De Das, een Zweeds thrillerdebuut van Winter

“Ik ben de Das. Dit is mijn verhaal. Als je het hebt gelezen, zul je misschien anders over me denken maar dat verandert niets. Je waant je veilig in je eigen huis. Beschermd door het slot op je deur, door je alarmsysteem. Maar ik kom door de vloer. Daarom ben je bang voor me en zo kom ik aan mijn naam. Je hebt dit boek gekocht uit nieuwsgierigheid, of niet soms? Wat wil je weten? Vraag je je af hoe ik mijn slachtoffers uitkies? Hoe ik me een weg naar binnen graaf, hoe ik door het dikke beton van de keldervloer breek? Wat ik met ze doe als ze onder de grond heb gesleept? In de eerste plaats wil je weten wie ik ben. Lees verder. Misschien krijg je antwoord”.

hoofd De Das - Fredrik Persson Winter

De Das

Elk jaar, in de nacht van 5 op 6 november, slaat hij toe, de Das. Een seriemoordenaar die inbreekt in de kelder van het huis van zijn prooi. Zijn slachtoffers worden de grond in gesleept en verdwijnen vervolgens spoorloos.

Op een dag vindt uitgever Annika Granlund voor de deur van haar kantoor een met modder besmeurd manuscript. De titel is De Das en het verhaal is een morbide biografie van een seriemoordenaar die ondergronds leeft. Annika ziet kans met dit manuscript haar noodlijdende uitgeverij te redden, die failliet zal gaan als ze niet snel een bestseller vindt.

Ze besluit het uit te geven, ook al is het een controversieel verhaal. Haar beslissing blijkt dramatische gevolgen te hebben en langzaam maar zeker raakt ze weer in de greep van de duistere krachten die ze als kind dacht te hebben overwonnen. Wie is de Das? Wie schreef het boek? En wie of wat houdt zich schuil onder de grond?

De Das is het sterke thrillerdebuut van het nieuwe Zweeds talent Fredrik Persson Winter. Een filmisch geschreven pageturner voor de liefhebbers van Max Seeck en Lars Kepler. Hij schreef eerder jeugdliteratuur en is een vaste medewerker van de succesvolle Zweedse podcast Fantastisk Podd. Dat gaat over het schrijven van sciencefiction, fantasy en horror.

Ik ben de Das. Dit is mijn verhaal. Als je het hebt gelezen, zul je misschien anders over me denken, maar dat verandert niets.

Voorpret

Wat een voorpret had ik van de Das! De synopsis, de uitnodigende cover en dan het mysterieuze karakter wat tot je spreekt nog voordat je echt in het verhaal gedoken bent. Ik had dan ook echt heel veel zin om in dit Zweedse thrillerdebuut van Fredrik Persson Winter te duiken! Ik kan erg genieten van boeken die de voorpret op deze manier zo weten aan te wakkeren. Daarbij hou ik erg van boeken die tot je spreken. Eerder noemde ik dit al in mijn recensies van het jeugdboek Het kleine slechte boek. Daarin haal ik ook het volwassen boek aan van Mister B. Gone / Meneer W.E.G. Wezen van Clive Barker. Moeilijk te krijgen, maar dit is een boek wat “echt” tot je spreekt. De Das doet dit dus ook op een milde manier.

Met de Das krijg je eigenlijk een twee boeken in één plus een mix van genres die tegen elkaar aan schuren. Het verhaal is verdeeld in 3 delen, 3 aktes. Dan heb je als hoofdkarakters de mysterieuze moordenaar de Das, deze spreekt tot je. Daarnaast lees je mee met de twee vrouwen Annika en Cecilia. Annika heeft een relatie en is aan kinderen toe, werkt bij een uitgever die op de rand van een faillissement staat. Cecilia heeft daarentegen moeite met relaties aangaan, ze is rechercheur en staat aan het hoofd van het onderzoek naar de Das. Alles lees je los naast elkaar met als bindende factor de Das.

Genres schuren

De Das is boven alles een thriller / Scandinavische thriller (scandithriller). Het is een spannend verhaal. Maar toch doet alleen dat genre het boek wat te kort. Ik ben zelf liefhebber van donkere, spannende en zelfs wat lugubere thrillers. In een boek kan alles en ik vind zulke verhalen altijd mooi de ruimte geven aan de tegenhangers zoals terugvechten en kracht laten zien. Toch kan een goed spannend verhaal verre van bloederig en luguber zijn, er moet een bepaalde sfeer hangen. En als er dan een unheimlich gevoel hangt die langzaam in je hoofd en onder je huid kruipt, dan is het voor mij een goede thriller.

Ik ben na het lezen van de Das wat in de war. Na de goede voorpret had ik hoge verwachtingen. Elk hoofdstuk begint met een stukje van de Das die tegen je spreekt. Je leert Annika en Cecilia kennen en maakt kennis met de werkwijze van de Das. Maar dat is het eigenlijk ook voor zeker 2/3 van het boek. Je leest voornamelijk over het wel en wee van Annika en Cecilia. En dat ervaar ik soms wat als saai. Zeker omdat ik meer van de Das wil!

De persoonlijke beginstukjes van de Das zijn eerst tof. Maar al snel valt het voor mij in de herhaling en mis ik verdieping. Hier is het boek voor mij meer een cosy crime en dat is niet echt mijn genre. Ondanks dat weet Winter me wel te boeien en helemaal aan het einde proef ik iets van een urban legend en doet het me denken aan Graffiti / The Forbidden ofwel beter bekend als de verfilming onder de naam Candyman van wederom Clive Barker. En dat maakt het juist wel weer interessant voor mij.

Je betwijfelt of ik echt door de keldervloer naar binnen kom. Dat kan toch niet?

De Das is een nieuwe urban legend?

Er is in de Das veel plek voor de karakters van de twee vrouwen die beide erg verschillend zijn. Ze hebben zo hun worstelingen. Hechtingsproblemen, demonen uit het verleden, geestelijke strubbelingen en een kinderwens. Het leven is zoals het leven is en komt met de nodige obstakels. Wat bij wie speelt dat mag je zelf gaan lezen natuurlijk. Ik had zelf persoonlijk niet echt een band met beide karakters. Ook niet met de andere karakters. En helaas ook niet echt met de Das.

Winter is voor mij vrij kort door de bocht, daardoor ook wel duidelijk en direct wat ik kan waarderen. Maar de duik in de diepte heb ik wel gemist op elk vlak. Qua spanning en ook qua karakterontwikkeling. Soms lopen hoofdstukken vrij abrupt af. Het voelt een beetje als het moment dat je achtbaan net eindelijk op het hoogste punt is, om naar beneden te storten. Maar dat dat stuk van naar beneden storten, die aangename kriebels in je lichaam, is weggehaald door Winter.

Apotheose

De apotheose kwam niet als een verrassing, toch zorgde het einde wel voor meer leesplezier bij mij. De Das is een boek wat zweeft tussen realiteit en bovennatuurlijk. Het is aan jou als lezer om bepaalde stukken zelf in te vullen en dat kan ik altijd waarderen. Ook al heb je soms behoefte aan hapklare antwoorden. Doordat ik het boek nu moet laten bezinken om het te plaatsen, blijft het me bij. En vind ik het alles bij elkaar toch een vermakelijk verhaal. Het haalt het niet bij mijn geliefde The Forbidden van Clive Barker.

Ook vind ik de cover achteraf niet passen, maar het draagt wel bij aan het mysterie. Want wie is de Das? Is hij echt? En als hij echt is, is hij wel menselijk? Ik verklap niks en ben benieuwd wat jij van dit boek vindt. Als er een vervolg komt dan zou ik deze zeker gaan lezen en dan hoop ik dat Winter zijn hand van de rem houdt en we dan wel lekker zijn verhaal in kunnen duiken.

Specificaties De Das

Auteur: Fredrik Persson Winter | Uitgever: A.W. Bruna | Vertaald door Sophie Kuiper | Januari 2022 | 9789400512993 | 400 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.