Het hoge noorden, een grillige Zweedse thriller

“Langzaam verandert een geplande en ontspannen wandelvakantie in een zenuwslopende strijd”… Meer heb je niet nodig toch om aan een boek te beginnen? Oké, nou helpt de prachtige cover ook en de ondertitel: “Vier vrienden trekken de wildernis in. Slechts één van hen zal terugkeren”. Ik heb zin in een scandithriller. Het hoge noorden beloofd me spanning en een lekker verhaal van 427 pagina’s! Auteur Ulf Kvensler is een nieuwe naam, dus ik hoop op een aangename kennismaking.

voorkant kader ulf kvensler Het hoge noorden, een grillige Zweedse thriller

Het hoge noorden

Anna, Henrik en Milena gaan elk jaar samen op wandelvakantie. Anna en Henrik zijn een stel en dit jaar wil Milena haar nieuwe vriend Jacob meenemen. De andere twee stemmen in, maar al snel blijkt Jacob erg manipulatief te zijn, en wordt hij steeds dwingender. Zo staat hij erop dat ze hun bestemming aanpassen naar Sarek, een grillig berggebied in het noorden van Zweden: telefoons hebben er geen bereik, het is alleen geschikt voor ervaren klimmers en zonder helikopter kom je er niet. En terwijl de onderlinge spanningen stijgen en de tocht steeds zwaarder wordt, kan strafadvocate Anna zich niet aan de indruk onttrekken dat ze Jacob ergens van kent…

Langzaam verandert de geplande ontspannen vakantie in een zenuwslopende strijd op leven en dood, waarbij de wandelaars niet alleen elkaar vrezen, maar ook de verraderlijke kracht van de natuur. Wie overleeft deze helletocht? En ten koste waarvan? Het hoge noorden ontbloot geheimen en verhuld waarheden in duisternis.

Huiveringwekkende spanning voor de fans van Jo Nesbø, Camilla Läckberg en Samuel Bjørk

Reis je mee?

Ik heb echt even zin in een scnadithriller in een desolate en woeste omgeving. Ooit heb ik ook mijn hart verloren aan de bergen, de Himalaya. En als ik een boek lees dat zich afspeelt in soortgelijke woeste omgeving, dan ben ik weer terug. Even op bezoek naar die rauwe schoonheid, die vaak balanceert tussen euforie en intense angsten. Want ja op zulke plekken zijn emoties en gevoelens intens. Dat gevoel heeft Ulf Kvensler zeer goed gevangen in dit boek! Het hoge noorden heeft een prachtige cover die je kan uitklappen met bergen op de binnenzijde. Ik hou hiervan en het draagt zeker bij aan een positieve leeservaring.

Toch verloopt het vertrek van mijn reis niet vlekkeloos. Ik kom niet mee met het verhaal en voel totaal geen connectie met de karakters. Het draait om 4 hoofdkarakters waarvan er 3 al jarenlang bevriend zijn. Ik voel geen chemie onderling, ik vind ze afzonderlijk niet heel boeiend en er is nog een belangrijk iets… Al vanaf het begin is duidelijk wie de overlever is! Voor mij haalt dat een heel stuk spanning weg. De aanloop naar de daadwerkelijke wandeltocht duurt ook wat lang voor mijn smaak. Gaat Het hoge noorden nog wel spannend worden voor mij?

Het hoge noorden, een grillige Zweedse thriller

Is Het hoge noorden een spannende thriller?

Na een wat stroeve start wordt Het hoge noorden wel degelijk spannend! Nog steeds voel ik niet echt een diepe connectie met de karakters, maar dat hoeft ook niet. Ook denk ik wel te weten hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen. Dit alles kan ik loslaten want vanaf bladzijde 84 ongeveer komt het verhaal in een aangename spannende leesflow voor mij. We zetten voet op Sarek, een grillig berggebied. En vanaf daar is het heerlijk spannend in een desolate grillige omgeving. De locatie komt sterk tot leven, de karakters hebben een mysterieus samenspel en we werken toe naar een apotheose.

Het hoge noorden is geschreven in een nu, dat is een ondervraging met de overlever van de vier vrienden met iemand van de politie. Daarnaast speelt het directe verleden: de wandeltocht van de 4 personen. Daarbij komen soms nog wat grotere sprongen naar het verleden waarin we de karakters beter leren kennen. Naar het einde toe komen er meer diverse perspectieven aan bod en dat is meteen ook mijn favoriete stuk. Van een stroef begin, naar een stomend middenstuk tot een knallend einde. Deze scandithriller is dus een beetje een stoomtrein voor mij. Het einde is niet een verrassing maar het is dusdanig geschreven dat ik denk dat het voor iedere lezer anders te interpreteren is en dat vind ik sterk!

Thema’s in het boek

Ulf Kvensler heeft een aangename thriller neergezet met Het hoge noorden en de kennismaking was dus prima met deze auteur. Wel moest ik lachen om het woord ‘keigoed’, dit past voor mij niet echt in een Zweeds boek. Maar misschien gebruiken ze het daar ook. Het boek is vertaald door Yvonne van de Straat. Niet afkomstig uit Brabant of het zuiden van ons land. Maar nogmaals, misschien is het wel passend. Verder moest ik in het begin even wennen aan de schrijfwijze van Kvensler. Hij is vrij formeel. Ook valt me in het begin heel erg op dat een karakter iets voelt, maar dan toch ontkent dat het zo is om vervolgens met een ja maar te komen. Zie onderstaand voorbeeld:

“Henrik kijkt me aan met een nieuwe glans in zijn ogen en ik krijg een gevoel van saamhorigheid, alsof we dit samen hebben gedaan. Dat was natuurlijk niet zo, maar dat gevoel kreeg ik door hem.”
~
Blz 53

Ik denk in combinatie met het wat stroeve begin dat dit extra opviel. Vanaf het midden tot aan het einde had ik minder last van deze schrijfwijze. Of dat kam doordat ik in het verhaal zat, of dat het toen gewoon minder was… geen idee eigenlijk!

Kvensler weet actuele thema’s in zijn boek te verweven zoals: liefde, vriendschap, achterdocht, opgroeien, onderdrukking, machtsmisbruik, mentale gezondheid, overleven en voor jezelf opkomen. Dit verweeft hij in een spannend verhaal op een geweldige locatie. Ik vind het einde echt heel sterk en die grote poel die hij maakt waar je in kan zwemmen en waarin je zelf een perspectief kan kiezen, is echt wat ervoor gezorgd heeft dat ik Het hoge noorden met een goed gevoel dichtsla.

Leestips passend bij dit boek

Het hoge noorden, een grillige Zweedse thriller

Specificaties Het hoge noorden

Auteur: Ulf Kvensler | Uitgever: Boekerij | Vertaald door Yvonne van de Straat | April 2023 | 9789022598245 | 432 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.