Patronen van ongekende gevoelens doorbreken: een nieuw boek om je relaties te verbeteren

‘Patronen van ongekende gevoelens doorbreken’ is het nieuwe boek van Jonice Webb. Het doel van het boek is om je relaties te verbeteren, en het leeglopen op contacten te stoppen. In patronen van ongekende gevoelens doorbreken gaat het over de gevolgen van het gebrek aan aandacht voor emoties in de kindertijd. Veel mensen lijden hier als volwassenen nog onder, zonder dat ze de vinger precies op de zere plek kunnen leggen. Therapeute Jonice Webb schreef eerder Ongekende gevoelens, en dit boek is daar een vervolg op. Hoe kun je omgaan met emotionele verwaarlozing? Hoe doorbreek je je eigen patronen en die met je partner? En hoe kun je vervolgens de relatie met je eigen kinderen veranderen?

De Relatie

‘Patronen van ongekende gevoelens doorbreken’ is opgedeeld in drie delen. De relatie, je ouders en je kinderen. In het deel over de relatie gaat het over relaties waarin 1 of beide partners emotioneel verwaarloosd zijn. In verschillende voorbeelden laat Webb zien hoe deze verwaarlozing eruit kan zien en wat daarvan de impact is op de relatie die je later als volwassene hebt.

Zij noemt 4 vaardigheden die je nodig hebt voor een goede relatie met een emotionele binding. Hier worstelen mensen met emotionele verwaarlozing dus mee. Het gaat hierbij om emotioneel bewustzijn (ben je je bewust van wat je voelt), emotionele vaardigheden (kun je onderscheiden wel emoties je hebt), communicatieve vaardigheden (kun je deze emoties uiten) en zelfkennis (kun je je eigen reacties en gevoelens zien en bijvoorbeeld voorspellen).

In het boek staan allerlei situaties die je kunt herkennen als 1 (of meer) van deze vaardigheden niet ontwikkeld zijn. En ook hoe je daarover met je partner, en wellicht ook met je ouders over kunt praten. Door deze vaardigheden te vergroten, kun je je relatie gaan verbeteren. In het boek staat niet alleen de theorie, maar ook werkbladen die je kunt gebruiken om te kijken bij je zelf hoe het voor jou is. Op de site van de uitgever kun je deze werkbladen ook vinden.

Jonice Webb

Jouw eigen ouders en je kinderen

De patronen van ongekende gevoelens komen natuurlijk ergens vandaan. En je geeft ze als ouders ook weer door, als je je daar niet van bewust bent. Net zoals jouw ouders dat mogelijk aan jou hebben doorgegeven. Het gaat dan om ouders die of 1) het goed bedoelen maar zelf verwaarloosd zijn, 2) ouders die het moeilijk hebben (bijvoorbeeld door een scheiding of sterfgeval, of omdat er ziekte is bij diegene zelf of een familielid), of 3) ouders die volledig op zichzelf zijn gericht (verslaafd of narcistisch). Dit onderscheid helpt om de problemen te herkennen en ook te zien of er nog ruimte voor verbetering is in jouw eigen contact met hen.

Door te leren beter voor jezelf te zorgen, verbeter je alle relaties die je hebt. Je kunt bovenstaand overzicht daarvoor gebruiken. Als je je emotionele vaardigheden ontwikkeld, kun je daardoor het patroon van de ongekende gevoelens doorbreken. Dat zorgt niet alleen voor verbetering in je huidige relaties, maar zorgt ook voor andere patronen voor jouw eigen kinderen.

Jonice Webb

Aan de slag met de patronen van ongekende gevoelens

Wat ik mooi vind aan ‘Patronen van ongekende gevoelens doorbreken’ is dat Jonice Webb door haar voorbeelden en tips een moeilijk te vatten onderwerp toch praktisch maakt. Sommige dingen kun je gelijk al doen, ook al weet je nog niet precies hoe het zit met jouw eigen (of van je partner) emotionele verwaarlozing.

Ten aanzien van je eigen kinderen noemt ze: praat meer, door meer over jezelf te delen. En stel meer of nieuwsgierige vragen. Daardoor laat je zien: ik ben benieuwd in wat er voor je speelt, je bent belangrijk voor mij. Een andere tip is het gebruiken van emotie woorden: vertel zelf hoe je je voelt bij de dingen die je zegt. Voor je zelf en je partner is denk ik de analyse van belang, om zo je relatie te verbeteren. Maar voor je eigen kinderen kun je deze tips gewoon toepassen, ook al er geen/weinig sprake is van emotionele verwaarlozing!

Specificaties Patronen van ongekende gevoelens doorbreken

Auteur: Jonice Webb | Uitgever: AnkhHermes | Vertaald door Janke Greving | Augustus 2021 | 9789020218381 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Patronen van ongekende gevoelens doorbreken
Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.