Casper Faassen Photographic Works, een prachtig fotoboek

Casper Faassen Photographic Works is een fotoboek van 31 bij 26 cm en bijna 1,5 kg. Op het oog is het al meteen een indrukwekkend boek. De foto voorop trekt me, net als het omslag papier met de suggestie van met goud opgevulde randjes (kintsugi). Het werk van Casper Faassen wordt tentoongesteld op internationale beurzen en is opgenomen in zowel particuliere als openbare collecties in Nederlandse musea.

Geïnspireerd door Rembrandt en Japan

Ik kende het werk van Casper nog niet, maar ben ook niet heel bekend met schilders en fotografen. In het begin van Casper Faassen Photographic Works, voor de foto’s, staat een portret van Casper. Die is in het Engels en is geschreven door Onno Blom. Dit is een fijne achtergrond om de kunst beter te plaatsen en bestaat uit persoonlijke achtergrond en werkwijze. Zo komen verschillende inspiratiebronnen van Casper aan bod en lezen we een stukje over zijn jeugd.

Casper Faassen groeit op in Leiden waar hij, geïnspireerd door de 17de-eeuwse meesters uit dezelfde stad, zijn liefde voor tekenen en schilderen ontwikkelt. Vooral van De Nachtwacht van Rembrandt was hij onder de indruk. Door zijn vader aangespoord, begint Casper al jong met tekenen en schilderen. Hij experimenteert en werkt veelal intuïtief. Op een gegeven moment komt hij uit bij het thema ‘vanitas’ dat veel werd gebruikt in de 17e-eeuwse schilderkunst: the vanity and rarity of things.

Fotografie en schilderkunst komen samen

Op een gegeven moment verschuift zijn aandacht naar fotografie en ontwikkelt Casper zijn eigen unieke manier van werken, met lagen en craquelé. Een foto zelf is hem te direct. Daarom print hij op verschillende materialen. Hij raakt daarbij onder meer geïnspireerd door de introspectie en stilte van de Japanse cultuur. Af en toe staan er een paar zinnen van in Casper Faassen Photographic Works voorafgaand aan een bepaalde collectie. Zoals: ‘Where the awareness  of mortality was strictly and blackly emphasized in seventeenth century Holland, the Japanese culture embraces transience. Its symbol is the cherry blossom, the white and pale pink petals which flutter through the air in spring like snowflakes.‘ 

Casper Faassen Photographic Works biedt een overzicht van zijn fotografisch werk. Het omvat zijn Azië-serie, dansers uit de serie Het Nationale Ballet, stadsgezichten en stillevens. Als dansliefhebber was ik het meest geraakt door de dansers. Want die lichamen en die spieren zijn zo prachtig. En juist het contract met de stukken vervaagde lichamen is mooi. Beweging en stilte komen samen. Net als kracht en kwetsbaarheid, licht en donker en voor- en achtergrond. Zoals de kunst gelaagd is, kan ik er ook gelaagd naar kijken. Alleen met mijn ogen bijvoorbeeld, of ook met gevoel. Al met al is het boek prachtig en indrukwekkend. Leuk om op deze manier eens kunst in huis te halen.

From recollecting objects that Rembrandt admired I went on and started collecting Morandi vases to Rodin sculptures. It was then that I realized this was the same ‘coping mechanism’ I used way back then. By drawing athletes, landscapes, and copying The Night Watch, I found a way to process things I admired, making them my own.

Specificaties Casper Faassen Photographic Works 

Auteur: Casper Faassen | vertaling: Kay Dixon | Uitgeverij Terra | 9789089898890 | juli 2022 | 192 pagina’s | voor meer informatie ga naar je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.