Honden voor het leven, een mooi boek van Arthur Japin

Arthur Japin behoort tot de belangrijkste Nederlandse auteurs. Van zijn romans (o.a. Vaslav en Mrs. Degas) werden in Nederland en Vlaanderen al meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht. Zijn vertaling van De jongen, de mol, de vos en het paard bleek dé bestseller van het afgelopen jaar. In Honden voor het leven vertelt Arthur Japin over de hond die hem heeft opgevoed en twee puppy’s die zijn kijk op het leven bepalen.

Zorgen voor een dier brengt veel

Het boek begint en eindigt met de pup die Arthur Japin nu heeft. Tussenin vertelt hij over de twee honden met wie hij is opgegroeid. Eentje was maar kort in zijn leven en de andere vele jaren. Grote thema’s als liefde, intuïtie en vriendschap komen in Honden voor het leven aan de orde. Het verhaal is leesbaar voor jong en oud en voor iedere hondenliefhebber vast herkenbaar. Voor mensen die zelf geen hond hebben, en die zich afvragen waarom mensen toch zo belachelijk veel van een beest kunnen houden, opent het vast de ogen.

Op liefde moet je niet gaan zitten wachten. Het begínt bij jezelf. Jíj zet het in gang. Dat vergeet je soms, maar de zorg voor een dier of iemand anders die je liefhebt helpt je daar weer aan herinneren.

Honden voor het leven is een lief boekje

Het mooie en fijn geschreven verhaal in Honden voor het leven toont de grote waarde van een hond in iemands leven. Het gaat over hondentrouw, troost, avontuur, dankbaarheid en vrolijkheid, en over het leven in het algemeen. De prachtige illustraties in kleur van Martijn van der Linden brengen Kellie, Trip en Basso tot leven. Het prachtige taalgebruik en de tekeningen samen nemen je mee naar een mensenwereld waarin honden veel rijkdom en levenswijsheid toevoegen.

Dieren vertellen je niet wat wijs is om te doen, maar tonen het en geven je het goede voorbeeld. Dat ervaar ik ook iedere dag weer met mijn chihuahua Josje. Ze leert me dingen die mensen me nooit konden leren. Een les die Arthur Japin bijvoorbeeld leerde van Trip is dat je je hart maar beter kunt volgen dan je hoofd. Een andere les was niet de massa volgen, maar je eigenheid bewaren en je eigen pad volgen in het leven.

Levenswijsheid voor jong en oud

De lessen worden op een lieve en leuke manier in Honden voor het leven gedeeld. Soms richt Japin zich direct tot de lezer. Japin is ook persoonlijk, over de ruzies van zijn ouders bijvoorbeeld. Of het pesten of school en zijn eenzaamheid. Het zijn ontroerende ervaringen met diepgang vertelt. Als hij bijvoorbeeld schrijft dat hij zich schaamt voor zijn ouders dat hij gepest wordt op school en dat niet deelt met zijn ouders, volgt:

Het laatste wat je wilt, is dat zij te weten komen hoe er door anderen over jou gedacht wordt. Je bent namelijk als de dood dat je vader en moeder óók zo over jou zullen gaan denken en dan heb je niemand meer.

Gelukkig zijn er honden in onze mensenlevens. Honden pesten niet. Honden tonen de kracht van onvoorwaardelijke liefde. Dat weet Japin als geen ander en de lezer van Honden voor het leven ook.

Specificaties Honden voor het leven

Auteur: Arthur Japin | Illustraties: Martijn van der Linden | Uitgeverij Mozaïek | Oktober 2021 | 9789026624834 | 88 pagina´s | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.