De huurster en het poppenhuis, een roman met een duister randje

Jessie is een jonge docente die binnen een zeer korte termijn haar woning uit wordt gezet. Die korte termijn ligt misschien aan het feit dat ze enveloppen met urgent er op te lang heeft laten liggen.. Gelukkig is daar hulp vanuit één van Jessies leerlingen. Haar ouders bezitten een groot landhuis op een groot landgoed met een leegstaand tuinhuisje. Een tuinhuisje wat tocht en aan een opknapbeurt toe is. Maar Jessie besluit het te doen, want ook zij is aan de hoognodige rust en een opknapbeurt toe. Zal ze op haar nieuwe woonplek haar leven weer in orde krijgen? Lees het in De huurster en het poppenhuis.

De huurster en het poppenhuis, een roman met een duister randje van else boer kader voorkant

Synopsis van De huurster en het poppenhuis

In De huurster en het poppenhuis lezen we over Jessie. ze is een jonge docente Engels die, nadat ze uit haar woning wordt gezet, het tuinhuis van een groot landgoed kan betrekken. Op dat landgoed wonen de Dormers: Dalila, een van Jessies leerlingen, haar vader Alex en moeder Nicole. Jessie raakt gefascineerd door het leven dat ze vanuit het tuinhuis waarneemt. De Dormers lijken het ideale gezin. Vooral Nicole, de succesvolle kunsthandelaar die het kasteelachtige landhuis grondig renoveert, intrigeert Jessie. Nicole is geslaagd en stijlvol. Ze heeft de regie over haar leven, iets waar Jessie naar hunkert.

Maar het landhuis is niet perfect. Vreemde dingen beginnen Jessie op te vallen: gebons op zolder, een poppenhuis dat wel erg op het landhuis zelf lijkt. En terwijl ze steeds ziekelijker betrokken raakt bij het huis en zijn bewoners, kan ze haar eigen perceptie minder vertrouwen. Iets in het huis zorgt voor verwoesting – of is het iemand?

In De huurster en het poppenhuis legt Else Boer de griezelige neigingen van de mens bloot, en wat er gebeurt wanneer die langzaam maar zeker de bovenhand nemen. Else Boer (1991) schrijft romans, korte verhalen en essays. Haar debuutroman Ik wacht hier* kwam in 2021 uit.

Roman met een donker randje

Door de synopsis ben ik dit boek met ietwat andere verwachtingen ingestapt. Ik dacht dat De huurster en het poppenhuis echt een thriller zou zijn. Maar na de laatste bladzijde omgeslagen te hebben is het meer een roman met een duister randje. Het verhaal draait echt wel grotendeels om jonge docente Jessie. We lezen mee met haar gedachten en krijgen stukjes verleden mee die ons in het heden zetten van haar leven. Een heden wat rommelt aan alle kanten. En dat rommelen bereikt ook haar hoofd.

Naast Jessie lezen we ook over twee vrienden van haar, Max en Alma, een verdwaalde collega en over de Dormers. Dochter Dormer, Dalila is een studente van Jessie en via haar komt Jessie terecht in het tuinhuis op hun enorme landgoed. Hun levens raken verweeft met elkaar. Naast dingen uit het leven weet auteur Else Boer ruimte te maken voor kunst en architectuur, en dat vind ik een aangename toevoeging in De huurster en het poppenhuis. Hier en daar is ook ruimte voor mysterie en wat donkere randjes, maar voor mij is dit boek meer een roman.

De huurster en het poppenhuis

Verwachtingen

De huurster en het poppenhuis is mijn kennismaking met Else Boer. Doordat ik wat andere verwachtingen had kwam ik wat lastig in het verhaal. Daarbij is de manier van schrijven niet helemaal een manier die ik direct oppak. Else Boer schrijft vrij snel en vergeet voor mijn gevoel om me soms mee te nemen. Of ik kan niet meekomen, het werkt twee kanten op natuurlijk. Een voorbeeld:

“De dag erna werd Jessie gebeld. Ze aarzelde – ze kon ook eerst lunchen en na de lessen pas bellen. Ze haatte telefoongesprekken. Ze had net besloten om het terugbellen uit te stellen toen het nummer opnieuw op haar scherm verscheen”.

Ik dacht dus dat ze al had opgenomen en het werd opeens een heel verwarrend stuk voor mij daardoor. Ik mis dan bijvoorbeeld een stukje nog van bijvoorbeeld: “Ze aarzelde terwijl ze naar de gemiste oproep keek op haar mobiel”. Het is niet fout of slecht, maar met hoe ik denk en ik lees werkte dit soms onnodig remmend. Ik had het regelmatig in De huurster en het poppenhuis.

En dan had ik ook nog eens geen connectie met het hoofdkarakter, en de andere karakters spraken me ook niet echt aan. Wat ik wel leuk vond, omdat Jessie zo ver van me afstaat, maakt ze keuzes die ik nooit zou maken. Tergend, maar juist ook leuk om dan te lezen. Lezen is natuurlijk in iemand anders zijn of haar hoofd kruipen. Maar verder vond ik de gebeurtenissen en de relaties onderling niet heel realistisch en echt aanvoelen. In het verhaal maken we ook opeens eens perspectief switch van Jessie naar Nicole, iets wat ik normaal tof vind maar nu zag ik de toevoeging niet helemaal.

boek else boer

Locatie

De locatie is een soort van paradepaardje van De huurster en het poppenhuis. Het is een imposant oud huis. En dat heeft Else Boer goed gedaan. De kunst en architectuur elementen vond ik het leukste aan dit boek. Helemaal levend werd de toffe locatie niet voor mij, maar het was kleurrijk genoeg tijdens het lezen. Ook was ik soms wat verward in welk seizoen we nou zaten tijdens het lezen. Dan stond er weer iets in bloei terwijl kortgeleden er nog sneeuw lag. Mijn kennis van bloeiende planten reikt niet verder dan dat ze voornamelijk in de lente en zomer bloeien.

De opmaak en vormgeving is toegankelijk en het boek is handzaam. Het leest lekker weg en je neemt het dus makkelijk mee. Ik denk dat als mijn verwachting minder op spanning gericht zou zijn dat ik anders het boek was ingestapt. Al met al was De huurster en het poppenhuis een prima boek voor tussendoor. Het was vermakelijk en mysterieus genoeg, maar het is geen verhaal wat nasuddert en heel erg bij zal blijven.

Ik denk wel dat De huurster en het poppenhuis voor velen een prima boek is en dat het aan mij persoonlijk ligt. Een match moet vanuit twee kanten komen natuurlijk. Het was een prima boek voor zo lekker buiten lezen in de zon en het einde was helder en afgerond voor mij.

Specificaties De huurster en het poppenhuis

Auteur: Else Boer | Uitgever: Prometheus | April 2023 | 208 pagina’s | 9789044650174 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.