Ergens in de sneeuw – een winterboek

Het is bijna Kerstmis. Overal in de stad zijn mensen in kerststemming, het licht en de warmte stralen je van achter de ramen toe. Behalve in één huis: het huis van het meisje. Haar vader is veel te druk om het huis te versieren en een kerstboom op te zetten. Ergens in de sneeuw is een prachtig prentenboek over de aanloop naar het kerstfeest dat voor iedereen anders is!

Op zoek naar iets magisch

Het meisje, Sofie, viert niet feest, haar huis is niet gezellig versiert. Al op de eerste pagina is dat goed te zien dankzij de illustraties. Overal zie je lichtjes, kerstbomen en kerststerren maar bij Sofie is het donker, met slechts een klein kaarsje bij haar. Haar vader zit werkend achter de laptop. Op een vreemde manier raakt mij dit wel. Als blogger zit ik ook veel achter de laptop, maar toch probeer ik dit altijd pas te doen als mijn dochter naar school is, of ’s avonds als ze op bed ligt. Maar je weet natuurlijk ook de reden niet waarom haar vader zoveel moet werken.

papa aan het werk, versierde huizen

Sofie besluit op pad te gaan, op zoek naar iets vrolijks en iets magisch. Maar in de stad is het zo vol en druk met grote hoge gebouwen. Als het steeds harder gaan sneeuwen komt er er opeens een eland tevoorschijn. Hij neemt haar mee op zijn rug naar een groot wit bos. Daar vind Sofie een kleine kerstboom, helemaal alleen zonder versiering ergens in de sneeuw.

Ergens in de sneeuw

Wat een prachtig boek is ergens in de sneeuw. Een kleine kerstboom, helemaal alleen en een klein meisje helemaal alleen. Maar toch niet helemaal. Om de kleine kerstboom staan ook wel grotere kerstbomen en het kleine meisje is op zich ook wel omringd door mensen in haar flatwoning. Maar toch voelen ze zich allebei alleen. En zoals Sofie zegt:

“Want iedereen die alleen is, verdient iets fijns.”

En zo gaan de dieren uit het bos op zoek naar wonderlijke dingen die ze ergens in de sneeuw hebben gevonden. Maar toch voelt Sofie ook verdriet, zal het goedkomen?

Noorderlicht

Van de laatste dubbele pagina in het boek kreeg ik gewoon kippenvel van de prachtige illustratie. Het Noorderlicht met op de voorgrond een kleine boom die straalt.

Over Linde Faas

Linde Faas studeerde cum laude af aan de kunstacademie van Breda. Ze werkt als animator van tekenfilms en als kunstenares, en internationaal als illustrator. Ze is de vaste illustrator van Pieter Koolwijk en maakte eerder haar eigen prentenboeken Ik neem je mee, De jongen en de walvis en Waar is Grote Broer?. Linde woont in Noorwegen en haalt haar inspiratie uit de ongerepte natuur van het hoge noorden en dat is te zien in dit prachtige prentenboek van ergens in de sneeuw.

De illustraties zijn geschilderd en zorgen voor verwondering. Met prachtige blauw en wit tinten weet ze een wonderlijk winterlandschap te vormen. Aangevuld met roze, grijs en geel komt er een verhaal tot leven waar je als lezer kippenvel van krijgt.

ergens in de sneeuw

Verwerking bij Ergens in de sneeuw

Natuurlijk ga je dit prachtige boek interactief voorlezen. Welke dieren herkennen ze op de foto, ben jij wel eens verdrietig omdat papa of mama moet werken, heb jij je huis gezellig versierd? Wat is magie voor jou? Wat vind jij mooi dat je in de natuur kunt vinden?

Verzamel takjes, gekleurde wol, schelpen, dennenappels en andere dingen en laat de kinderen gaan versieren.. hangende takken als een mobiel met schatten, prachtige dennenappels om neer te zetten of een kerstboompje van houten stokjes. Met verf en glitters heb je een heerlijke knutselmiddag waarbij kinderen leren om van iets saais iets prachtigs te maken!

Specificaties ergens in de sneeuw

hoofdfoto

Auteur: Linde Faas | Uitgeverij Lemniscaat | november 2022 | 9789047713692 | 34 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.