Druk – een praktisch boek met tips voor en door jongeren

Wat komt er veel op jongeren af tegenwoordig. Ze verdelen hun tijd en aandacht tussen school, vrienden, sport en familie. En daarnaast zijn ze natuurlijk ook online actief en proberen ze bij te blijven. Dit kan veel druk veroorzaken, en bij veel jongeren wordt dit wel eens te veel. In het boek Druk vertellen jongeren hoe ze hiermee omgaan. We krijgen praktische tips en een uitleg over wat er gebeurt als je hoofd overloopt. Een boek van drie auteurs: Jeannette Jonker, Claudia Lagermann en Liesbeth Vijfwinkel. Zij hebben de handen ineen geslagen om dit belangrijke onderwerp toegankelijk te maken voor jongeren. Stoer en boeiend leesvoer!

Alles wat je moet weten als je hoofd overloopt

hoofd

Alles wat je moet weten als je hoofd overloopt

Het gevoel dat je altijd van alles moet en dat je hoofd overloopt. Daar hebben niet alleen volwassenen weleens last van, maar zeker ook veel jongeren. Helaas blijkt steeds vaker dat zij daar ook psychische problemen door ervaren. Het is daarom goed én belangrijk dat er aandacht voor is, en dat jongeren praktische tips krijgen hoe zij met die druk om kunnen gaan. Want veel oorzaken van die druk zijn niet meer weg te nemen. Maar we kunnen ze wel leren hoe je ermee om kunt gaan.

Dus ja het leven in de 21e eeuw is druk en soms ingewikkeld. Dat is niet goed of slecht, dat is er gewoon. De kunst is om in al die drukte te kiezen wat voor jou belangrijk is. En leg nou niet te veel druk op die keuze. Want ook van foute keuzes maken, kun je juist ontzettend veel leren.

Voorwoord Druk

Druk – inhoud van het boek

Wat ziet het boek er in ieder geval hip en uitnodigend uit voor jongeren. Het wekte de interesse van onze eigen beginnende puber, dus dat moet een goed teken zijn. De illustraties van Kid Kura zijn erg tof en kleurrijk. Dat is natuurlijk wel van groot belang in een boek voor jongeren. Het moet niet te saai ogen! De hoofdstukken van het boek zijn als volgt verdeeld:

  1. Leren, leren, leren
  2. De keuze is reuze
  3. Het perfecte plaatje
  4. Iedereen om je heen
  5. Uitblinkers
  6. Kies je eigen pad

In dit boek over Druk vind je een hele prettige combinatie van theorie, korte testjes, oefeningen en ervaringsverhalen. Allerlei jongeren komen aan het woord en vertellen waar ze tegenaan lopen. De eisen van school, hun drukke schema’s en natuurlijk de hoeveelheid tijd op social media. Tussen alle cijfers en likes ook nog eens je toekomst proberen vorm te geven, dat is echt niet makkelijk.

Dit boek geeft veel inzicht en tips. Over elkaar motiveren, leren plannen en positiever denken. Je bent meer dan je uiterlijk en eerste hulp bij kiezen zijn voorbeelden om mee aan de slag te gaan. De onderwerpen én jongeren die aan bod komen zijn heel divers. Gelukkig, want het is enorm belangrijk dat jongeren zichzelf kunnen herkennen. Zo delen leerlingen van alle niveaus hun ervaringen. En bijvoorbeeld ook een vluchteling uit Syrië en een transgender persoon. Iedereen ervaart weer andere vormen van druk, en probeert een weg te vinden om daarmee om te gaan.

Weerbaarheid en puberteit

Druk is een waardevol boek om samen met je puber door te bladeren. Want als ouder leer je er ook het een en ander van! Bijvoorbeeld het belang van vrienden, of hoe het puberbrein een beetje werkt. Zoals waarom jongeren soms domme dingen doen in een opwelling, omdat het controlegebied in de hersenen nog niet zo sterk ontwikkeld is. De auteurs laten ook veel wetenschappers en deskundigen aan het woord. Dat maakt het verhaal goed onderbouwd, naast heel praktisch.

Kies je eigen weg en ontdek waar je blij van wordt. Dat is de uitdaging voor jongeren en de belangrijke boodschap van dit boek. Druk zijn of druk voelen, hoeft in ieder geval niet te betekenen dat je niet gelukkig bent, zo wordt beschreven. Want je wordt er juist gelukkiger van als je het op een goede manier druk hebt! Het boek eindigt met een Lesje nee zeggen, Lang leve nietsdoen en Haal ff adem. Want dan houd je het hopelijk een beetje vol en ben je meer weerbaar bij moeilijkheden.

En je leefde nog druk en gelukkig!

  • Een handig boek om te lezen voor jongeren die op de middelbare school veel druk ervaren. Een mooi moment om daar in de zomervakantie mee aan de slag te gaan!
  • Kijk voor meer informatie over de weerbaarheid van jongeren ook eens de blog op de website van MamaScrapelle.
  • Meer informatie over de auteurs en hun werkzaamheden vind je op de website Firmafluks.

Specificaties Druk

Auteurs: Jeannette Jonker, Claudia Lagermann en Liesbeth Vijfwinkel | Illustraties: Kid Kura | Vormgeving: Mariska Schotman | Uitgeverij Volt | 9789021427027 | april 2022 | 136 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.