Dubbelgangers, een beklemmende young adultroman over uitsluiting

Dit boek heeft flink indruk op me gemaakt. Allereerst had ik een heel ander soort verhaal verwacht. Momenteel zit ik in een whodunnit, dystopie, thriller en horror leesvibe. Met af en toe een magisch zwijmelmomentje. Ik had dan ook verwacht dat Dubbelgangers in het straatje dystopie zou vallen. Een snelle YA over dubbelgangers die je leven overnemen. De synopsis is niet verkeerd overigens maar het is maar een minikern waaromheen een beklemmend verhaal ontvouwt. Een verhaal wat weet te emotioneren en raken, en daar was ik niet op voorbereid.

Dubbelgangers

Dubbelgangers

Jonas voelt zich geweldig. Hij heeft net de beste voetbalwedstrijd van zijn leven gespeeld. Alles lukte gewoon, en dat heeft ook Maria gezien. Maar als Jonas even later thuiskomt, gebeurt er iets heel vreemds: zijn ouders laten hem niet binnen. Eerst denkt Jonas nog dat het een flauwe grap is. Tot hij in de huiskamer een jongen ziet. Een jongen die als twee druppels water op hem lijkt … Meteen daarna duiken er twee mannen op, die geen goede bedoelingen hebben. Jonas vlucht en ontmoet eerst Ian en daarna Ronnie. Alle drie hebben ze hetzelfde meegemaakt. Samen ontdekken de voortvluchtigen waarom ze door hun ouders verstoten zijn en waarom er jacht op hen gemaakt wordt. En wie de dubbelgangers zijn.

Een donkere, beklemmende Young Adult over uitsluiting, echtheid, overlevingsdrang, echtheid en vriendschap. Indrukwekkend hoe de Deense auteur Jesper Wung-Sung zijn verhaal ontregelt naarmate de hoofdpersonages hun krachten verliezen.

Een minikern

Zoals gezegd klopt de synopsis uiteraard wel. We beginnen het verhaal bij Jonas, een tiener die lekker in zijn vel zit. Sporten gaat goed, hij heeft een leuk vriendinnetje en het leven lacht hem toe. Je snapt zijn verwarring en ontreddering dan ook goed als zijn ouders hem niet binnenlaten. Hem zelfs zo goed als negeren bij thuiskomst. En als dan ook opeens een dubbelganger voor het raam verschijnt die zijn tong uitsteekt…

Dit is het begin van Dubbelgangers en de start van het boek. Ik had verwacht dat hierna een snelle YA thriller zou volgen in een dystopie setting. Maar niks is minder waar. De manier van schrijven, en misschien van vertalen?, is anders dan wat ik recent heb gelezen. Het is wat ouderwets, kinderlijk misschien. Mild poëtisch bij vlagen en naar het einde toe helemaal.

Ander leesritme

Zou dat komen doordat Jesper Wung-Sung Deens is? Zijn overgrootvader komt uit China. En in zijn eigen Denemarken is hij een geliefd en geprezen auteur. In het begin moest ik echt even wennen. Zonder dat dit storend was overigens. Het heeft meer te maken met verwachtingen. En met opeens een heel andere temperatuur van mijn bad waar ik in wil duiken. De meeste YA boeken van nu bevatten jongeren die heel gevat en snel zijn. Waarin ze snel schakelen en waarbij problemen en belevenissen erg dicht bij die van een volwassene liggen. In Dubbelgangers is dit echt opvallend anders.

Zo staat er bijvoorbeeld: “toen gaf ze de hand een drukje”. Heel stom misschien, maar vroegâh toen ik klein was riep ik altijd vanaf het toilet dat ik een drukje had gedaan. Dat was een nette benaming voor dat je had gepoept op de wc. Voor mij had in dit geval dus een logischer woord “kneepje” geleken. Dat is wat je in handen doet. Maar toch weet Jesper me al vrij snel te charmeren juist met zijn wat kinderlijke bewoordingen. Het bevat een bepaald soort onschuld, een naïviteit. En laat dat nou precies bij Jonas passen.

“Het belangrijkste ter wereld.
Ik zie het voor me.
En ik zeg.
Een grote man met een kleine man aan de hand.”


Blz 156 ~ Dubbelgangers

Emotioneel poëtisch

Binnen no time slaat Dubbelgangers om in een barre tocht van Jonas. Een tocht naar informatie, acceptatie, zelfkennis en bevrijding. Je krijgt de hoognodige antwoorden, maar meer ook niet. Het draait echt om Jonas en zijn vrienden en hun reis. Letterlijk en figuurlijk. Jongens die een fijn leven hebben gehad, met liefde zijn opgegroeid en vervolgens keihard verstoten zijn. Wel alle herinneringen hebben, gevoelens, emoties en dromen zelfs. Maar tegelijk ervaren ze ook die keiharde afwijzing door het leven wat ze kennen. En zelfs door de hele wereld.

Jonas en zijn vrienden wijken af en in hoeverre dit meespeelt op hun aftakelproces weet ik niet precies. En dat doet er ook niet toe. Het begint als een vlucht, daarna heel even een soort van kampeertochtje met vrienden maar algauw slaat het om. De jongens delen een grote gezamenlijke uitdaging, en ieder zo hun eigen demonen. En naar het einde toe lees ik de afloop met tranen in mijn ogen. Daar komt het verhaal en de schrijfstijl van Jesper perfect samen voor mij. Het raakt me keihard in mijn ziel en ontroerd me. Dat had ik niet verwacht en was ik niet op voorbereid. Zo lekker voor het slapen gaan nog even wat spannends lezen, eindigde in een flinke brok in mijn keel en een hart die flink verzwaard is.

boek

Bijzonder

Dubbelgangers voelt als een klassiek verhaal. Een bijzonder verhaal met een mooie gelaagdheid. De manier van schrijven is soms kinderlijk maar op een gekke manier ook wel passend. De vormgeving is echt prachtig gedaan. De voorkant is mooi en ook binnen in het boekwerk wordt er op een prachtige manier met opmaak en tekst gespeeld.

Dat maakt Dubbelgangers voor mij tot een onverwacht en verrassend boek. Een boek wat roert, tot denken aanzet en uniek is. Het zorgt er ook voor dat ik meer van Jesper wil gaan lezen, en dat is precies wat ik binnenkort ga doen.

Specificaties Dubbelgangers

Auteur: Jesper Wung-Sung | Uitgever: Clavis | Vertaald door Maike Lahaise | 168 pagina’s | Augustus 2015 | 9789044825664 | Vanaf 15 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.