Fucking Perfect: inspiratie voor een leven vol zin, ziel en sprankel

Fucking Perfect: het nieuwe boek van Bieke Ilegems, met als ondertitel: inspiratie voor een leven vol zin, ziel en sprankel. Dat klinkt al veel belovend! Ilegems is een Belgische actrice en presentatrice, een bekende Vlaamse. Ze heeft eerder al twee boeken geschreven over gezond leven en het zoeken naar geluk en schoonheid als een ouder wordend ‘meisje’. Ik kende haar nog niet. Maar aan de titels van de boeken te zien beloofd het luchtigheid over een serieus onderwerp. De foto op de kaft van Fuck(ing) Perfect vind ik in ieder geval hilarisch!

Fucking Perfect

Waarom zo fucking perfect?

In Fucking Perfect snijdt Ilegems allerlei onderwerpen aan die te maken hebben met perfectionisme. Je in allerlei bochten wringen om maar het ‘goede’ te doen, zonder dat altijd zo helder is wat eigenlijk het goede is. En of dat ook wel is wat jij zelf het goede vindt. In het boek laat ze zelf zien hoe zij tegen haar eigen perfectionisme aanloopt, bijvoorbeeld wanneer ze op vakantie is en moeite heeft met ‘niksen’. En dan toch nog maar even wat mailtjes wegwerkt. Of bijvoorbeeld de angst om je echt te laten zien, en bijvoorbeeld met dit boek op de proppen te komen. Voor mij in iedergeval herkenbaar: wie ben ik om dit te zeggen/doen?

Maar ze laat ook zien hoe ze daar zelf mee om gaat. Hoe ze zichzelf tot de orde roept of andere manieren uitprobeert om ermee om te gaan. Naast haar eigen experimenten en ontdekkingen, die ze heel persoonlijk beschrijft, is in het boek ook ruimte voor yoga. Voor haar is yoga ‘een laboratorium voor zelfonderzoek’: wie ben ik, wat wil ik, wat voel ik? In het boek Fucking Perfect staan dan ook af en toe yoga-achtige oefeningen. Deze helpen je om of verder te onderzoeken wat er in je speelt, of juist even helemaal in je lijf te zijn. Dus even uit dat hoofd. Ook weleens lekker!

Your mess is your message

In Fucking Perfect neemt Ilegems je mee op haar reis langs overtuigingen, serieusheid, aangeleerd gedrag en de confrontaties daarmee als je dingen anders wilt doen. Ze schrijft het op een luchtige toon, alsof een vriendin je vertelt over haar belevenissen. En ik vind dat er ook grappige situaties en teksten in zitten. Fun zonder fun-ctie is bijvoorbeeld een hoofdstuktitel die ik wel boven mijn bed kan hangen. Want waarom moet alles een doel hebben of nuttig zijn?

In Fucking Perfect stelt Ilegems allerlei vragen: wat maakt je blij, wat kan je goed? Of waar ga je later spijt van krijgen als je het nu niet doet? Mooie vragen om even goed bij stil te staan voor jezelf. Het boek is geen werkboek in de zin dat er oefeningen in staan om deze vragen te gaan beantwoorden. Maar als je er zelf mee aan de slag gaat, kan het natuurlijk wel op die manier werken.

Het is een verzameling aan ervaringen en inzichten. Het enige nadeel daarvan, voor mij tenminste, is dat het prettiger is om daar niet al teveel van achter elkaar te lezen. Dus niet lekker in 1 keer doorlezen, maar juist af en toe een break. Dan komt de boodschap denk ik het meest binnen en tot zijn recht.

Specificaties Fucking Perfect

Auteur: Bieke Ilegems | Uitgever: Houtekiet | December 2021 | 9789089249852 | 292 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Fucking Perfect
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.