Op reis met een vriend – Panda & Eekhoorn ontdekken de wereld

Met wie zou je het liefste de wereld willen ontdekken? Misschien wel met je allerbeste vriend! Want als je samen op reis gaat beleef je de mooiste avonturen. Zo ontdekken ook Panda & Eekhoorn. Op reis met een vriend is een mooi prentenboek over vriendschap en avontuur, van auteur Ed Franck en illustrator Thé Tjong-Khing. Geschikt voor jong en oud, vanaf ongeveer vijf jaar.

Zes nieuwe voorleesverhalen over de onverwoestbare vriendschap tussen panda en eekhoorn

Op reis met een vriend

Panda en Eekhoorn op wereldreis

Deze twee beste vrienden Panda & Eekhoorn besluiten dat ze de wereld willen ontdekken. Wat zou er nog meer zijn buiten hun eigen bos? Misschien wel hele bijzondere dieren. Of ravijnen, sneeuw en bamboe. Ze zijn eigenlijk wel erg benieuwd!

Hoe ziet de wereld eruit als je blijft lopen tot je erbij neervalt?

Op reis gaan met een vriend, dat is natuurlijk wel het leukste. De dappere eekhoorn en twijfelende panda besluiten op een ochtend te vertrekken. Maar de eerste reisdag blijkt wel een beetje tegen te vallen. Eekhoorn wil graag een nieuwe poging wagen. Maar panda weet het nog zo net niet. Gelukkig heeft hij alles voor eekhoorn over, en ze maken een nieuw plan zonder zijpaadjes.

Zo lezen we in zes verhalen over het bijzondere avontuur van panda en eekhoorn. Vol spannende ontdekkingen, hoge bergen en bijzondere dieren. 

Op reis met een vriend – vriendschap en avontuur

De wereld ontdekken, de weg kwijtraken en weer terugvinden. Dit zijn mooie thema’s voor kinderen. Het gaat over zijpaadjes nemen, volhouden en feest vieren. Dat iedereen anders met tegenslagen omgaat en dat het niet erg is als je een beetje verschillend bent.

‘Ik praat graag en jij zwijgt graag.
Jij bromt en ronkt in je slaap
en ik piep hoogstens een beetje.
Ik huppel en spring rond
en jij waggelt alsof je altijd doodmoe bent
Ik ben dol op avontuur en jij
bent tevreden met je grot en je bamboe
En tóch zijn we vrienden’.
Als je dat maar weet! zegt Panda

Uit: IJdeltuit en blaaskaak

De verhalen in Op reis met een Vriend doen denken aan de dierenverhalen van Toon Tellegen. Want dieren kunnen zo mooi laten zien hoe het leven soms meezit en soms tegenzit. De avonturen van panda en eekhoorn zijn wel iets kinderlijker, maar daardoor voor jonge kinderen iets meer aansprekend dan de verhalen van Toon Tellegen. Maar ook in dit prentenboek vinden we diepere lagen en mooie lessen. Zoals hoe fijn het is om je ergens thuis voelen en een boezemvriend hebben.

Ed Franck en Thé Tjong-Khing

Op reis met een Vriend is een mooi groot boek met stevige bladzijden. En op bijna iedere bladzijde staat een sfeervolle illustratie van Thé Tjong-Khing (1933). Die kennen we natuurlijk ook van Vos en Haas, en bijvoorbeeld Jake en de T.rex. Auteur Ed Franck (1941) is een veelbekroonde Vlaamse auteur met een uitgebreid oeuvre. Er zijn meer delen van Panda & Eekhoorn, waaronder Een Vriend, wat is dat? Een mooie samenwerking dus. Zeker als we kijken naar de zeer respectbale leeftijd van beide heren. Wat bijzonder eigenlijk dat er nieuw werk blijft verschijnen!

De verhalen zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Het is een spannend, grappig en ook gevoelig tegelijk. We moesten bijvoorbeeld lachen om de tweepotige mensen waar de dieren het over hebben. En als je samen reist met een vriend, kun je dus ook wel eens een beetje boos zijn op elkaar. Maar gelukkig lezen we ook hoe je het weer goed kunt maken.

Tweepotigen
De Tweepotigen
  • In Museum Kranenburgh in Bergen is een tentoonstelling over het werk van Thé Tjong-Khing. Er is een speurtocht uitgezet en er is een leeshoek waar zijn boeken bekeken kunnen worden. Op de tekentafel worden kinderen uitgenodigd om een tekening van Thé Tjong-Khing af te maken.

Specificaties Op reis met een Vriend – Meer verhalen van Panda & Eekhoorn

Auteur: Ed Franck | Illustraties: Thé Tjong-Khing | Vormgeving: [kaDRIEs] | Uitgeverij: Davidsfonds Infodok | 9789002277139 | Oktober 2022 | 56 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Op reis met een vriend
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.