De Innerlijke Criticus ontmaskerd – een goed gesprek met jezelf

De Innerlijke Criticus ontmaskerd is het nieuwe boek van Hal en Sidra Stone. Eerder las ik al eens een blog over de voice dialogue methode, die zij hebben ontwikkeld. En het boek ‘Ik (k)en mijn ikken‘, ook over deze methode. In de Innerlijke Criticus gaan zij aan de slag met dat stemmetje in je hoofd wat er vooral voor zorgt dat je niet jezelf bent. Ooit een stem om je te beschermen (als kind), maar nu is het vooral een stemmetje die je tegenhoudt. Met niet helpende gedachtes en commentaar, ongeacht wie je bent en wat je doet. Een interessante ontdekkingstocht dus.

Hal en Sidra Stone

Han en Sidra Stone

Echtpaar Hal en Sidra Stone zijn beide psycholoog, en hebben de psychologie van de subpersonen (de ‘ikken’) ontwikkeld. De voice dialogue is een manier om met deze ‘ikken’ in gesprek te gaan, en te ontdekken wat zij te zeggen hebben en ook waar ze vandaan komen. Deze Amerikaanse psychologen hebben verschillende boeken geschreven en nog veel meer workshops en trainingen gegeven, over de hele wereld. Hal is inmiddels overleden, maar Sidra heeft meegewerkt aan deze vernieuwde versie van de Innerlijke Criticus ontmaskerd.

De Innerlijke Criticus

De Innerlijke Criticus is de stem die je (soms?) hoort: een kritische en minachtende stem. Een stem die nooit tevreden is, die altijd wel iets aan te merken heeft op hoe je er uit ziet, hoe je je gedraagt, wat je hebt bereikt enz. Volgens de Stones heb je deze innerlijke stem al vroeg in je jeugd ontwikkeld, toen om je te beschermen. Maar door de jaren heen is deze stem vaak zo gewoon geworden, dat mensen denken dat het je ‘eigen’ stem is, dat je dit bent. Dat is niet zo, het is slechts een stem. Een van de stemmen of rollen die je met je meedraagt.

De Innerlijke Criticus ontmaskerd

In de Innerlijke Criticus ontmaskerd lees je veel over deze kritische stem en krijg je opdrachten mee, zodat je kunt herkennen wanneer de stem aan het woord is. En als je je daar van bewust raakt, kun je kiezen: luister ik hier naar, klopt dit wel? of kan je een andere keuze maken dan deze stem zomaar te volgen.

Hoe de voice dialogue methode kan helpen

In de ontdekking van de Innerlijke Criticus helpt het om die stem ongefilterd aan het woord te laten, en eens te kijken wat het eigenlijk te zeggen heeft. In de voice dialogue methode kun je onder begeleiding van iemand anders dit onderzoeken. Dat betekent dat je letterlijk vanuit die kritische stem vertelt wat je nu eigenlijk echt vindt. Dat zal je normaal gesproken niet zo snel doen, omdat je ergens wel weet dat het niet klopt of overdreven is. Maar onderhuids is die stem er wel degelijk. Door hem juist aan het woord te laten krijg je er veel meer inzicht in.

Hal en Sidra Stone

Op onderzoek

In De Innerlijke Criticus ontmaskerd ga je vervolgens op onderzoek uit: hoe beinvloedt deze stem hoe je naar je lichaam kijkt? En hoe het werkt (of niet werkt) in relaties? Zo leer je de stem steeds beter kennen, maar ook waar hij vandaan komt. Wat is de relatie tussen je eigen Innerlijke Criticus en je opvoeding. Thuis, maar bijvoorbeeld ook op school. De voorbeelden in het boeken helpen om de stem te ontmaskeren, juist omdat ze zo ongenuanceerd zijn. Door het beter leren kennen van die stem, kun je er ook beter mee omgaan. Daar sluit het boek mee af. Veel stof tot nadenken, waarbij ik zelf deze stem toch vaker hoor als ‘mijn eigen’ stem dan ik me bewust ben. De Innerlijke Criticus in mezelf is daarmee nog niet helemaal ontmaskerd, ik ga het boek dus nog een keer lezen!

Specificaties De Innerlijke Criticus ontmaskerd

Auteur: Hal en Sidra Stone | Uitgever: AnkhHermes | Mei 2022 | 9789020219104 | 247 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De Innerlijke Criticus ontmaskerd
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.