Uitbraak, een rauwe young adult over een school in quarantaine

Jesper Wung-Sung heeft me weten te intrigeren met zijn boek Dubbelgangers. Hij heeft een bepaalde manier van schrijven en vertellen die mij weet te raken. Tegelijk kan ik mijn vinger er niet goed opleggen wat het nou precies is. Maar hij weet me te boeien, verrassen, raken en prikkelen. Zo ben ik bij Uitbraak gekomen, een eerder boek wat hij heeft geschreven. Op de voorkant staat de zin: Mag een school worden opgeofferd voor miljoenen anderen? Ik ben direct weer geïntrigeerd.

uitbraak boek jesper wung sung uitgeverij clavis voorkant cover omslag grote schaduw vogel over mensen op een schoolplein

Uitbraak boek samenvatting

De schooldag is bijna voorbij, wanneer drie mannen in zwarte jassen het terrein op komen met de mededeling dat voorlopig niemand naar huis mag. Eerst wachten de leraren en de leerlingen nog gelaten af, maar als er een afrastering om de school opgetrokken wordt, neemt de onrust toe. Het blijft onduidelijk waarom ze niet weg mogen. Een vliegtuigje, dat eruitziet als een enorme zwarte vogel, komt boven de school rondcirkelen. Het lijkt hen in de gaten te houden. Wat later dropt een helikopter een krat met etenswaren, drank, snoepgoed, dekens, films, dozen met medicijnen en een stapel regenjassen. Bij nadere inspectie blijken de regenjassen lijkenzakken te zijn …Uitbraak is een intrigerende roman van Jesper Wung-Sung voor Young Adults over een school die aan zijn lot wordt overgelaten.

‘Als een toevallige voorbijganger in een wereldstad op straat een stap opzij doet, is er in een dorp aan de andere kant van de aardbol iemand die een ander liefheeft.’

LI ~ Uitbraak

uitbraak

Karakters en karakter van het boek

En wederom ben ik erg onder de indruk van dit boek van Jesper Wung-Sung. Waar Dubbelgangers soms wat kinderachtig en naïef geschreven was, zo anders is dit verhaal verteld. Ik denk ook echt dat Jesper zijn manier van schrijven en vertellen aanpast naar de hoofdpersonen. We lezen immers mee vanuit hun beleving. En dan met de nadruk ook met echt meelezen en beleving. In beide boeken krijgen we niet meer informatie mee dan dat de hoofdkarakters weten. In Uitbraak lezen we mee met Benjamin.

Benjamin is de zoon van de schooldirecteur. Het is een kleine en speciale school voor kinderen die nergens terecht kunnen. Of Benjamin ook een “speciaal” kind is komen we niet echt te weten. Ik heb een vermoeden van wel omdat hij op een bepaalde manier reageert. Zijn beste vriend Simon is wel duidelijker speciaal. Maar wat hij precies heeft is ook gissen. Net zoals de andere kinderen, niks wordt benoemd of krijgt een stempel. Het is het leven van Benjamin en zo is het. Hij heeft geen uitleg nodig en die krijgen wij dus ook niet. Je mag zelf waardes hangen aan bepaalde dingen die gegeven worden.

Dun boek maar zwaarwegend verhaal

Uitbraak is een dun boek maar het verhaal weegt heel zwaar. En wat een laagjes ook! Zoals gezegd krijgen we niet echt antwoorden van het hoe en wat en waarom. Je valt in een bizarre gebeurtenis en leest mee vanuit Benjamin. Ondertussen is het een verhaal van de jongeren en leerkrachten die opeens moeten omgaan met een onverwachte situatie. Hun school valt in een quarantaine met een groot hek erom heen. Waarom? Niemand weet het. En als er dan ook een uitbraak volgt van een gruwelijk virus… Om nog maar te zwijgen van het vliegtuigje in de vorm van een vogel die iedereen neer knalt als ze te dichtbij het hek komen.

Dat is één deel van het verhaal, hoe ga je daarmee om? Je hebt de ‘klassieke’ situaties, zoals groepsvorming. Je hebt mensen die bezwijken en kamikaze gaan. Mensen die volhouden. Van alles is er wel wat en dat maakt het heel realistisch. Tegelijk krijg je flarden mee van een uitbraak, een ziekte in de stad wat even in het nieuws was en wat toen weer stil was. En dan het einde, geen spoilers, maar dat heb ik 6 keer opnieuw gelezen. En nog kan ik het niet helemaal plaatsen zoals Jesper bedoelt heeft. Maar wat vind ik dat heerlijk. Dit dunne boekje heeft zich in mijn hoofd genesteld en zal daar nog wel even blijven in mijn gedachten.

Hoofdstukken in Uitbraak

De wisseling tussen hoofdstukken is ook heel fascinerend gedaan. Je voelt je als lezer ook zweven tussen gekte, waanzin en nuchterheid. Sommige hoofdstukken zijn lang en uitgebreid. Waarbij je in andere hoofdstukken juist meer gaat zweven of er geen grip op kan krijgen. Maar liefst 54 hoofdstukken telt dit boek. Zouden dat de dagen zijn in Uitbraak?

‘Liams neus was als een rotswand. Een knobbel en daarna een vrije val.’

Blz 7

uitbraak

Liefde voor Jesper Wung-Sung

Ik ben uitgeverij Clavis heel dankbaar dat ze de boeken van Jesper uitbrengen want het zijn geen standaard boeken. Ook zal het door een groot publiek niet begrepen worden. Het zijn geen standaard karakters en het is geen standaard verhaal. Door de vele laagjes en zelfs milde vorm van filosofie en licht poëtische zinnen verdwaal ook ik soms. Want wat bedoelt hij nou? Mag ik vrij denken en wijk ik daarmee niet teveel af van wat de kern is? Zoals de rol van Emilie.. Ik voel een bepaald iets, krijg nergens bevestiging. En eigenlijk doet dat er ook niet toe in uitbraak. Die vrijheid tot dwalen geeft Jesper je ook en eigenlijk is dat heerlijk.

Net zoals het gegeven wat een paar keer terugkomt van een zinderende zon, een tijd die anders lijkt te lopen. Mijn hersens worden vanuit alle laagjes flink geprikkeld en ik vind het heerlijk. Dit boekje met 112 bladzijdes intrigeert mij intens. Zo erg dat ik Uitbraak meteen nog een tweede keer heb gelezen. Zoekend tussen de regels, duikend in meer laagjes terwijl ik diverse strohalmen vast probeer te pakken om daarmee ook weer iets bruikbaars te kunnen vlechten.

Uitbraak zal niet voor een ieder zijn weggelegd. Maar voor mij krijgt het een warm plekje in mijn boekenkast, hart en hoofd. Jesper heeft een unieke manier van vertellen wat mijn leeshart weet te verrijken en verzadigen. En dat einde jongens! Nee geen zorgen geen spoilers..

Uitbraak samenvatting scholieren

Uitbraak is echt een boek wat op een leeslijst hoort, wat mij betreft dan. De meningen in het onderwijs lopen nogal uiteen over welke boeken geschikt zijn. Maar dit boek van Jesper Wung-Sung is toegankelijk, dun en bevat zoveel laagjes en filosofische vrijheid dat het om die redenen een perfect boek voor scholieren is. En dan heeft het ook nog eens een spannend verhaal en mysterieus verhaal.

Ik ga je weer helpen met thema’s pakken en bespreken, en niet door hier antwoorden te delen. Ik wil dat je zelf actief aan de slag gaat. Want Uitbraak van Jesper Wung-Sung bevat heerlijke thema’s waarmee je de diepte in kan. Hieronder wat tips:

Tips boekbespreking en boekverslag

  • Speciale school: de kinderen zitten op een speciale school maar krijgen allemaal geen stempel mee vanuit de auteur. Wat vind jij hiervan? Vind jij het fijn en duidelijk als mensen een stempel hebben? Beperkt of verrijkt dat juist een persoon? Kijk jij eerder naar een persoon of naar de eventuele stempel? En wat als er geen stempel bestaat voor iemand?
  • Maatschappij en mens: wat doet een plotselinge verandering die zo intens en ingrijpend is bij mensen? En wat doet dit op een groepsgevoel? Hoe komt het dat bij groepsvorming de regels en ethische keuzes zo drastisch kunnen veranderen in een korte tijd? Er zijn vele bekende experimenten zoals Stanford-gevangenisexperiment die bekend zijn en die het bespreken en verdiepen waard zijn. je docent zal hier van smullen.
  • Filosofische inslag: Uitbraak bevat een grote mate van vrijheid vanuit de auteur voor de lezer om zelf waardes en bepaalde invulling te geven aan het verhaal. Zo viel de zinderende zon mij op en het einde heb ik heel vaak anders interpreterend gelezen. Probeer wat van die vrije elementen te pakken en ze vanuit diverse perspectieven te behandelen in je boekverslag of boekbespreking.
  • Liefde, vriendschap en overheid: Ook deze thema’s zijn leuk om te verdiepen. Wanneer is vriendschap echt en wanneer noodzakelijk, en is een van die dan ook beter? Wat is de rol van de overheid en is er ruimte voor echte liefde in zo’n situatie? Allemaal goede vragen als begin om je boekbespreking mee in te duiken.

Boeken Jesper Wung-Sung

Meer lezen van deze auteur? Ik ga proberen om al zijn boeken voor jullie te recenseren! Hieronder wat er tot nu toe is:

  • Recensie: Dubbelgangers
  • Bol: Foert met Knoert* (ligt klaar om te lezen maar die leesstapel he:))
  • Veel is niet vertaald nog helaas, maar op Bol* vind je meer boeken
  • Spreekt het mysterieuze op een school je aan? Tip: IQ

Specificaties Uitbraak

Auteur: Jesper Wung-Sung | Vertaald door Maaike Lahaise | Uitgever: Clavis | 112 pagina’s | mei 2015 | 9789044824315 | 15- 18 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.