Lina en het huisdierdraakje – een nieuwe serie

Zou jij ook zo graag een puppy willen? Lina wel, maar ze krijgt een huisdierdraakje. Ja echt! Een draakje als huisdier. Maar ssst…. want dat mag niemand weten. Dit vinden jongens en meiden van 7 tot 9 jaar toch een fantastisch onderwerp? Uitgeverij Veltman heeft het weer voor elkaar! Een nieuwe serie voor jonge lezers waar ze helemaal in weg kunnen duiken. Een verhaal dat tot de verbeelding spreekt. Grappig, vlot, een tikkie magisch en een vleugje spanning. Niets meer aan doen!

Lina en het huisdierdraakje

Lina en het huisdierdraakje

Vandaag is het zover! Lina Dewan wordt wakker op haar verjaardag. Ze is niet alleen zeven jaar geworden, er staat haar ook een verrassing te wachten. Alleen weet ze nog niet half hoe bijzonder die verrassing zal uitpakken!

Want dit is de dag waarop ze Pup leert kennen, een babydraakje dat kan praten. Of, in elk geval wel tegen Lina. Want zodra er iemand anders in de buurt is, verandert hij spontaan in een heel normale, harige puppy. Nou ja, normaal…

Het is een heel groot geheim om te bewaren, vooral wanneer Pup zich halsoverkop in allerlei problemen stort en vergeet zich te gedragen als een hond. Gelukkig krijgt Lina hulp van haar oma, Nani. Die geeft haar een zeer speciale armband met een vleugje drakenmagie.

Lina het huisdierdraakje is het eerste boek in een nieuwe serie over dit vrolijke meisje en haar Pup. Het bevat twee humoristische verhalen.

Passend bij de belevingswereld en toch magisch

Het leuke aan Lina en het huisdierdraakje is dat je je als kind van ongeveer 7 jaar heel goed kan identificeren met Lina. Ze wordt wakker op haar verjaardag. Het gevoel dat dan beschreven wordt vind ik zo passen bij mijn eigen dochters. Uitkijken naar, gespannen zijn voor, één groot feest! Ook de teleurstelling waar Lina direct in het eerste deel mee te maken krijgt vind ik herkenbaar. Zo uitkijken naar iets wat je beloofd is, zelfs een aftelkalender maken. En dan gaat het niet door. Wat een domper!

Gelukkig is dat maar van korte duur en begint het ‘echte’ verhaal over Pup. Ook dan blijft Lina het meisje waar je vriendinnetje mee kan zijn, maar ze maakt allerlei magische dingen mee. Dit past heel goed in de magische fase waar de doelgroep van dit boek zich in bevindt. Ze kunnen, beter dan volwassenen, nog helemaal meegaan in de avonturen van Pup en Linda.

Lina en het huisdierdraakje

Lina en het huisdierdraakje staat vol illustraties

De illustraties in Lina en het huisdierdraakje spreken erg tot de verbeelding. Ze zijn in grijstinten, maar stralen toch een hoop vrolijkheid uit! De illustraties zijn gemaakt door Loretta Schauer.

Leah Mohammed schreef het verhaal. Dit doet zij op een humoristische, maar goed leesbare manier. De vertaling van Sandra C. Hessels is prima gedaan. Het is goed leesbaar voor Nederlandse kinderen en bevat humor die zij ook begrijpen. Lina en het huisdierdraakje is geschikt voor kinderen van groep 4 en 5. Met name vanaf de tweede helft van groep 4, of de wat sterkere lezers in begin groep 4, is het geschikt voor deze groep. In groep 5, en vast ook nog in groep 6, zullen er zeker kinderen zijn die er ook erg blij van worden!

Twee verhalen, maar ook als één te lezen

Het boek Lina en het huisdierdraakje is opgedeeld in twee verhalen. Dit zijn Een verrassing voor de jarige en Puppytraining. Toch vind ik het eigenlijk een doorlopend verhaal, je kunt het dus ook prima als één groot leesboek gebruiken. De verhalen zijn niet zo goed onafhankelijk van elkaar te lezen. Ik verwacht dat een kind weinig van het tweede verhaal zal snappen zonder het eerste.

Ik vind Lina en het huisdierdraakje bij uitstek een zelfleesboek. Door de bladspiegel, het woordgebruik en de vele illustraties is het echt een boek om zelf in te verdwijnen. Om voor te lezen vind ik het zelf wat minder geschikt. Het kan vanzelfsprekend wel, maar er zijn ‘vollere’ verhalen om voor te lezen. Daarmee bedoel ik meer rijke taal, een diepere laag en een boodschap waar wat langer over door te praten is.

Absoluut geschikt voor jonge lezers, die het technisch lezen al aardig onder de knie hebben. Goed identificeerbaar, veel humor, een avontuur om in te duiken! En veel lezen is hartstikke goed voor je kind, dit boek gaat daarbij helpen!

In mei verschijnt het tweede deel in deze serie: Lina en het hikkende draakje*. Lees de recensie hier!

Specificaties Lina en het huisdierdraakje

Auteur: Leah Mohammed | Illustrator: Loretta Schauer | Vertaling: Sandra C. Hessels | Uitgever: Veltman | januari 2023 | 192 pagina’s | 9789048320639 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.