Een nieuwe aarde, een ontwaking van je innerlijke doel

Je innerlijke doel is ontwaken. Zo eenvoudig is het. Je hebt dat doel gemeen met alle andere mensen op de planeet – omdat dit het doel van de mensheid is. In plaats van te verdwalen in je gedachten ben je wakker zonder gedachten. Je kunt niets doen om te ontwaken. De eerste glimp van wakker zijn zonder denken vindt plaats zonder dat jij er iets voor doet. Als je dit onbegrijpelijk of wartaal vindt dan is het bij jou nog niet gebeurd. Maar als je op de een of andere manier de waarheid erin herkent is het ontwaken begonnen en onomkeerbaar. Het ontstaan van Een nieuwe aarde.

hoofd Een nieuwe aarde

Een nieuwe aarde

Ons ego heeft een natuurlijke behoefte aan macht, tegenstand en vijanden. Uitsluitend afgaand op nieuws via mainstream media kunnen we een verbijsterend negatieve balans opmaken van de huidige toestand in de wereld. Voor miljoenen mensen geldt nog steeds dat het merendeel van hun leed hun wordt aangedaan door andere mensen. Maar dit nieuws wat we dagelijks tot ons nemen is niet het hele plaatje. Het ontstaan van een nieuwe aarde is al begonnen en zit in een stroomversnelling. Een nieuwe samenleving waarin geluk de boventoon voert en waar jij deel van mag uitmaken. 

Eckhart Tolle heeft in ‘Een nieuwe aarde’ een duidelijke boodschap voor ons: het is vijf voor twaalf voor de mensheid en voor onze aarde. Tolle wijt dit aan ons ego-denken: het ego heeft een natuurlijke behoefte aan macht, tegenstand en vijanden. Dit heeft ons gebracht waar we nu zijn: aan de rand van de totale catastrofe gebracht. Maar Tolle heeft ook goed nieuws: als we ons ego durven loslaten en collectief de sprong wagen naar een ander en zuiver bewustzijn, dan transformeren we naar een nieuwe samenleving waarin geluk de boventoon voert. Het is hoog tijd voor een collectieve bewustzijnstransformatie, waardoor we onze zwaarte en dichtheid verliezen, zodat we transparant worden voor het licht van bewustzijn.

In de 25e druk van Een nieuwe aarde wordt de balans opgemaakt van waar we nu staan – 10 jaar na het verschijnen van de eerste druk. Wat kunnen we doen om deze verschuiving in onszelf te versnellen? En hoe kunnen we het nieuwe, ontwakende bewustzijn herkennen? Op deze en andere wezenlijke vragen gaat ‘Een nieuwe aarde’ in. Gebaseerd op de inzichten uit zijn wereldwijde bestseller De kracht van het nu wijst Eckhart Tolle ons de weg naar het nieuwe spirituele tijdperk.

Ontwaken 

Ik kijk terug op een moment in mijn eigen ontwakingsproces als een daad van genade. Op het moment zelf realiseerde ik me dit niet. Door het lezen van Een nieuwe aarde herken ik de bevrijding van mijn ego in dat moment. Het was op een regenachtige dag net in de namiddag. Ik had de vloer in ons huis flink onder handen had genomen (het was nodig). Mijn puberende stiefzoon kwam thuis vanuit school en stormde als een wervelwind naar binnen. Hij riep nog snel “Jo” en sprintte naar boven met zijn natte en modderige schoenen. Breng modder en nat niet verder dan de mat. Zo luid het tegeltje vooraan in ons raam. Een van de weinige regels die wij hebben in ons huis.

Met de dweil nog in mijn handen begon de spanning zich op te bouwen in mijn lichaam. Negatieve gedachten vulden mijn hoofd. Het leek wel een gevecht wat ik op voorhand al verloren had. Ik nam een hap met lucht en was klaar voor het verbaal loslaten van deze spanning. Plots zag ik opa daar staan buiten in de regen. Wachtend op zijn terugkomst om hem in een warme auto naar zijn moeder te brengen. Dan hoefde hij niet te fietsen. Als sneeuw voor de zon verdween de spanning in mijn lichaam. Van het stemmetje in mijn hoofd die mij wijsmaakte dat deze puber alleen met zichzelf bezig was bleef niets over. Wat volgde was een verzoek vanuit kalmte en rust waar op gereageerd werd met: “Ik was zo bezig met haasten omdat opa in de regen staat. Sorry, ik laat opa meteen binnen en zal mijn sporen wassen”. 

Op het oog onbereikbaar 

Ik heb (nog) geen sprong genomen in de spirituele wereld. Ergens vind ik het wel interessant maar dan met een nuchtere kijk. Het moet bereikbaar zijn. Toen ik begon met het lezen van Een nieuwe aarde dacht ik na het eerste hoofdstuk niet dat ik heel ver zou gaan komen in dit boek. Een venster op het vormloze – een zo radicaal en diep innerlijk opbloeien – identificatie met vorm – watblief? Er gingen weken voorbij van af en toe een pagina. Na het lezen van hoofdstuk twee was het even stil. Een laagje stof verscheen op de nietszeggende kaft die deze bron van onbereikbaarheid omhulde. Toch was daar plots een nieuw begin en opende zich een nieuwe wereld. Ik leek vanuit die eerste twee hoofdstukken begrepen te hebben dat denken zonder bewustzijn bestaat. Ik had opa niet gezien.  

Een nieuwe aarde

Ego ontmaskert 

Ik heb de diepere zin in mijn leven nog niet gevonden. Het ware ontwaken wat boven alles uitstijgt. Ook lukt het me niet altijd om mijn ego uit te schakelen en gewoon te ‘zijn’. Ik vraag me af of dit alleen is weggelegd voor spirituele meesters. Wat me wel gelukt is is het herkennen van mijn ego. Hierdoor kan ik mij met grote regelmaat distantiëren van dat ego. Ik herken het ego tegenwoordig zelfs ook bij anderen. Dit maakt mij geduldig met meer ruimte voor empathie dan ooit te voren. Ik ben in staat om negatieve gedachten te sussen en voel dan een innerlijke vreugde vanuit deze bewustwording. Het leven is niet zo ernstig als mijn verstand het wil laten lijken. Dat is Een nieuwe aarde. 

Specificaties Een nieuwe aarde

Auteur: Eckhart Tolle | Uitgever: AnkhHermes | Mei 2016 / herziening 2020 | 9789020212723 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

stoere lees vriend sanne
Footer1
Stoere Lees Vrienden
Delen is enorm lief

Lezen is verbinden. Met jezelf, met anderen en met karakters en verhalen in een boek. Stoere Lees Vrienden delen onze passie voor lezen, voorlezen en verhalen. Lees de boekenblogs van onze leesvrienden hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.