Wat gebeurde er met David? Een indrukwekkend XS verhaal

Al tijden staat het boek ‘Wat gebeurde er met David?’ op mijn wensenlijstje om te lezen. Mijn kennismaking met deze boekenserie van Best of YA | XS was zeer positief. Dunne boeken met in de basis een spannend verhaal, verweven met actuele maatschappelijke thema’s. Achterop staat duidelijk wat je kan verwachten. In dit geval is het 50% mysterie, 30% vriendschap en 20% verlies. En dan krijg je dus een 100% indrukwekkend verhaal van Henk Hardeman. Een auteur waarmee ik kennismaak door dit boek. En ik weet hoe dat bij het andere boek uit deze boekenserie is verlopen…

Wat gebeurde er met David? Henk Hardeman xs ya

Synopsis Wat gebeurde er met David?

Bobbie is erin geluisd. Er lijkt niets anders op te zit ten dan de zomervakantie door te brengen in een vakantiehuis zonder vrienden, maar met ouders en zusje. Algauw blijkt het geen toeval dat ze juist in dit vakantiepark zitten: hier is David, Bobbies oudere broer, zeven jaar geleden spoorloos verdwenen. Wanneer er tijdens hun verblijf vreemde dingen gebeuren die iets te maken lijken te hebben met David, besluit Bobbie uit te zoeken wat er destijds met hem is gebeurd. Vrienden die Bobbie in het park heeft leren kennen, schieten hier bij te hulp. In de hoop meer te weten te komen over Davids verdwijning, probeert de groep via ‘glaasje draaien’ contact te zoeken met zijn geest. Maar dit blijkt niet zonder gevaar…

Voor de fans van de boeken van Mirjam Mous, Mel Wallis de Vries en Margje Woodrow. Wat gebeurde er met David? is onderdeel van de Best of YA | XS-reeks. Alle boeken staan los van elkaar. Henk Hardeman (1961) is de auteur van dit boek. Naast schrijver is hij ook werkzaam als redacteur en soms vertaler. Ik citeer vanaf zijn website:

“Ik houd van spannende verhalen met humor, domme schurken, malle koningen en eigenzinnige helden. Die helden kunnen prinsessen zijn, maar ook scheepsjongens, stuntels, studiehoofden of doodgewone kinderen. Drie schrijvers die ik bewonder zijn: Paul Biegel (vroeger werd ik al voorgelezen uit zijn boek De gouden gitaar), Marten Toonder (de avonturen van Heer Bommel en Tom Poes) en Harrie Geelen (schrijver van de tv-serie én het boek Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?). Ik houd van hun verhalen omdat ze vol fantasie zitten en omdat ze vaak vreemde, ouderwetse of zelfverzonnen woorden gebruiken.”

titelblad best of ya henk hardeman

Boeken uit de Best of YA | XS-reeks

Een leuke kennismaking met Henk Hardeman. Ook ik ben verliefd of de verhalen van Biegel, Toonder én Geelen. Als jong meisje keek ik graag naar de tv-serie van Hamelen. Tot dat opeens niet meer kon. De videobanden waren verwoest bij een brand en in die tijd was nog niks digitaal. Wat vond ik dat erg toen. Het leuke aan een boekenserie met diverse auteurs is, dat je zo misschien makkelijker kennis maakt met diverse schrijvers. De boekenserie draagt immers bij aan bepaalde verwachtingen. Mijn eerste boek uit deze serie was zo indrukwekkend, tel daarbij de toffe cover en synopsis van Wat gebeurde er met David? bij op. En zonder de auteur te kennen wilde ik dit boek al een tijdje graag lezen.

Eerder in deze reeks maakte ik kennis met Daniëlle Bakhuis en haar Laatste uren van Josephine Donkers. De rest is inmiddels bekend voor wie vaker mijn recensies leest. Ik verslind sindsdien alle boeken van Bakhuis en in mijn boekenkast is een apart stuk voor haar boeken gereserveerd.

Anderen delen uit deze reeks

Wat gebeurde er met David? best of ya xs

Thema’s en karakters

Het gezegde is natuurlijk dat je een boek nooit bij een cover moet judgen. Onzin vind ik, een cover draagt zeker bij aan een leesbeleving. Het verhaal blijft het belangrijkste, maar een goede cover vind ik ook belangrijk. Dat zit bij Wat gebeurde er met David? zeker goed. Prachtige kleuren en een immer enigmatisch ouijabord nodigen mij uit tot oppakken. Het is mysterieus, uitnodigend en stijlvol.

Daarentegen vind ik dat je boek niet mag judgen op het aantal pagina’s. Een verhaal kan kort net zo sterk als lang zijn. Vaak is het schrijven van een goed kortverhaal nog veel lastiger. Je hebt veel minder plek om een setting levend te maken, te binden met karakters en dan ook nog eens een spannend verhaal te creëren.

Henk Hardeman is met Wat gebeurde er met David? zeker geslaagd in een ijzersterk kortverhaal te schrijven. De omgeving is die van een vakantiehuisje zoals we dat allemaal wel kennen. Tegelijk is er een heel emotioneel verhaal van een gezin waarbij de oudste zoon 7 jaar geleden spoorloos is verdwenen. Je krijgt als lezer goed het verdriet mee van moeder, vader en de twee jongere kinderen. Er is plek voor verdriet van het verlies. Tegelijk lezen we ook mee hoe iedereen toch probeert mee te draaien met het leven. Andere thema’s die Hardman verwerkt zijn: opgroeien, vriendschap, geheimen, loslaten, jezelf zijn, eigen identiteit en liefde.

Ik vind de band tussen Bobbi en de jongere Sanne heel mooi en sterk. Het voelt heel echt aan. Met alle mooie en ook de irritante dingen, aangesterkt door het gezamenlijk verdriet wat er in het gezin aanwezig is.

Wat gebeurde er met David?

Is Wat gebeurde er met David? spannend?

Een cover met een ouijabord schept wel bepaalde verwachtingen natuurlijk. Nou had ik al een ander boek uit deze serie gelezen en daardoor wist ik dat dit geen boeken alleen voor het spannend zijn. Daarbij heb je duidelijk op de achterkant staan welke thema’s je kan verwachten. Ik lees veel korte en dunne boeken, speciaal voor de doelgroep die minder snel een boek oppakt. En echt opvallend aan de Best of YA | XS serie is de mix van maatschappelijke en actuele thema’s met een spanningselement. In Wat gebeurde er met David? is dat de grote vraag natuurlijk. Wat is er gebeurd?! Daarbij ken ik Henk Hardeman niet en heb ik geen idee welk genre zijn stijl is. Is dit bovennatuurlijk of niet? Hij haalt wel mijn geliefde Stephen King aan met een mooie en bekende quote van King:

“We make up horrors to help us cope with the real ones.” ~ Blz 86

En ook King schuurt soms met genres die soms bovennatuurlijk zijn en soms niet, of een mix van beide. Die onwetendheid zorgde zeker voor spanning bij mij. Want het ouijabord heeft zeker een rol in dit boek. De spanning in dit verhaal zit in het grote vraagstuk van de titel, het verdriet van wat de familie moet dragen (ik ben ook een moeder) en in niet helemaal weten wat Hardeman me gaat brengen.

Ik heb genoten van dit kleine maar impactvolle verhaal. En het einde jongens… ik zeg niks. Maar niet veel auteurs weten deze doorgewinterde boekverslinder zo te verrassen. Wat een feestje was dit en ik ga zeker meer uit deze serie nog lezen. Én van de auteur.

Specificaties Wat gebeurde er met David?

Auteur: Henk Hardeman | Uitgever: Best of YA / Van Goor | Omslagontwerp: Caren Limpens | 9789000383481 | Oktober 2022 | 104 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.