Dit is mijn huis – een informatief prentenboek

Ik hou van de Clavis informatief lijn. Ik heb er al vele boeken van liggen. Met de Kinderboekenweek 2023 in zicht vroeg ik dan ook Willewete: Dit is mijn huis, aan. Het thema is bij mij thuis en dit boek is een kerntitel voor groep 3 en 4. Een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar. En ook prima te gebruiken in de kleuterklas overigens! Wil jij er meer over weten? Mooi ik ga je er alles over vertellen!

Dit is mijn huis een informatief prentenboek

Dit is mijn huis is een informatief prentenboek. Het boek begint echt als een prentenboek die je zou kunnen voorlezen aan kinderen van de onderbouw. Twee kinderen die een gezellige tent hebben gemaakt in de woonkamer. Het biedt al direct ruimte voor interactie maar ook voor actie. Hoe tof is het om in de klas ook een tent te bouwen! Wat heb je hier voor nodig? Wie maakt er thuis wel eens tenten?

En dan gaan we al snel over naar het informatieve deel van het boek. We gaan naar de huizen van vroeger. Van hut/tent naar een stevig huis, boerderij van hout en takken. En dan door naar huizen van steen. Er zijn ook leuke wist je datjes die in aparte kleuren op verschillende plekken op de pagina’s te lezen zijn.

woningen van nu

Woningen van nu

Daarna gaan we over naar woningen van nu in dit is mijn huis. Van rijtjeshuis, villa naar woonboot of kasteel. Maar er zijn nog veel gavere plekken om in te wonen. Wie weet ken jij wel iemand die in een oud schoolgebouw of kerk woont?

Als je een klas hebt waar kinderen uit andere landen in zitten kun je eens vragen hoe zij of hun familie wonen. Welke verschillen zijn er tussen hun huizen en de huizen hier in Nederland.

Wist je dat het hoogste huis in Dubai stond? Daar staat een wolkenkrabber met maar liefst 160 verdiepingen! ( je zal maar hoogtevrees hebben, brr niks voor mij).

Kerntitel Kinderboekenweek groep 3 en groep 4

Dit is mijn huis is de kerntitel van de Kinderboekenweek voor groep 3 en 4. Dat snap ik wel want er staat heel veel rijke taal in die voor kinderen van 6, 7, 8 jaar interessant zal zijn.

Naast de uitleg over de woningen van vroeger en nu waar kleuters ook heel goed aan mee kunnen doen, is er namelijk nog een interessant deel die echt wel voor groep 3 en 4 meer geschikt is. Hoe wordt een huis gebouwd?
Met woorden als 3D tekening en Maquette. Maar ook een elektricien, verwarmingsinstallateur en fundering komen voorbij.

Er staan duidelijke illustraties bij en de verschillende soorten vaktermen die horen bij een huis bouwen worden goed uitgelegd.

Super leuk om te doen is de uitvouwpagina waarbij je een doorkijk krijgt in een huis. Er staan 20 nummers bij en dan kun je in de woordenlijst op zoek naar alle plekken. Dat is een leuke leeropdracht waar kinderen mee aan de slag kunnen!

doorkijk woning

Illustraties in dit is mijn huis

Ik vind de illustraties in dit is mijn huis prachtig getekend. Het is een mooie mix van schetsen, kleuren en aquarel. Elke dubbele pagina heeft weer zijn eigen kleurenschema waardoor je elke keer weer andere kleuren centraal ziet staan. Er staan tal van verschillende huizen in. Van tipi-tent en iglo naar een modern huis in Amerika in de vorm van een schoen.

Ik was verrast om aan het einde van het boek ook nog een paar verschillende huizen van dieren te zien. Ik wist niet dat de doorgang naar een konijnenhol een konijnenpijp heette. Zo heb ik ook weer wat geleerd van dit informatieve prentenboek dat kerntitel van de Kinderboekenweek 2023 is.

Interactie, informatie en creatief

In dit is mijn huis staat dus veel informatie. Het leuke van de serie Willewete is dat achterin ook altijd een miniquiz te vinden is. En ook een creatieve tip. Zo leer je met een vouwblaadje een huis te maken en kun je een huis tekenen met wie er in jouw huis woont.

Wat mij betreft is dit is mijn huis een terechte kerntitel geworden en ik hoop dat veel leerkrachten met dit boek aan de slag zullen gaan!

Lees ook deze boeken uit de Willewete boekenserie:

hoofdfoto kerntitel kinderboekenweek 2023

Over Isabelle de Ridder

Isabelle de Ridder werd geboren in Delft. Een prachtige stad waar ik zelf ook woon. Ze woont nu in Zoetermeer. Na een studie letterkunde heeft ze de Pabo gedaan en is dus ook juf, net als ik na eerst een andere studie te hebben gevolgd. Wat leuk dat zij het schrijven en werken met kinderen heeft kunnen combineren door het schrijven van informatieve boeken voor kinderen.

Hiky Helmantel ken ik van boeken als Help ik voel zoveel en illustraties uit ik zie ik zie wat jij niet ziet* en andere Willewete boeken van uitgeverij Clavis.

Specificaties Dit is mijn huis

Auteur Isabelle de Ridder | Illustrator Hiky Helmantel | Uitgeverij Clavis | 9789044836899 | 13 februari 2020  | 36 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.