Niek de Groot kan niet meer – een graphic novel

Mijn dochter Nine (9 jaar oud) was erg blij toen deze boekenpost op onze mat viel. Niek de Groot kan niet meer is onderdeel van haar favoriete Niek de Groot – serie. Deze serie van graphic novels is geschreven door Lincoln Peirce. In stripvorm mogen we de belevenissen van de hoofdpersoon Niek meebeleven. Ik ben zelf erg nieuwsgierig naar Niek de Groot.

Niek de Groot kan niet meer

Niek de Groot kan niet meer

Achtstegroeper Niek de Groot is terug met een serie supergrappige strips waarvan je over de grond rolt van het lachen. Leef mee met Niek als hij een post-zomer-vakantie-inzinking krijgt, met zijn vader gaat hardlopen en zou hij nu eindelijk zijn kluisje moeten opruimen?

Niek de Groot kan niet meer

Strips

Niek de Groot kan niet meer is een graphic novel dat doet denken aan een aantal andere bekende series, zoals Dagboek van een muts. Met name de thematiek en het taalgebruik komt overeen. Een verschil tussen deze boeken is dat Niek de Groot kan niet meer volledig uit strips bestaat en veel graphic novels een combinatie hebben van tekst en stripverhaaltjes.

Verschillende ervaringen na het lezen van Niek de Groot kan niet meer

Er zit een groot verschil tussen de leesbeleving van Nine en van mijzelf bij het lezen van Niek de Groot kan niet meer. Ten eerste vind ik het boek vrij chaotisch lezen. Heel eerlijk gezegd is het voor mij wat onduidelijk of het boek bestaat uit losse strip. Het zou namelijk ook kunnen dat het bedoeld is als een langer doorlopend verhaal. Ik kan daarnaast wel lachen om de flauwe grapjes die gemaakt worden, om sommige in ieder geval. Op de achterflap van het boek staat dat het boek door iemand wordt aangeraden voor ‘alle leeftijden’. De teksten zijn best pittig qua taalgebruik en ik kan mij niet voorstellen dat kinderen onder de 10 jaar volledig begrijpen wat er wordt bedoeld.

Voor tieners kan ik mij iets beter voorstellen dat Niek de Groot kan niet meer een aansprekend boek is. De thema’s die besproken worden zijn dan iets passender bij de leeftijdsontwikkeling, al is het ook deels wel gericht op de Amerikaanse samenleving. Toch is Nine het echt niet met mij eens. Zij vindt het boek heel grappig en vindt het prettig lezen. Ze kan heel goed lezen, maar geeft echt de voorkeur aan graphic novels. Hierin is het tempo hoog en is ze niet dagen in hetzelfde boek aan het lezen. Dit vindt zij prettig.

Nine geeft ook aan dat ze zich helemaal niet bezig heeft gehouden met of het losse strips zijn of niet. Zij vindt het “gewoon heel leuk om te lezen”. Samenvattend kunnen we wel zeggen dat kinderen echt anders kijken naar boeken als Niek de Groot kan niet meer.

Niek de Groot kan niet meer

Volledig in kleur

Niet alle Niek de Groot boeken zijn volledig in kleur. Niek de Groot kan niet meer is dit wel. Dit maakt het echt een aansprekend boek voor kinderen. Zowel kinderen die goed kunnen lezen als kinderen die er moeite mee hebben houden van Niek de Groot. Bij mij op school zijn deze boeken altijd als eerste uitgeleend. Kinderen vragen er expliciet naar. De bladspiegel is overzichtelijk. Er staan namelijk vier vakken met illustraties en tekst op de meeste bladzijdes.

Net als bij Niek de Groot baas boven baas zit er ook bij dit boek een poster. Een leuk detail is dat je van Niek de Groot een spreekbeurtpakket kunt aanvragen. Meer informatie hierover vind je op de eerste pagina.

Specificaties Niek de Groot kan niet meer

Auteur en illustrator: Lincoln Peirce | Uitgever: De Fontein | Juli 2020 | 9789026152184 | 224 pagina’s |
meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.