Kopje blijdschap – een bundel vol verhalen

Een vrolijk sneeuwpoppetje in de koffie lacht mij tegemoet als ik de verhalenbundel pak. Kopje blijdschap is een verhalenbundel van Erik van der Velden. Blij word ik zeker van deze cover. Ook al is het buiten gelukkig geen sneeuwpoppenweer, ik kan het wel waarderen. De titel zorgt ervoor dat ik ga nadenken over alles waar ik blij van word. Dat is bijvoorbeeld lachen met mijn gezin, op vakantie gaan, mooi weer, muziek, yoga, boeken lezen…. de lijst is gelukkig eindeloos! Waar word jij blij van?

Kopje blijdschap

Kopje blijdschap – de flaptekst

Het insmeren van zonnebrandcrème of het likken aan een bevroren brugleuning. Knuffelen van een appeltaart of het lezen van de hand van een aantrekkelijke dame. Je leest het in deze passievolle bundel. Herleef het gelukzalige gevoel van een eerste liefde. Mijmer mee met de gedachten aan logeerpartijtjes. Kruip in de huid van een leraar met een bijzondere boodschap.

De verhalen in Kopje blijdschap zijn afwisselend sarcastisch, dolkomisch of ietwat melancholisch. Wat ze namelijk gemeen hebben is liefde in alle toonaarden. Deze bundel is een selectie van verhalen, waarvan een groot deel zelfs in de prijzen is gevallen.

Kopje blijdschap is geschreven door Erik van der Velden. Hij is een fervent deelnemer aan schrijfwedstrijden. Hij voelt zich goed thuis in het romantische en humoristische genre en doet dat met veel plezier. In 2022 heeft dat geleid tot zijn debuutroman Avondrood*. In vrijwel alles ziet hij namelijk een verhaal.

Afwisselend

De verhalen in Kopje blijdschap zijn kort en afwisselend. De ene keer bevind je je in het hoofd van een puber tijdens de scheikunde les en een andere keer ben je het neefje van een bijzondere tante. Meestal zijn de verhalen 2 a 3 bladzijdes. Dit boek leest, onder andere daarom, best gemakkelijk.

De verhalen zijn goedlopend qua tekst en opbouw. Het is duidelijk dat dit goed doordacht is door de auteur. Hierbij denk ik dan aan woordgebruik en zinsopbouw. Ook hier is afwisseling in te vinden. De woordkeuzes verrassen mij soms, ik heb er zelfs een aantal nieuw bij geleerd! Dat Erik van der Velden schrijfwedstrijden heeft gewonnen kan ik mij op basis hiervan wel voorstellen.

Humor in Kopje blijdschap?

Kopje blijdschap zou veel blijdschap en mooie herinneringen moeten opleveren. Helaas is dat bij mij niet echt het geval. Dit is een heel persoonlijk iets. Humor raakt je of niet, helaas is de humor van deze auteur regelmatig niet de mijne. Bij de start van het boek ben ik wat verbaasd over de erotische lading die sommige verhalen hebben. Niets schokkends, maar het komt wel in veel verhalen terug. Best expliciet ook. Je kunt natuurlijk heel blij worden van erotische verhalen, maar het heeft naar mijn smaak wat teveel de overhand.

De cover van het boek associeer ik met een ‘lekker verhaal om tussendoor te lezen’, bij een kopje thee. Wellicht is het eerste verhaal, Tante Slakkelien, dan niet zo handig gekozen als je mij als lezer hebt. Dit was absoluut mijn humor niet. Mijn thee proestte ik dan ook niet uit over het boek, iets wat mij nogal eens gebeurd bij een goede grap.

Het lastige van humor is dat je niet voor een ander kunt bepalen of iets grappig is of niet. Dit geldt ook voor blijdschap. Waar ik blij van word, hoeft namelijk niet datgene te zijn waar een ander blij van wordt. Ik kan dus alleen voor mijzelf spreken, vanzelfsprekend is dit in elke recensie het geval, dat het boek mij niet heeft gebracht waar ik op hoopte. Maar dit zegt misschien meer iets over mijn gevoel voor humor dan over het boek.

Kopje blijdschap

Wanneer is dit boek iets voor jou?

Ik denk dat als je van de volgende boek-ingrediënten houdt, dat Kopje blijdschap heel geschikt is voor jou:

  • Als je van romantische verhalen houdt met een randje erotiek.
  • Korte verhalen hebben je voorkeur.
  • Sarcasme kun je wel waarderen.
  • Als je blij wordt van het horen / meebeleven van herinneringen van een ander.

Waar word jij blij van?

Specificaties Kopje blijdschap

Auteur: Erik van der Velden | Uitgever: Ellessy | december 2022 | 180 pagina’s | 9789464495614 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.