Art Matters, een ode aan creativiteit door Neil Gaiman & Riddell

Neil Gaiman is één van mijn favoriete auteurs, net zoals ik erg kan genieten van de illustraties van Chris Riddell. Deze twee creatieve mannen hebben al meermaals samengewerkt en voor mij zijn ze zeker een complimenterende match. Art Matters is een bijzonder boek. Het is een ode aan alle vormen van creativiteit vanuit het hart en brein van Gaiman. Riddell geeft deze zinvolle mijmeringen prachtig vorm.

hoofd Art matters

Art Matters

Art Matters is een ode aan alle vormen van creativiteit. Verteld zoals alleen Neil Gaiman kan, geïllustreerd zoals alleen Chris Riddell kan. En wat er dan tussen die twee creatieve zielen ontstaat is pure chemie. Dit boek zal zijn lezers inspireren om de dag te leven vanuit creativiteit. Om kunst en creativiteit te ademen en omarmen. Zowel de successen als de onzekerheden. Het boek is een soort van bedtijdverhaal voor de rest van je leven. Het blijft je bij en nestelt in je brein.

De basis van Art Matters gaat over ideeën, om deze de vrijheid te geven en ze los te laten. Om niet bang te zijn voor misstappen. En om te weten dat alles mogelijk is. Je kan de wereld veranderen door te denken. Door je fantasie te gebruiken. Verrijk de wereld met dingen die er eerst niet waren. Met woorden die samenkomen, met beelden die vorm krijgen. Maar alles valt en staat met hoe wij de wereld zien en hoe we onze kinderen de wereld laten zien.

Be bold
Be rebellious
Choose art
It matters

Liefde voor lezen

Art Matters is geen standaard boek, geen standaard verhaal en geen standaard mindfulness boek. Het is wel een pareltje die geheel eigen is. Je krijgt de wijze woorden, de zinvolle mijmeringen van Gaiman over de wereld. Over de kracht van lezen en fantasie. Over de kracht van creativiteit op allerlei manieren. Hij moedigt aan om kinderen te leren hoe leuk lezen is. Er is geen fout boek, zolang er maar gelezen wordt! Want met lezen verrijk je iemand zijn of haar perspectief en inlevingsvermogen. En dát is het allerbelangrijkste goed wat we nodig hebben in een gezonde wereld. Na elk verhaal ben je weer een ervaring en belevenis rijker. Ongeacht het soort genre of boek. We moeten ophouden met genres naar beneden halen. Het leesgenot en puur het lezen zou boven alles moeten staan.

Gaiman laat zijn liefde voor de bibliotheek en de medewerkers zien die er waren toen hij 8 was. Daar beoordeelden ze zijn gekozen boeken niet. Nee ze moedigden een jonge lezer aan om langs te komen en te vertellen over zijn leeservaringen. Ze helpen juist mee met zoeken naar nieuwe boeken. Het genot van lezen zou altijd bovenaan moeten staan, en dat ben ik roerend eens met Gaiman. Het één is niet beter dan het ander. Het oppakken van een boek en het duiken in een verhaal is hetgeen wat belangrijk is.

The world always seems
brighter when you’ve just
made something that
wasn’t there before
~
Neil Gaiman

Vrijheid van denken en spreken

Art Matters is voor mij een eerste kennismaking met een meer politiek uitgesproken Gaiman. Normaal lees ik zijn fantasierijke verhalen. Naast zijn aanmoediging tot lezen en liefde voor gelijkheid tussen genres laat hij zich ook uit over vrijheid. Vrijheid over spreken en denken van een ieder. Vrijheid om te geloven en denken wat je wilt, en om tegelijkertijd ook de vrijheid te hebben om iets van andermans denkwijze te vinden. Waar het botst, of matcht, daar zou je elkaar in woorden moeten vinden. Niet in daden. De boodschapper hoort geen fysieke pijn toegebracht te worden, maar mag wel aangesproken worden.

Als we ons meer wapenen met woorden, met kennis, met verhalen, met inlevingsvermogen dan kunnen we meer het gesprek ook aangaan met elkaar. Een gesprek wat beladen met vurigheid mag zijn, of mag stralen van ijskoude leegte. Maar wat altijd in de vorm van een gesprek met woorden moet zijn. Je kan ideeën nog zo de kop indrukken, de ervaring is dat niks zo besmettelijk is als een idee.

I believe I have the right to think
and say the wrong things.
I believe your remedy for that
should be to argue with me or to
ignore me.
And that I should have the same
remedy for the wrong things that
I believe you think.
~
Neil Gaiman

Creativiteit is belangrijk

Wat een mooi, inspirerend en bijzonder boekje is Art Matters. Ik heb het in eerste instantie in 1 adem uitgelezen. Van begin tot einde voel ik de woorden van Gaiman en zie ik de beelden van Riddell. Terwijl ik lees besef ik me dat zijn boodschap er één is die ik herken. Tegelijk staan er mooie ervaringen in van een succesvol auteur. Een auteur die in zijn leven diverse keuzes heeft gemaakt waar hij ons over verteld. Maar bovenal zie je een mens die zijn creatieve uitingen aan de wereld wil geven omdat hij daarmee de wereld iets moois wilt geven.

Heerlijk vind ik het stuk over zijn fouten zoals met misspellen van Coraline. Of van het beste advies wat hij ooit heeft gekregen van Stephen King.. wat Gaiman overigens niet opgevolgd heeft toen en er wel spijt van heeft. Maar dat inzicht kwam pas later, ook dat hoort bij het leven. Verwacht geen lang verhaal, verwacht een prachtig boek wat alle creatieve zielen kan verrijken. Een boek waarvan later bepaalde stukken indalen. En een boek wat ik zo nu en dan nog eens oppak. Prachtig! Het boek is in het Engels.

Andere boeken van Neil Gaiman:

Specificaties Art Matters

Auteur: Neil Gaiman | Illustraties: Chris Riddell | Uitgever: Headline | Januari 2018 | 112 pagina’s | 9781472260086 | In het Engels | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.