  • Noord-Amerika
  • Midden-Amerika en het Caribisch gebied
  • Zuid-Amerika
  • Schatten uit het archief
  • De uitgestorven tuin
  • Dankwoord
  • Naslagwerken
  • Bijlage (de lijst van uitgestorven plantensoorten en waarom)
  • Index

En dan dus nog alle subhoofdstukken die ik niet ga benoemen in deze recensie, want dat zijn er ook weer veel. Uitgestorven neemt ons dus echt mee op plantenreis over de wereld en je kan als lezer zelf je reis bepalen. Ik start bij de inleiding en daarna laat ik me meevoeren door de wind. Ik lees dit boek dus niet chronologisch maar ik ben een lezer die zich soms laat leiden door een foto, een gebied of iets anders wat mijn aandacht trekt. En daar leent zich dit boek prima voor!

Voor wie is Uitgestorven geschikt?

Uitgestorven is een absoluut prachtig boek. Maar het is voornamelijk sterk door de inhoud en informatie. Je moet dit echt boeiend vinden anders is dit niet jouw boek. Het is eigenlijk raar om het niet boeiend te vinden, planten zorgen voor ons leven in de ruime zin van het woord. Erover lezen is dus eigenlijk heel belangrijk. En dan zeker met twee zeer gedreven kenners en professionals als Christenhusz en Govaerts.

Uitgestorven is niet het mooiste boek qua foto’s of vormgeving. Het is wel echt supercompleet en boeiend. Nieuwe soorten zijn ontdekt, vergeten soorten weer herontdekt en ik ontdek eigenlijk alleen maar nieuwe informatie. Wat weet ik toch eigenlijk weinig echt informatieve dingen over de plantenwereld. Maar lang leve de boeken, en met name dit boek. Het is heerlijk informatie verslinden en mee op reis te mogen met Christenhusz en Govaerts. Wat een verrijking!

Specificaties Uitgestorven

Maarten Christenhusz & Rafaël Govaerts | Uitgever: Sterck & De Vreese | Omslagontwerp: Barbara Jonkers | Juli 2023 | 9789056158019 | 511 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.