Escape room 2.0, een nieuwe gruwelijke game wacht op spelers

Wat een gave cover is dit van Escape room 2.0! Ik hou van goede ontwerpen waardoor je het boek wilt vastgrijpen om vervolgens te verslinden. Daarbij is de naam van de auteur, Maren Stoffels geen onbekende. Dit boek is zelfs een vervolg zonder een vervolg te zijn. Een eigen verhaal maar wel in de eerdere Escape room spirit. Ik heb zin in spanning met de regen en herfst buiten!

hoofd Escape room 2.0

Escape room 2.0

’Jullie zijn uitverkoren om deel te nemen aan dit nieuwe spel: Escape Room 2.0. Je mag één persoon meenemen. Degene die je het meest vertrouwt. Je allerbeste vriend.’ Nordin krijgt een uitnodiging voor een nieuwe escape room. Hij neemt zijn beste vriendin Zora mee. Eenmaal binnen blijkt dat je moet wisselen met een ander team. Nordin moet niet samen, maar tégen Zora spelen. Wat moet je doen als je beste vriend plotseling je grootste tegenstander wordt? Elke keuze die je maakt heeft gevolgen voor de ander. Hoe ver ga je om te winnen? Kies je voor jezelf of offer je jezelf op?

Vijf jaar na het succesvolle Escape Room komt Maren Stoffels met Escape Room 2.0. Dit deel gaat over vier tieners in een levensgevaarlijke escape room en een game master met duistere motieven. Wie kan er ontsnappen en voor welke prijs? En welke duistere geheimen spelen er…

Maren is terug

Ik heb zelf Escape Game mogen lezen en recenseren. Dat was ook een boek van Maren in een escape room setting alleen dan voor een jonger publiek. Ik had hier een daar niet helemaal een match maar al met al was het een heerlijk spannend boek. Vooral het filmische en beeldende vond ik erg leuk in combinatie met de fijne schrijfstijl van Maren. Toen ik de aankondiging zag van Escape room 2.0 werd ik heel enthousiast. De voorganger heb ik dan niet gelezen, maar dat maakt ook voor het verhaal helemaal niets uit. Dit is een vervolg zonder een vervolg te zijn.

Over Escape room 2.0 kan ik meteen al duidelijk zijn. Ik sla helemaal voldaan de laatste bladzijde om. Wat een top boek is dit! Het is dus geen vervolg maar de kern is gelijk: een escape room. En niet zomaar één. Vanaf het eerste moment dat ik kennismaak met Lexi bij de trein kan ik haar niet loslaten. En ook met het andere hoofdkarakter Nordin voel ik meteen een sympathieke klik. Tel daarbij Tess en Zora op die ik ook leuk vind, een mysterieus en spannend verhaal en de match is geheel passend!

Thema’s

Boven alles is Escape room 2.0 een spannende YA thriller met een mild whodunnit gehalte. Het gaat niet echt om het wie, maar wel om wat. Of zoals ik het graag noem: What the f*ck is er aan de hand?! Je krijgt voldoende in het begin mee om een connectie met de karakters te maken. En vervolgens duik je diep met ze de ellende in om ze zo nog beter te leren kennen. Wat een benauwende room is dit zeg. Ik had in het begin geen idee wat er nou precies speelde en wat de motieven zijn van de gamemaster.

Naast dat spannende element weet Maren belangrijke en actuele thema’s te verweven in Escape room 2.0. Dingen zoals: vriendschap, familie, liefde, peerpressure, prestatiedruk, schuldgevoelens, zelfmoord, depressie, mentale gezondheid en therapie. Om specifiek te zijn EMDR. Deze vorm van therapie kent tegenwoordig steeds meer bekendheid en veel mensen met een duidelijk traumatisch beginpunt zijn hiermee geholpen. Want dat kan soms heel lastig zijn, omgaan met een trauma. En dat weet Maren in een zeer spannend verhaal te gieten.

Vormgeving Escape room 2.0

Ik gaf net al aan dat ik de cover van Escape room 2.0 zo tof vind. Maar het binnenwerk ziet er ook top uit. Je leest mee vanuit Lexi en Nordin. Beide hebben een ander lettertype. Daarnaast lees je mee met bepaalde aantekeningen en gespreksverslagen van psychiater Herder. Ook is het boek in bepaalde delen gedeeld met een pakkende titel. Dat vind ik echt heel leuk gedaan. Maren gebruikt het verdelen van het verhaal niet als schrijverstrucje. Nee, ze voegt echt wat toe met die titels en verhaaldelen wat mij betreft. Zelfs het nawoord is in dezelfde stijl. Dat soort subtiele dingen vind ik leuk.

Escape room 2.0 vond ik echt heel leuk en wat mij betreft mag het een hele lange boekenserie worden. Ik heb heerlijk in spanning het boek in 1 adem uitgelezen. Maar tegelijk wist de diepere laag mij ook te raken. Goed dat Maren hiervoor aandacht vraagt op deze manier bij haar doelgroep.

Specificaties Escape room 2.0

Auteur: Maren Stoffels | Uitgever: Leopold | Omslag: Caren Limpens | Augustus 2022 | 176 pagina’s | 9789025883737 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.