Allemaal ego’s, een gevecht om aandacht

Allemaal ego’s gaat over de ‘menselijke aandachtsbehoefte en waarderingsverslaving’. Aan de hand van herkenbare menselijke interacties lees je over het ego. Er staan veel voorbeelden uit de literatuur, film en de schilderkunst in het boek. Uiteenlopende fenomenen als relatiestress, leedvermaak, jaloezie, celebritycultus, wedijver, exhibitionisme en depressie worden vanuit het perspectief van aandacht en waardering bekeken.

Allemaal ego’s

Allemaal ego’s, over onze ikken

In Allemaal ego’s heeft Jan Flamend het over diverse Ikken en hun opgeblazen versie, hun ego, en over een belangrijkste brandstof, aandacht. Hij gaat in op ons eigen ik en onze zoektocht naar aandacht, waardering en bewondering, maar hij gaat ook in op het ik van bekende medemensen. Mensen zoals Steve Jobs, Donald Trump, Winston Churchill en Harry Mulisch. Uiteindelijk worstelen we allemaal met de vraag: hoe word ik een goed mens? En: hoe blijf ik een goed mens? Niemand wil een echt slecht mens zijn of echt een slecht mens zijn. De schrijver hoopt dat de diverse verhalen en beschouwingen helpen om inzicht te verwerven in ons hongerige ego.

Het ego lijkt soms een beetje een taboe onderwerp en dan ben ik er juist geïnteresseerd in. Want als er ergens spanning over is, is het vaak juist goed om er wel over te spreken. En er over te lezen om meer inzicht te verwerven. Het ego associëren we vooral met negatieve begrippen als a-sociaal zijn. Ik was benieuwd of Allemaal ego’s me nieuwe inzichten zou kunnen geven. Flamend heeft het onderwerp van meerdere kanten belicht, aan de hand van diverse personen. Dat was interessant.

Van de hak op de tak

Allemaal ego’s las wel wat fragmentarisch. Op het eind las ik dat zijn dochter het van de hak op de tak vond. Dat Flamend die feedback niet heeft verwerkt, duidt op een bewuste werkwijze. Ik vind het echter niet prettig lezen en mis toch dat het één geheel is, waardoor ik de rode draad vaak kwijt raak. Ik mis ook goede omschrijvingen van grote termen die voorbij komen, waardoor termen onnodig en door elkaar gebruikt worden. Zo valt ‘autist’ bijvoorbeeld uit de toon in de zin: ‘Is Schopenhauer onzelfzuchtige man, een egocentricus, een autist, een narcist of een egoïst?’ Even later weer over mensen die enkel over zichzelf praten: ‘ze roepen een grote weerstand op en we noemen hen al gauw egoïst, narcist, autist, zelfzuchtig. Ze eindigen meestal als eenzame stumperds.’

Ook mis ik soms nuance. De stellige en vaak negatieve toon van de schrijver is niet mijn stijl. Praten vanuit de ik-vorm is bijvoorbeeld niet per se om het over jezelf te hebben, maar ook een manier om aan te duiden dat het jouw perspectief is en gewoon jouw ervaring. En dat je een dagboek schrijft omdat je jezelf zo belangrijk vindt, is niet per se om je ego te strelen. Ik houd niet van generalisaties zoals deze over kunstenaars: ‘In de regel is hun ego groter dan het ik van de gemiddelde medemens.’ Ook al is het niet per se heel negatief bedoeld, want er staat ook ‘ze leveren een bijdrage die de wereld mooier, boeiender en interessanter maakt.’ Dan moet je losse zinnen steeds echt goed in de context plaatsen, terwijl ik vind dat aparte zinnen ook waar moeten zijn.

Van egoïsme naar altruïsme

Al met al is het Allemaal ego’s niet helemaal mijn boek qua toon en schrijfstijl. Maar het onderwerp is zeker interessant en van belang. En het is mooi vormgegeven. Zelfkennis en kennis over andere menselijke eigenschappen kan de maatschappij in mijn ogen altijd helpen. We kunnen zeker iets minder ego gebruiken en iets meer altruïsme.

Jezus en Boeddha kunnen ons helpen onder het juk van ons ego uit te raken, en als we goed naar hen luisteren, kunnen we het ego van onze medemens valoriseren, en kunnen we een evenwicht vinden tussen egoïsme en altruïsme. Jezus raadt ons het gebed aan, Boeddha leert dat meditatie tot nirwana kan leiden.

Specificaties Allemaal ego’s

Auteur: Jan Flamend | Uitgeverij: Pelckmans | 9789464016543 | mei 2022 | 256 blz | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Jan Flamend
footer 5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.