Dromen voor het leven, een must voor iedereen

Dromen, we doen het allemaal. De een weet zijn of haar dromen feilloos na te vertellen, de ander herinnert zich niets meer. Ikzelf behoor tot die laatste categorie. Vaak genoeg ben ik er zelfs van overtuigd dat ik helemaal niet droom. Maar ja, dat schijnt wetenschappelijk niet mogelijk zijn. Een vaag weten over dat er vannacht iets was, dat ervaar ik soms wel. Maar ergens vind ik het ook niet zo erg. Overdag ben ik al druk genoeg en het idee dat ik er in de nacht ook nog een schimmenleven op na houdt maakt me nu al doodmoe. Misschien is dat het antwoord wel. Ik negeer het gewoon. Toch kan ik genieten van anderen die hun droom tot in de details weten na te vertellen. Vooral als ze grappig of onmogelijk zijn. Daarom koos ik ervoor om het boekje ‘Dromen voor het leven’ van Arthur Japin te gaan lezen.

Want wegdromen in een boek kan ik als geen ander.

Kader

Hier gaat het boek Dromen voor het leven over

‘’Dit boek is begonnen in de nacht.
Als een droom.
en hier is het!
Je kunt je dromen waarmaken.
Niet altijd, maar het belangrijkste is
dat je het blijft proberen.’’

Dit dromenboek, ‘Dromen voor het leven’ is een vrolijk pleidooi voor het onmogelijke. Het gaat over dagdromen en nachtmerries, dansen en vliegen, onzindromen en idealen die de wereld verbeteren. Maar vooral over hoe je hoop kunt houden tegen beter weten in.

Synopsis

Auteur Arthur Japin

Arthur Japin, auteur van ‘Dromen voor het leven’, is in 1956 geboren te Haarlem. Na het behalen van zijn gymnasium diploma ging hij in Amsterdam Nederlandse taal- en letterkunde studeren. Vervolgens ging hij naar de toneelschool. Hij zat bij Toneelgroep Centrum en de TheaterUnie en had zelfs een kleine rol bij de Nederlandse opera. Zijn schrijverscarrière startte op het moment dat hij het verhaal over twee Afrikaanse prinsjes ontdekte. Hij besloot hun geschiedenis verder te onderzoeken en dit om te zetten naar een roman.

Door zijn gedegen onderzoek in onder andere Afrika, Indonesië en Weimar duurde het tien jaar eer het boek ‘De zwarte met het witte hart’ af was. Het leverde hem meteen internationale bekendheid op.
Maar Arthur Japin heeft ‘Dromen voor het leven’ genoeg. Daarom is hij ook regelmatig met andere projecten dan alleen schrijverschap bezig. Hij is nu dan eens panellid, leidt dan weer eens een quiz of is te zien in het Sinterklaasjournaal. Hij speelt net zo makkelijk stukken van Shakespeare als de buurman in de film Flodder. Schrijft voor theater en songteksten.

Met Martijn van der Linden schreef hij eerder al het boekje Honden voor het leven. Een prachtig geïllustreerd verhaal over hondentrouw, avontuur en vrolijkheid, voor iedereen die van het leven houdt. nu werkte ze wederom samen aan ‘Dromen voor het leven’.

Arthur Japin
Auteur Arthur Japin

Eén van mijn favoriete auteurs

Nu kan ik wel zeggen dat ik graag de boeken van Arthur Japin lees. Vooral het boek De Overgave* heeft de meeste indruk op me gemaakt. Maar ook als persoon zelf vind ik het fijn om naar hem te luisteren. Japin heeft een hele aparte manier van praten en uitbeelden, dat bijna hypnotiserend werkt. Dat merk je ook in zijn schrijfstijl. Hetgeen wat ik meest waardeer in zijn manier van schrijven, maar ook als je hem op tv ziet, is de rust die hij neemt om iets te vertellen. Alsof alles ‘Dromen voor het leven’ zijn.

Luchtkastelen

Geef nooit op

Ondanks dat het boekje wat kinderlijk eenvoudig aandoet, zowel in schrijfstijl als in illustratie, is het toch voor zowel kinderen als volwassen leuk en interessant om te lezen. Het is zeker aan te bevelen om samen met kinderen te lezen, dan wel voor te lezen. Op een hele efficiënte en toegankelijke manier worden dromen maar ook de negatieve kant, (nachtmerries), uitgelegd.
Maar ook het belang van dagdromen/wensen, wordt aangehaald. Daarbij wil Arthur Japin aangeven dat je nooit de hoop moet opgeven, oftewel ‘Dromen voor het leven’.

Dromen voor het leven

Lees- en schrijfboekje ineen

De tekeningen van Martijn van der Linden zijn vrolijk en hebben vaak een toegevoegde waarde. Achterin het boek is een soort van dagboekje gecreëerd. Hierin kan de bezitter zelf zijn of haar dromen en wensen opschrijven of tekenen. Zo wordt een leesboek een soort van dagboek. Een dierbaar bezit. ‘Dromen voor het leven’ is dan ook een erg leuk boekje om cadeau te geven.

Dromen voor het leven

Trailer over het boekje Dromen voor het leven

Boektrailer Dromen voor het leven

Specificaties over Dromen voor het leven

Titel: Dromen voor het leven | Auteur: Arthur Japin | Illustrator: Martijn van der Linden | Uitgeverij: Mozaïek | Eerste uitgave: 2023 | Aantal bladzijden: 96 | ISBN 9789026627491 | ISBN e-book 9789026627507 | ISBN audiobook 9789026627514 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Dromen voor het leven
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.