Een gelukkig nieuwjaar, een psychologische thriller van Malin Stehn

Als je in een vriendengroep zit dan zul je bepaalde situaties wel herkennen van Een gelukkig nieuwjaar. De feestjes waar niet iedereen zin in heeft. Het kijken naar elkaars levens, het opgroeien door de jaren heen en veranderen. Maar hoe goed ken jij je vrienden echt? Wat als er bepaalde geheimen zijn? En je weet het… Een geheim blijft nooit geheim. Lees mee in dit debuut, een psychologische thriller van van Malin Stehn.

hoofd Een gelukkig nieuwjaar

Een gelukkig nieuwjaar

Het is oud en nieuw, en de zeventienjarige Jennifer verlaat vroegtijdig het feestje van haar beste vriendin Smilla. Onderweg naar huis verdwijnt ze spoorloos in de ijskoude en donkere nacht. Aan de andere kant van de stad vieren de ouders van de twee tieners samen het begin van het nieuwe jaar zonder enig idee te hebben van de ellende die hun te wachten staat. In de angstige dagen die volgen verdwijnen al hun zekerheden als sneeuw voor de zon. De moeder van Jennifer merkt dat ze geen idee heeft wat haar dochter allemaal uitspookte, terwijl Nina, de moeder van Smilla, stiekem helemaal niet verbaasd is. De lage dunk die Nina van Jennifer heeft, wordt echter niet gedeeld door haar man Fredrik, en hij is waarschijnlijk de laatste persoon die Jennifer nog in leven heeft gezien.

Wat is er die avond precies gebeurd, en waarom ging Jennifer zo vroeg weg? Door haar vermissing komen de levens van haar ouders en die van Smilla onder druk te staan, en lang verborgen geheimen kunnen niet langer verhuld blijven. Een gelukkig nieuwjaar is een spannende en onvoorspelbare psychologische roman waarin de lezer vanuit drie gezichtspunten een eigen oordeel zal moeten vellen over de waarheid achter de verdwijning van het jonge tienermeisje Jennifer.

Muziek uit het boek: Madonna – La Isla Bonita

Thriller debuut

Een gelukkig nieuwjaar is het thriller debuut van de Zweedse Malin Stehn. Maar dit is zeker niet haar eerste boek. Ze is een auteur van meer dan veertig romans voor jongere lezers. Deze psychologische thriller is haar debuut voor volwassenen. Het gekke is, dat ik in het begin dacht dat ik in een thriller van Nederlandse bodem dook. Geen idee waarom ik dat idee had! Toen ik las dat de dochter van hoofdkarakter Nina, Smilla was genoemd moest ik toch licht fronzen. Wat is dat voor een aparte naam? Maar toen er even later een locatie in Zweden genoemd werd, de plek van het nieuwjaarsfeestje, toen besefte ik dat dit een scandithriller is!

En dat is het ook echt wel. Niet alleen de namen en locaties geven dat weg. Ook de culture dingen. Zo zijn er bijvoorbeeld skipakken in huis. Het weer is ook guur en koud tijdens het verhaal. Ideaal voor tijdens dit herfstweer met de verwarming lager. Malin schrijft lekker vlot en tot de kern in haar debuut. Een gelukkig nieuwjaar bevat korte hoofdstukken vanuit drie oogpunten en het draait allemaal om de vriendgroep en de verdwijning van de dochter van Max en Lollo.

Muziek uit het boek: The Fab Four (Beatles origineel) – When I’m 64 

Emoties

Een gelukkig nieuwjaar is echt een psychologische thriller die voornamelijk draait om de verdwijning en de onderlinge verhoudingen in een vriendengroep. De basis daarvan is de vriendschap tussen Nina, Malena en Lollo. Deze vrouwen kennen elkaar al van school en door de jaren heen is de vriendschap soort van gebleven. Het kraakt aan alle kanten maar ze zien elkaar nu voornamelijk op feestjes zoals oud en nieuw. Lollo en Nina zijn getrouwd en hebben een gezin. Malena heeft wat meer moeite met het vinden van een vaste partner en heeft een zoon genaamd Theo.

De dochter van Max en Lollo verdwijnt. Op het ene moment viert Jennifer met Smilla in het huis van Fredrik en Nina oud en nieuwe. Op het andere moment vertrekt ze en is ze verdwenen. Een gelukkig nieuwjaar is een thriller wat heel veel laat zien over het proces wat volgt na die verdwijning. Wat doet het met ouders wat doet het met vrienden. Er is veel plek voor de emoties en ontwikkelingen. Langzaam rollen er bepaalde ontwikkelingen uit en lees je door naar de ontknoping.

Muziek uit het boek: Runaway – Bon Jovi

Psychologische thriller

Ik vind de schrijfwijze van Malin Stehn toegankelijk en vlot. Ze schrijft lekker tot de kern en de hoofdstukken zijn kort. De ontknoping was voor mij niet heel verrassend maar dit boek draaide ook wat minder daarom wat mij betreft. Er is dus veel ruimte voor wat er gebeurd na een verdwijning, welke emoties zijn er? Ook is er veel ruimte voor de dynamiek van een vriendengroep, een relatie, een gezin en opgroeien. Zo rommelt het in de relaties zijn er strubbelingen in het ouderschap en hebben de kinderen ook hun opvoedmoeilijkheden. Het is allemaal heel realistisch en uit het leven gegrepen.

Toch hou ik zelf persoonlijk meer van ander soort thrillers. Waarbij er meer mysterie en verrassing is. En ook een donker randje miste ik. Maar heb je zin in een psychologische thriller die echt inspeelt op de emoties die er zijn na een verdwijning dan is Een gelukkig nieuwjaar jouw boek!

Specificaties Een gelukkig nieuwjaar

Auteur: Malin Stehn | Uitgever: Cargo | Vertaald door Edith Sybesma | 368 pagina’s | 9789403181417 | Oktober 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.