Amstel 278 – een reconstructie van een oorlogstragedie

Amstel 278, geschreven door journalist en programmamaker Tom Rooduijn, is een indrukwekkend boek over de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van 2 dagboeken reconstrueert Rooduijn het begin en het verloop van de oorlog, met een triest einde. Dat leidt tot een boek vol persoonlijke gedachtes, gebeurtenissen en inzichten, waarbij de gruwelijkheden van de oorlog steeds verder toenemen. Rooduijn vertelt op basis van de dagboeken, maar in het boek staan ook letterlijke fragmenten. Daarmee trekt Amstel 278 je direct bijna 80 jaar terug in de tijd.

Amstel 278

Amstel 278

In Amstel 278 lopen de dagboeken van de Zwitserse arts en psycholoog Fritz Rimathé en Acteur Géza Weisz (opa van de acteur) door elkaar. Ze zijn vrienden en ontmoeten elkaar regelmatig in hun goedgevulde sociale leven in Amsterdam. Het huis van Rimathé, Amstel 278, is daarbij een ontmoetingsplek. In het boek lees je gedetailleerd het begin van de oorlog, waarbij de een nog denkt dat het wel meevalt, en anderen het veel somberder zien.

Door de informatie uit de dagboeken loop je in Amstel 278 als het ware mee door de tijd. Waarbij natuurlijk steeds duidelijker wordt, wat wij nu achteraf al weten. Ook zie je de afwegingen. Bijvoorbeeld als de vrouw van Rimathé moet kiezen om zich aan te sluiten bij een toneelgezelschap wat goedgekeurd is door de Duitsers. Doe je dat wel, dan ben je misschien veiliger en ben je aan het werk. Doe je dat niet, dan heb je en geen inkomsten meer en laat je misschien wel een verdenking op je. Maar verloochen je je eigen visie niet.

Persoonlijke oorlogsverhalen

Weisz en Rimathé maken zelf hachelijke situaties mee, en beschrijven in hun dagboeken ook wat ze om hen heen zien gebeuren. In Amstel 278 lees je hoe de stad er uit ziet, hoe mensen reageren enz. Wat honger met je doet, maar hoe bijvoorbeeld het huwelijk van Weisz onder druk komt te staan. Zoals gezegd, het loopt voor beide niet goed af. Ook als lezer voel je dat vreselijke einde naderen. Amstel 278 maakt daarmee een oorlogsverhaal dichterbij, persoonlijk.

Amstel 278 is een indrukwekkend boek. In alle openheid wordt gedeeld hoe de oorlog was en hoe deze Amsterdammers het ervaren hebben. De letterlijke dagboekfragmenten en foto’s illustreren wie zij waren en wat ze hebben meegemaakt. Ik moest in het begin even wennen aan de verschillende personen (en namen) die voorbij kwamen. Maar al snel volg je Rimathé en Weisz vooral en geeft Amstel 278 een blik op hun leven waar je stil van wordt.

Specificaties Amstel 278

Auteur: Tom Rooduijn | Uitgever: Thomas Rap | April 2022 | april 2022 | 9789400408197 | 416 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.