Een bijzondere vriend, een gewoon prentenboek en dat is bijzonder!

Vriendschap, wat kan dat lastig zijn! Voor jong en oud overigens… want wat kan je verwachten van een vriend? En deel je die verwachtingen dan ook? Hoe maak je vrienden en hoe hou je ze? Vriendschap komt in vele vormen voor. Zolang het in evenwicht is en gelijkwaardig, dan is er een goede basis denk ik. In het prentenboek Een bijzondere vriend is een kindje Warre op zoek naar een huisdier. Maar elk huisdier kan nou zijn vriend worden en past bij hem?

hoofd Een bijzondere vriend

Een bijzondere vriend

Warre droomt van een huisdier.
Niet zomaar een dier.
Het moet een bijzonder exemplaar zijn,
zoals een walvis of een leeuw.

Hond Seppe droomt van een baasje.
Geen gewoon baasje.
Hij zoekt een bijzondere persoon,
een astronaut of een koningin.

Vinden ze wie ze zoeken? Vinden ze een bijzondere vriend?

Warm prentenboek

Wat een feestje is dit prentenboek Een bijzondere vriend! In woord en in beeld is dit een verhaal wat ons hart verwarmd heeft. Mijn oog valt eerst op de vormgeving, cover en charmante illustraties. Er wordt gebruik gemaakt van een sober kleurenpalet. Zwart en wit, aangevuld met een donkere oranje tint die er uitknalt maar toch ook complimenteert. De illustraties vind ik echt prachtig. Simpele zachte potloodtekeningen waar gespeeld wordt met de drie tinten en met diverse patronen en strepen. Het brengt heel duidelijk het verhaal in beeld maar laat ook ruimte voor de fantasie.

Want de boodschap is uiteraard vrij helder en duidelijk. Een bijzondere vriend is een prentenboek over vriendschap. Warre zoekt een huisdier en Seppe zoekt een baasje. In die zoektocht komt er aangenaam wat fantasie kijken. De uitkomst is natuurlijk geen verrassing, maar dat hoeft ook niet. Je wilt dat Warre en Seppe elkaar tegenkomen. De manier hoe vind ik dan heel mooi. Het is helemaal niet bijzonder. Net zoals de avonturen die daar weer uitkomen. Ook helemaal niet bijzonder.. maar juist dat is bijzonder! Want een echte vriendschap is altijd bijzonder. Ongeacht wat je samen doet. Daarvoor hoef je echt niet naar de maan om het speciaal te maken. Als je elkaar weet te vinden is dat heel bijzonder.

Fantasievol

De boodschap is dus vrij helder en duidelijk van Een bijzondere vriend. Maar het fantasiedeel is ook aangenaam groot. Het fantaseren wat Warre doet over een huisdier, dat vinden mijn dochters hilarisch. Als ik dan ook als moeder nog eens een gek liedje ken over een walvis als huisdier houden, dan is de pret compleet. Door dit boek gaan ze zelf ook fantaseren over welk huisdier ze zouden willen. En wat er wel of niet kan om de door hun gekozen vereisten. Zo is het bijvoorbeeld wel handig als het huisdier je naar school kan brengen!

Naast het fantaseren over een huisdier die passend is, denken ze ook na over vriendschap. Wat vinden ze zelf leuk aan een vriend. Wie is hun vriend. En wat is leuk om te doen met vrienden. Door al die vragen die dit prentenboek Een bijzondere vriend oproept, is het boek ook heel geschikt voor op school of voor op de opvang. Daarbij is het gewoon een mooi hartverwarmend boek met prachtige illustraties. Een mooi cadeau om te geven én krijgen.

Specificaties Een bijzondere vriend

Auteur en illustraties: Aline Portman | Uitgever: Lannoo | Januari 2023 | 48 pagina’s | 9789401489645 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.