De fantastische verhalen van Tashi – een bundeling sprookjes uit Australië

Een mooi voornemen voor het nieuwe boekenjaar is om meer boeken te lezen over andere culturen en landen. Meer diversiteit dus in boeken, daar gaan we voor. Een goed begin is het boek De fantastische verhalen van Tashi. Sprookjes uit Australië, geschreven door Anna en Barbara Fienberg. Met heel veel illustraties van Kim Gamble. Een boek met acht spannende en magische verhalen voor kinderen van 6 jaar en ouder. We zijn heel benieuwd!

hoofd

Betoverende sprookjes

De prachtige en sprookjesachtige kaft van De fantastische verhalen van Tashi springt direct in het oog. Bij het openslaan zien we een kaart van Tashi’s dorp en omgeving. We zien bijvoorbeeld een koninklijke graftombe, een behekst huis en de berg met de witte tijgers. Wat een spannende wereld! Maar wie is Tashi eigenlijk? 

Ik heb een nieuwe vriend zei Tim, toen ze op een avond zaten te eten. O, leuk zei Mam. Hoe heet ‘ie?

Tashi, en hij komt van een plek hier ver vandaan.

Het begin van De fantastische verhalen van Tashi
De fantastische verhalen van Tashi

We lezen hoe Tim Tashi heeft ontmoet. Hij vertelt het in geuren en kleuren aan zijn ouders. Zijn vader die natuurlijk allerlei onbelangrijke vragen stelt. Van die praktische vragen die er niet toe doen als je iets spannends hebt beleeft. Tim vertelt over waar Tashi vandaan komt. Tashi heeft namelijk een wat zielige achtergrond. Verkocht door zijn arme vader en moeder aan een krijgsheer. Maar hij is dapper en vindingrijk, en wist te ontkomen. Hij landde met een zwaan bij het nieuwe huis van Tashi’s ouders dus ze waren weer herenigd. En toen wenste Tashi bij een elfje voor een nieuwe vriend. En zijn droom kwam uit want daar was Tim ineens!

Tim en Tashi lunchen elke dag samen. En Tashi vertelt hem over al zijn avonturen. En Tim? Die heeft iedere keer weer een fantastisch verhaal over Tashi om aan zijn ouders te vertellen!

De fantastische verhalen van Tashi

Tashi heeft heel veel bijzondere avonturen meegemaakt. Zo vertelt hij bijvoorbeeld over de draken, de reuzen, de bandieten en de geesten. Dat zijn natuurlijk niet de liefste figuren die je wilt tegenkomen. Maar Tashi is slim, en weet van iedere situatie het beste te maken. Zo bedenkt hij slimme oplossingen om de geesten te verjagen. Bijvoorbeeld door de maansverduistering te gebruiken alsof het de duistere kracht is van een drakengeest. En die wil je natuurlijk niet boos maken!

De verhalen zijn geschreven door de Australische Anna Fienberg. Ze worden al sinds 1995 in Australië uitgegeven. Ze zijn gebaseerd op de bedenksels en hersenspinsels van haar moeder Barbara, die zo graag verhalen vertelde. En zo ontstonden dus de sprookjes over Tashi, de fantastische verhalen over een kleine held. De hoofdpersoon Tim mag thuis steeds in geuren en kleuren alles vertellen aan zijn ouders. Fantasie en een rijk voorstellingsvermogen, dat is het mooiste wat verhalen kunnen brengen.

Toen Anna Fienberg klein was, las haar moeder Barbara haar altijd voor. Zo reisden ze samen, voordat het tijd was om te gaan slapen, via boeken naar alle geheime plekken van de wereld.

De oorsprong van De fantastische verhalen van Tashi

Fantasie, moed en vriendschap

Wat leren we zoal van deze fantastische verhalen over Tashi? Het zijn spannende avonturen van een bescheiden held. Over hoe je in een sprookje onoverwinnelijk en de sterkste van allemaal kunt zijn. Verhalen die ook gaan over moed en vriendschap. En verhalen met veel magie! Dus voor kinderen een manier om even een hele andere wereld in te stappen. Het boek is geschikt voor kinderen van ongeveer 6 tot 10 jaar, maar ze moeten natuurlijk wel een beetje houden van magie en spanning!

De vele illustraties van Kim Gamble maken de sprookjes nog extra magisch. Hij is één van de bekendste illustratoren van Australië, en heeft tot aan zijn dood in 2016 veel samengewerkt met Anna Fienberg. De vertaling van dit boek is geschreven door de veelvuldig bekroonde Daan Remmerts de Vries. Het is een prettig leesbaar boek door de mooie vertaling. En door de vele monsters, reuzen en rovers kun je ieder verhaal lekker spannend voorlezen.

Gelukkig eindigen de fantastische verhalen van Tashi steeds weer goed, en kunnen de ouders van hoofdpersoon Tim weer opgelucht ademhalen. Of staan de volgende avonturen al weer te wachten?

Specificaties De fantastische verhalen van Tashi

Auteurs: Anna en Barbara Fienberg | Illustraties: Kim Gamble | Vertaling: Daan Remmerts de Vries | Vormgeving: Nancy Koot | Uitgeverij Ploegsma | 9789021682433 | november 2021 | 256 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.