Magic Kingdom 2 – Tussen twee werelden, een spectaculair vervolg

Niet lang geleden bestempelde ik het boek Tussen twee vuren als één met de tofste locatie van dit jaar. Wel duurde het lang voor mijn gevoel voordat het tweede deel van de trilogie eindelijk gelezen kon worden. Het eerste boek wist me te verrassen. Het is een dystopisch verhaal, met ontzettend veel toffe laagjes, karakters en easter eggs. Ik gaf in mijn recensie van toen al aan dat er wat dingen opvielen. Daarbij kondigt auteur Laura Diane aan dat Magic Kingdom 2 – Tussen twee werelden met een extreme plottwist komt. De verwachtingen liggen dus best wel hoog… Kan Diane dit waarmaken? Lees vooral verder als je antwoord op die vraag wilt weten. En ik beloof jullie, geen spoilers!

Tussen twee werelden voorkant kader magic kingdom 2 laura diane dystopie young adult disneyland

Synopsis Magic Kingdom 2

In het Magic Kingdom, het Disneypark waar duizenden mensen worden opgevangen na een orkaan, laait het verzet steeds verder op. Wanneer de raad van bestuur hardhandig ingrijpt tijdens een demonstratie, kan niemand Ayla tegenhouden de confrontatie met Alexander Redmond aan te gaan. En dan komt de waarheid op tafel. Die zet niet alleen Ayla’s wereld op zijn kop, maar ook die van Owen. Ayla raakt verstrikt in een tweestrijd, die haar dwingt te kiezen tussen wat ze weet en wat ze voelt. En ondertussen liggen de Hyena’s op de loer … Het tweede deel van een dystopische serie over een magische plek met duistere kanten. Tussen twee werelden is geschreven voor young adults.

Auteur Laura Diane begint gelukkig met een hoofdstuk ‘Tussen jou en mij’. Dit bevat een fijne terugblik in een korte samenvatting. Doordat deze boeken zijn gebouwd met een plan (hier kom ik later op terug) is het wel fijn om weer even helder voor ogen te hebben wat belangrijk is. Ik lees zoveel momenteel dat ik soms dingen vergeet. Of althans, ik heb het gevoel dat ik last van ‘boekenfomo’ heb. Ik denk dat ik belangrijke dingen vergeten ben zodat ik een eventuele plottwist niet snap. Maar no worries dus, Laura Diana got our backs! Tussen twee werelden begint met een fijne samenvatting en vanaf bladzijde 1 zit ik direct weer in het verhaal.

Bouwen

Laat ik dan maar meteen inspringen op mijn eerdere opmerking, de Magic Kingdom boeken zijn gebouwd met een plan. Dat klinkt zoveel klinischer dan dat de boeken zijn. Daarbij heb ik geleerd dat Laura Diana een auteur is die op gevoel schrijft. Toch kunnen beide zaken heel goed samengaan, dat bewijst deze boekenserie maar weer. Diana heeft heel duidelijk een liefde en passie voor de unieke locatie en alle karakters. Maar daarbij bouwt ze ook haar verhaal zo ingenieus en goed op, pas na het tweede deel snap je dat veel beter.

Het eerste deel had me aangenaam verrast door de hoofdthema’s van rouw, vriendschap, familie en opbouwen. In een dystopische setting vormde zich een fijne samengestelde groep karakters. Deze groep is lekker divers met een aangename mix van onder andere introverts, extraverts, een autistisch meisje en een meisje met traumatisch mutisme. Waar ik veel spanning had verwacht, kreeg ik meer een gelaagde roman met hier en daar een spannende scène. Ayla is het hoofdkarakter waarmee ik vrij direct een sterke band voel. Diane weet haar hoofdkarakter in mijn hart te sluiten, maar toch zijn er dingen waar ik mijn vinger niet op kan leggen bij haar. Ik zie broodkruimels overal maar ze leiden allemaal andere kanten op en ik heb geen idee of het als een geheel samen gaat komen.

En ja, voor mij is alles met Tussen twee werelden als geheel samengekomen. De vragen die ik had, de dingen die me opvielen en me bezig hielden. Daardoor wordt voor mij nog duidelijker hoe ingenieus Laura Diane deze wereld heeft opgebouwd. Met liefde en een visie bouwt ze haar eigen sprookjeskasteel mét vuurwerk op de achtergrond.

Thema’s in Magic Kingdom 2

De thema’s in Magic Kingdom 2 – Tussen twee werelden zijn deels gelijk aan het eerste deel. Vriendschap, liefde en familie staan hoog in het lijstje. Ook speelt rouw nog steeds een grote rol. Rouw om dingen die er niet meer zijn. Personen maar ook situaties. Er is immers een immense ramp geweest door de orkaan waardoor het leven niet meer is zoals het geweest is. Bepaalde karakters denken verlangend terug aan bepaalde plekken en simpele activiteiten. Maar soms dromen ze ook verlekkerd weg bij bepaalde etenswaren die ze niet meer zullen eten. Heel menselijk en goed gepakt in woord en verhaal door Diane.

Maar ook in Tussen twee werelden zijn de thema’s niet alleen gelijk, en slaan ze om in andere zaken die spelen. Zo is er meer wanhoop, schuld en verdriet in dit deel. Maar we worden ook meegenomen van milde belediging, langs ingehouden woede tot allesvernietigende wraak. Waarheid en leugens wisselen elkaar af, het is maar net op welk plekje in de molen Laura Diane ons zet. Dit deel zindert, brandt en verschroeit bijna de bladzijden onder mijn vingertoppen. Alle verhoudingen, alles wat we kennen staat op scherp. Een evolutie in thematiek die op een prachtige natuurlijke manier evolueert in de handen van Diane.

Tussen twee werelden tussen twee vuren magic kingdom laura diane

Dé plottwist

Eigenlijk spreek ik zelden heel uitgebreid over plottwists… ik vind het zelf leuk als dit als een verrassing komt. Maar Laura Diana heeft openlijk op social media laten weten dat er een knaller van een twist gaat komen. Ze roept zelfs op om je reactie met haar te delen, maar verzoekt om spoilers voor je te houden. Een tijdje zorgde dit voor grote voorpret bij mij.

Totdat ik ergens las in welk hoofdstuk de twist zou komen. Dat was voor mij teveel informatie. Ik wilde me in het verhaal laten verrassen, nu was ik tot aan dat hoofdstuk aan het doorlezen stiekem. Welk hoofdstuk dat is in Magic Kingdom 2 – Tussen twee werelden? Dat zeg ik natuurlijk niet. Misschien is Laura Diane een type auteur die het meteen voor je voeten gooit, misschien bewaard ze wat voor het einde of is ze meer een op-de-helft type. Aan jou om te ontdekken.

Ergens deelde ik dus de voorpret door al het geheimzinnige enthousiasme, deels maakte ik me ook zorgen dat het afbreuk zou doen aan de twist. Maar eerlijk is eerlijk, het verhaal staat als een huis en de twist ook. Ik had vermoedens, was me bewust van sommige broodkruimels die Diane spaarzaam had gestrooid voor mij. Maar hoe die vork precies in de steel zou steken, dat had ik niet verwacht. Het is niet even een plottwist wat in 1 regel eer doet aan de twist. Alhoewel er is 1 regel nodig voor de shock. Nou ja uhm enough said denk ik! Met voorkennis van de twist stond deze nog als een huis in Magic Kingdom 2 voor mij en dat vind ik heel knap gedaan.

Is Magic Kingdom 2 spannend?

Ja! Ik vond dit tweede deel van Magic Kingdom 2 spannender dan de voorganger zonder dat dit meer waarde geeft aan het verhaal. Het eerste deel vond ik onwijs sterk in de karakters en de diversiteit van rouw die we kregen te zien. Maar dit tweede deel draait voller op spanning voor mij. Je voelt het vuur van de botsingen en oproeren die er zijn en gaan komen hijgen in je rug. Ik ruik zelfs wat verschroeide haartjes in mijn nek. Zo heet werd het soms.

En als ik dan een klein kritisch puntje mag benoemen, iets wat een kwestie van smaak is.. Het schuldgevoel van Ayla in het begin was voor mij wat te intens en lang. Ik kon mijn vinger niet helemaal erop leggen, maar het schuurde me. Maar ja de gevoelens en emoties van een ieder zijn anders dan die van mij. Little did I know.. thanks Diane voor deze perspectief wake-up call!

Juichend bijkomen

Om heel eerlijk te zijn heb ik na de laatste bladzijde zowel de behoefte om even bij te komen, als om op mijn tafel te springen en te juichen. Wat een geweldig boek is Magic Kingdom 2 – Tussen twee werelden. Het geeft het eerste boek zoveel meer gelaagdheid nog. Dit is hoe je een verhaal bestaande uit meerdere delen schrijft en brengt in mijn ogen. Het is fun, intrigerend, prikkelend en bevat boeiende, diverse en vooral levendige personages. En dan stopt Laura Diane er ook nog allemaal easter-eggs in die je netjes in een lijstje als toetje krijgt. Ik als volwassene heb genoten van dit verhaal en kan niet wachten op het afsluitende derde deel. Laura Diane heeft de lat wederom hoog gelegd. Maar ik heb alle vertrouwen in haar dat dit goed komt.

Wel hoop ik op een uitbreiding van de kaart! Want we reizen iets buiten de grenzen van de kaart die nu voor in het boek zit. En alhoewel Laura Diane het prachtig beeldend weet te schrijven, vind ik een kaart altijd een leuke toevoeging.

Ride uit het boek: Tomorrowland Speedway 2023 – Magic Kingdom Rides

Specificaties Magic Kingdom 2 – Tussen twee werelden

Auteur: Laura Diane | Uitgever: Clavis | Magic Kingdom 2 | Juli 2023 | 264 pagina’s | 9789044850710 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.