Duurzaam tuinieren voor kinderen – een leuk tuinboek van Anne Wieggers

Iedereen kan van zijn tuin of balkon een mooie, maar ook waardevolle plek maken voor de natuur. Zo staat omschreven op de kaft van het boek Duurzaam tuinieren voor kinderen. En ja, dus ook voor kinderen geldt dat zij zelf aan de slag kunnen gaan in de tuin! Om een mooie plek vol leven en bloemen te maken. Als je op zoek bent naar een duidelijk boek met leuke onderwerpen voor kinderen, dan is dit zeker geschikt. Heerlijk samen met je kind duurzaam tuinieren!

hoofd

Duurzaamheid

Het klimaat en milieu krijgen steeds meer aandacht. Er zijn recent vele milieurampen met grote impact. Van overstromingen tot bosbranden en extreme droogte. Het recente rapport van het klimaatpanel IPCC geeft aan dat de opwarming van de aarde grote gevolgen heeft. Bijvoorbeeld wat betreft de toename in weersextremen en de zeespiegelstijging. En ook onze kinderen krijgen met deze problemen te maken.

Maar hopelijk zijn zij ook degenen die de opwarming van de aarde een halt toe kunnen roepen. Hoe we dat kunnen doen? Door voorlichting en uitleg, maar vooral het goede voorbeeld geven. Dus weg met die dicht gestrate tuintjes! En ruimte voor planten, bloemen, bomen en struiken. Om onze leefomgeving groener te maken. Samen met je kinderen op een duurzame wijze tuinieren, dat draagt bij aan hun bewustzijn om voor het milieu te zorgen. En ook niet geheel onbelangrijk, ze zijn actief buiten bezig. En dat is voor hun gezondheid en ontwikkeling heel belangrijk. Welke tuintips kun je zoal vinden in het boek om kinderen te laten tuinieren?

Tips en adviezen

Er komen veel tips en adviezen voorbij om aan de slag te gaan in je tuin of balkon. Over hoe je duurzaam kunt tuinieren met kinderen. Het boek begint met een uitleg over de grond onder je voeten, en alles wat daarin leeft. Dat is natuurlijk de basis voor je tuin. Zo wordt uitgelegd hoe je zelf compost kunt maken en wat je kunt doen om het voor de wormen aantrekkelijk te maken. Want die houden de grond natuurlijk los en gezond. Als je het heel aantrekkelijk voor ze wilt maken, kun je zelfs een wormenhotel maken. Het informatieve wordt zo afgewisseld met een paar leuke tips om actief aan de slag te gaan. Waaronder:

  • maak zelf potgrond 
  • maak je eigen egelhuisje
  • vetbollen voor vogels
  • plantenvoeding
  • je eigen minituintje

Naast deze tips staat er ook veel informatie in het boek over verschillende soorten bloemen, kruiden en planten. Met mooie afbeeldingen en illustraties is het heel interessant en leerzaam. Voor kinderen die houden van de natuur, en ook voor ouders is het informatief. Zo is er een handig overzicht van de mooiste bloemen, bomen en struiken voor je tuin.

Zoals vele tuinders weten, kun je last krijgen van plagen in de tuin. Het gaat niet altijd vanzelf! Een tip waar we eerder ook over schreven in de blog op MamaScrapelle is knoflookspray. Hiermee kun je bijvoorbeeld luizen en slakken weren. Het recept hiervoor vind je ook in het boek. Want we houden natuurlijk vooral van duurzame en milieuvriendelijke oplossingen voor ongenode gasten in de tuin!

Duurzaam tuinieren voor kinderen

Duurzaam tuinieren voor kinderen – vrolijk en laagdrempelig

Anne Wieggers is de ‘duurzame tuinvrouw’ van Nederland. Op haar website vind je veel informatie over duurzaam tuinieren. Het boek is heel prettig, vrolijk en laagdrempelig geschreven. Dat spreekt kinderen natuurlijk aan, maar het is ook voor volwassenen heel fijn. Een heerlijk boek om in te bladeren en ideetjes op te doen. Geschikt voor kinderen vanaf 8 tot 108 jaar. Er zijn niet veel tuinboeken specifiek voor kinderen, dus het is leuk dat het voor hen geschreven is. Met als doel natuurlijk dat ze een bijdrage leveren en zelf aan de slag gaan. Alhoewel kinderen het boek zelf waarschijnlijk niet van voor tot achter zullen lezen, is het wel heel leuk om samen in te bladeren.

En wat als je geen tuin hebt of weinig tijd? Ook dan kun je iets doen. Zoals een klein geveltuintje creëren of een tuintje rondom een boom in de straat. Zo ben je goed bezig voor de buurt én help je de natuur een handje. Een leuke benadering van duurzaam tuinieren met kinderen. Het boek eindigt met een logboek waarin je maandelijks kunt opschrijven wat er bijvoorbeeld in bloei staat en welke dieren je ziet. Maar er is ook een overzichtelijke lijst van de mooiste bollen, planten, bomen en struiken. Handig als je bijvoorbeeld iets zoekt wat in het najaar nog mooi in bloei staat!

Specificaties Duurzaam tuinieren voor kinderen

Auteur: Anne Wieggers | Illustraties: Lotte Dijkstra | | Uitgeverij Volt | 9789021426839 | mei 2021 | 160 pagina’s | Vanaf 8 jaar | Meer informatie vraag je lokale boekhandel, of kijk hier


Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.