Jij bent mijn grootste kleine vriend, over dapper en sterk zijn

Direct bij het openslaan van dit prachtige prentenboek kan ik een ‘wauw’ niet onderdrukken. De illustraties zijn betoverend mooi. En de boodschap in het verhaal is prachtig. Jij bent mijn grootste kleine vriend is een hartverwarmend prentenboek over dapper en sterk zijn!

Jij bent mijn grootste kleine vriend

Jij bent mijn grootste kleine vriend samenvatting

Egel en Muis zijn grote vrienden. Ze spelen graag de hele dag samen. Maar er is één ding waardoor Muis een beetje verdrietig wordt: tijdens hun spelletjes wordt hij eraan herinnerd dat hij best wel erg klein is tegenover Egel. Gelukkig komt Muis er dankzij een aaneenschakeling van onverwachte gebeurtenissen achter dat kleine muisjes ook heel groot kunnen zijn in hun hart en in hun daden. Jij bent mijn grootste kleine vriend is een betoverend prentenboek voor jong en oud, over omarmen wie je bent. Want het maakt natuurlijk niet uit hoe groot of klein je bent. Het gaat erom wie je bent dat écht telt. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Auteur & illustrator: Ron van Maurik
Auteur & illustrator Ron van Maurik

Een avontuur over dapper en sterk zijn

Dit is zo’n boek dat in het echt nog zoveel mooier is dan ik van te voren had verwacht. En of dit nu komt door de prachtige illustraties die me vanaf de eerste bladzijde het boek in trokken. Of door de krachtige boodschap waar ik helemaal blij van word. Ik heb geen idee, maar waarschijnlijk een combinatie van beide. Maar hoe dit komt is eigenlijk niet zo belangrijk… Jij bent mijn grootste kleine vriend is een prachtig avontuur over dapper en sterk zijn. Hoe groot je bent heeft hier verder helemaal niets mee te maken! Een boek waar ik nog heel vaak van zal genieten en dat ik zal koesteren.

Jij bent mijn grootste kleine vriend
Uit Jij bent mijn grootste kleine vriend

Voor wie is Jij bent mijn grootste kleine vriend

Jij bent mijn grootste kleine vriend is geschreven voor kinderen vanaf 4 jaar. En dat is zeker een prachtige leeftijd om met dit boek te beginnen. Het verhaal is duidelijk en dankzij de prachtige boodschap kun je er samen met je kleuter over na te praten. Ook een mooi boek voor in de klas bij het thema vriendschap. Ook mijn zevenjarige vond dit een prachtig prentenboek. En dat komt omdat het verhaal haar echt weet te raken. Maar ook de prachtige illustraties dragen bij aan haar enthousiasme.

Egel en kleine Muis
Egel en kleine Muis uit Jij bent mijn grootste kleine vriend

Thema’s in Jij bent mijn grootste kleine vriend

Ik benoemde al een paar keer dat Jij bent mijn grootste kleine vriend een krachtig boodschap bezit. En dat komt wat mij betreft door de thema’s die zo mooi zijn verwerkt in het verhaal. Misschien een beetje een abstract thema, maar wat ik terug lees is dat je goed bent zoals je bent. En dat vind ik de mooiste boodschap die je een kind mee kan geven. Daarnaast gaat het verhaal over dapper en sterk zijn. En staat vriendschap centraal in dit bijzondere avontuur.

Wat ik ook erg leuk vind is dat zonder er de nadruk op te leggen de begrippen groot en klein prachtig worden weergegeven. Kleine Muis is klein en andere dieren zijn groot. Of in ieder geval groter dan kleine Muis.

Jij bent mijn grootste kleine vriend
Uit Jij bent mijn grootste kleine vriend

Adembenemend illustraties

De illustraties zijn echt adembenemend mooi. Dit zie je al aan de cover van Jij bent mijn grootste kleine vriend. Maar als je het boek openslaat wordt je pas echt het verhaal ingetrokken. Wat een prachtig kleurrijk geheel zijn de pagina’s. Stuk voor stuk zijn het kleine kunstwerkwerkjes waar je van alles in kunt zien.

Mijn favoriet is de illustratie van kleine muis die verdrietig wegloopt. Deze is echt zo goed gemaakt. En niet omdat dit zo’n gezellig plaatje is, maar omdat je aan alles ziet dat kleine Muis intens verdrietig is. Zijn hangende oren en zijn staart die over de vloer sleept… En op de achtergrond zijn vriendje die met een ander speelt. Slik… Op dat moment voel ik zo met hem mee! Dit vind ik echt de kracht van goede illustraties. Dat is meer dan een mooi plaatje, maar ze laten je voelen waar het verhaal over gaat. En dat doet deze illustratie absoluut!

prachtige illustratie
Illustratie uit Jij bent mijn grootste kleine vriend

Wat vinden wij van Jij bent mijn grootste kleine vriend?

Jij bent mijn grootste kleine vriend is zo’n prachtig prentenboek waarvan de boodschap nog langere tijd in je hoofd blijft hangen. Na het voorlezen dacht ik hier nog meerdere keren aan en werd ik echt opnieuw blij van dit boek. En dat is toch super mooi. Dat een prentenboek je gewoon een hele avond een goed gevoel kan bezorgen. En dat is precies wat dit bijzondere boek doet. Het laat me nadenken over wat belangrijk is.

Maar voordat je bij deze conclusie komt is het boek best wel een beetje verdrietig. En ik voelde de verontwaardiging bij mijn zevenjarige dochter. Ze vond het zo zielig dat de kleine muis niet mee kon doen. Het bracht haar terug naar een moment waarbij ze zelf zoiets heeft ervaren. En hoewel dat mijn hart breekt vind ik het mooi om te zien dat ze zo mee kan leven met een muis in een boek.

En zo is het maar net. Of je nu groot of klein bent we zijn allemaal precies goed zoals we zijn!

Jij bent mijn grootste kleine vriend
Illustratie uit Jij bent mijn grootste kleine vriend

Leestips passend bij Jij bent mijn grootste kleine vriend

Heel veel prentenboeken hebben net zoals Jij bent mijn grootste kleine vriend een belangrijke of mooie boodschap. Nieuwsgierig naar wat dit allemaal kan zijn? Lees dan ook eens deze reviews:

Specificaties Jij bent mijn grootste kleine vriend

Auteur & illustrator: Ron van Maurik | Uitgever: Clavis Uitgeverij | 29 februari 2024 | 32 pagina’s | 9789044853414 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.