De balling, een ijzige graphic novel van Erik Kriek

Vorig jaar kwam ik in contact met het werk van Erik kriek door een gedeelde liefde voor Lovecraft. Zijn graphic novel met hertellingen van Lovecraft smaakte mij zo goed, dat ik meer ben gaan lezen. En zo ben ik nu aangekomen bij De balling. Een ijzige graphic novel die zich in de tweede helft van de tiende eeuw afspeelt in IJsland. Fictie, berust op historische vertellingen, vol wraak en liefde. Ik ben klaar voor deze ijzige golf van Kriek!

De balling erik kriek graphic novel scratch books strip comic ijsland voorkant cover kader boek wraak eer liefde geschiedenis folklore sagen inkijkexemplaar samenvatting

De balling samenvatting

IJsland, tweede helft van de 10e eeuw. Een Vikingkrijger Hallstein ‘IJslander’ Thordsson keert terug naar huis. Jaren geleden is hij verbannen wegens de moord op zijn beste jeugdvriend Hrafn Ragnarsson. Niet iedereen is blij met zijn terugkeer. Oude bekenden zinnen op wraak. Zal Hallstein de rust kunnen vinden waar hij zo naar verlangt?

Erik Kriek terug, en hoe! Na Het onzienbare en In the Pines is De balling zijn eerste, lange graphic novel. Een must voor liefhebbers van Game of Thrones en Vikings.

Fictie

Zo begint Erik Kriek zijn De balling. Hij vindt het belangrijk om dit te benadrukken omdat veel van de oud-IJslandse literatuur is gebaseerd op echte gebeurtenissen. Veel IJslandse families kunnen hun genealogie terugvoeren tot de eerste bewoners die het afgelegen eiland in de negende eeuw koloniseerden.

Meteen maakt Kriek zowel zijn passie als zijn kennis duidelijk over de IJslandse cultuur. Die mix zul je ook terugvinden in de graphic novel De balling. Het is dus fictie, geheel uit de krochten van Kriek zijn hersens en fantasie. Maar die is dus wel gevoed door een voorliefde, passie en kennis voor IJsland en de cultuur. De Vikingtijd is een ruige tijd, al zijn er vooral verhalen vanuit de mensen die slachtoffer waren van de vele plunderingen van deze groep. Dit verhaal laat de andere kant zien, zonder die ruigheid te verliezen.

De balling is een graphic novel over je geboortegrond. Je roots en waar thuis is. Maar ook een verhaal over liefde en wraak. En het spel tussen deze beide uitersten… alhoewel uitersten, ze liggen verdomd dicht bij elkaar en de dans die ze vervolgens maken kan soms gevaarlijk snel uit de hand lopen. Het is ook een verhaal over familie en vriendschap. Over bloedbanden vanuit familie, maar ook vanuit het leven. En over deze verbreken.

De balling inkijkexemplaar

Ben je liefhebber van graphic novels en/of Kriek? Dan is De balling precies wat je mag en kan verwachten. Het is weer een heerlijk samenspel van tekst, beeld en kleur. Elk vertelt een eigen verhaal wat weer perfect samen het boek tot een hoger niveau tilt. Zo speelt Kriek geniaal met kleurgebruik. In het algemeen is het kleurenpalet ijzig grijs/blauw. Maar betreden we de droomwereld, een wereld die buiten het nuchtere aardse ligt, dan komen daar roodtinten bij. En dat lieve lezers, is dus precies de kracht die een grapic novel kan hebben, en zou moeten benutten! Het spelen met alle opties die deze manier van verhalen vertellen biedt.

En Kriek beheerst dat als geen ander. Nergens levert hij in. Het verhaal is boeiend, interessant en zit vol ontwikkeling. Tegelijk zitten er boeiende historische connecties in. Het is een ode aan de IJslandse folklore. De tekenstijl is natuurlijk een kwestie van smaak, het is rauw, rauwer dan ik misschien gewend ben. Passend bij ijzig en erbarmelijk IJsland. Al is het wel echt kenmerkend Kriek. De manier van het verhaal vertellen is to the point. Er staat geen woord teveel, en dat vind ik fijn. Even geen onnodig gedoe. Wil je meer dan de gegeven tekst dan zijn daar de illustraties om nog meer context uit het verhaal te halen.

Achterin zit nog een woordenlijst waar meer ruimte voor uitleg en duiding geeft. Al wijzen de begrippen in het verhaal van De balling dankzij de context wel uit wat ze betekenen voor mij.

Wat een heerlijke graphic novel is De balling weer! Kriek is echt een meester in wat hij doet, en zeker een van mijn favorieten.

Boekentips

Meer van Erik Kriek:

Andere graphic novels:

Specificaties De balling Erik Kriek

Auteur & illustraties: Erik Kriek | Uitgever: Scratch Books | Mei 2019 | 192 pagina’s | 9789492117946 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.