Nooit te laat – een liefdevolle roman

Een roman over de liefde, een cover om bij weg te dromen, Nooit te laat lag boven op mijn stapel om te gaan lezen in de herfstvakantie. Lekker in het herfstzonnetje waande ik mij aan de kust met Tom, Anna en Grace. Het was moeilijk om weg te leggen, want ik zat echt helemaal in het verhaal over de bijzondere vriendschap tussen deze mensen.

Nooit te laat hoofdfoto

Nooit te laat

De meest onwaarschijnlijke vriendschap.
De meest onwaarschijnlijke gevolgen.

Nooit te laat

Als Anna’s man vreemdgaat, weet ze zeker dat ze nooit meer gelukkig zal zijn. Maar dan ontmoet ze via haar werk als verzorgende de 94-jarige Grace. Hoewel ze meer dan vijftig jaar schelen, hebben ze al snel een bijzondere band. En stiekem hoopt Grace ook dat Anna een band zal kunnen krijgen met haar achterneeft Tom, maar die lijkt niets van Anna te willen weten.

Grace wil Anna graag helpen en dat geldt ook andersom. uiteindelijk gaan ze op een levensveranderende reis het halve land door, op zoek naar antwoorden. Want soms is de enige weg naar de toekomst eerst teruggaan naar het veleden. Maar zijn Anna en Grace klaar voor wat ze zullen aantreffen?

Clare Swatman schreef met Nooit te laat een hartverwarmend verhaal over liefde, vriendschap, hartzeer en vergeving.

Een heerlijk feelgood boek

Nooit te laat is een echte roman. Heerlijk om weer eens weg te zwijmelen bij een boek, zonder dat ik bedacht moet zijn op spannende wendingen of moord en ontvoeringen zoals ik meestal lees in de thrillers op mijn stapel. De flaptekst van het boek sprak mij zo aan, dat dit boek direct op mijn lijstje kwam. Een vriendschap tussen een vrouw van mijn leeftijd en een vrouw van 95 jaar zorgde bij mij voor zoveel vragen. Hoe word je vriendinnen als je een zakelijke overeenkomst hebt als verzorgende en cliënt?

In Nooit te laat gebeurt dit eigenlijk heel vanzelfsprekend. Anna en Grace blijken veel op elkaar te lijken, ook al schelen ze 1 of zelfs 2 hele generaties. De parallel in hun levens, wat betreft liefde, is mooi neergezet door Clare Swatman. De rolverdeling, tussen de ‘wijze’ Grace en de jongere Anna wisselt af en toe van perspectief, omdat Anna soms de verstandigste is. Ik moest vaak gniffelen om de gedachtes van Grace en de lol die zij had in het omgaan met Anna.

Het verhaal in Nooit te laat is hartverwarmend, maar niet heel spannend te noemen. Bij de start van het boek voorzie je al een aantal wendingen, die ook uitkomen. En eigenlijk vind ik dat heerlijk bij een roman. Al van verre aan zien komen dat er iets gaat gebeuren en dat het dan ook daadwerkelijk uitkomt vind ik best fijn! Nooit te laat is absoluut niet saai, ondanks deze voorspelbaarheid. Het is immers een mooi verhaal, ook al zie je het aankomen.

Vertrouwen staat centraal in Nooit te laat

Een mooi thema in Nooit te laat is vertrouwen. Anna krijgt, door haar vriendschap met Grace, steeds meer vertrouwen in zichzelf en in de liefde. Grace benoemt hier veel over richting haar, maar laat het haar vooral ook ervaren. Het personage Tom is daarin heel goed gebruikt. Van een afstandelijke man, die steeds meer ontdooit en ook vertrouwen krijgt en geeft. Best gelaagd voor een roman!

Toen ze die avond haar nachthemd over haar hoofd trok, glimlachte Grace in zichzelf. Ze had genoten van de ontmoeting met Anna vandaag. Ze had het gevoel dat ze vriendinnen zouden worden, ondanks hun leeftijdsverschil van vijfenvijftig jaar. Leeftijd deed er niet toe. Maar ze kon niet ophouden met denken aan de trieste blik in de ogen van de jongere vrouw. Ze had die blik al vaker gezien, en niet in de laatste plaats in de spiegel, vele malen gedurende haar vierennegentig jaar.

Nooit te laat, blz. 21

April Books

April Books is voor Stoerleesvoer een nieuwe uitgeverij. Joyce las van deze uitgever al een boek uit de serie Miljardairs uit Manhattan. April Books geeft boeken uit over liefde, in alle facetten. Nooit te laat past dus in alle opzichten goed bij deze uitgever. Zowel romantische liefde als vriendschap passen heel goed bij de missie van April Books om boeken uit te geven vol warmte, humor, genieten en liefde!

Nooit te laat is vertaald door Félicia Gravenberg. Dat vind ik altijd een kunst op zich, vertalen van een boek zonder de oorspronkelijke bedoeling van de auteur teniet te doen. De vertaling is goed gedaan. Goedlopende zinnen, sfeervol en warm. Complimenten voor haar!

Ben je op zoek naar een heerlijke feelgood boek vol vertrouwen en liefde? Leg dan dit boek bovenaan je stapel, geniet ervan!

Specificaties Nooit te laat

Auteur: Clare Swatman | Vertaald door: Félicia Gravenberg | Uitgever: April Books | september 2022 | 320 pagina’s | 9789493297074 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.