Ronja de Roversdochter, een Astrid Lindgren klassieker

Nu de scholen zijn begonnen is het tijd om wat boeken die in de schoolbibliotheek staan (of daar in zóúden moeten staan) weer eens onder de aandacht te brengen. Zo krijg jij een indruk wat je kroost op school leest en kom je op ideeën voor het lezen thuis. Zomaar een paar ideetjes voor groep 3 tot en met groep 8. Ditmaal breng ik graag de klassieker Ronja de Roversdochter van Astrid Lindgren onder de aandacht. Het leesniveau van dit boek wordt ingeschat op M6.

Ronja de Roversdochter

Ronja de Roversdochter

Dit bijzondere verhaal van Astrid Lindgren over Ronja verveelt nooit. Ronja woont samen met haar vader en een heleboel kleurrijke rovers in een echte Roversburcht. Of nou ja, in een deel ervan. Want in de nacht dat Ronja is geboren splijt de Roversburcht door een bliksemschicht in tweeën. Het had een voorbode moeten zijn voor Ronja’s vader Mattis de roverhoofdman. Op een dag komt ze Birk tegen in de bossen- háár bossen – zo komt ze erachter dat in het andere deel van de de burcht Borka woont. Borka zou je kunnen omschrijven als de aartsvijand van Mattis. Ondanks dat gegeven sluiten Ronja de Roversdochter en Birk de Roverszoon vriendschap. Ze trotseert daarmee haar vader. Wanneer die vriendschap wordt verboden lopen Ronja en Birk weg. Ze proberen de barre winter te overleven en komen daarbij wel heel bijzondere figuren tegen.

Bekroonde boeken

De Zweedse schrijfster Astrid Lindgren is wereldberoemd. Astrid Lindgren kennen je kinderen misschien al wel. Zij is immers de geestelijk moeder van Pippi Langkous, de Gebroeders Leeuwenhart en Lotta uit de Kabaalstraat. De Gebroeders Leeuwenhart en Lotta uit de Kabaalstraat zijn bekroond met een Zilveren Griffel. Daarmee vertel ik jou ook niets nieuws want elen van ons zijn met Ronja opgegroeid. Ook Ronja de Roversdochter is bekroond met een Zilveren Griffel en zelfs verfilmd in 1984.. De zwart-wit pentekeningen van Ilon Wikland zijn gedetailleerd en zet Ronja niet neer als kruising tussen een exotische prinses en een piratenmeisje, maar als een tomboy dat haar mannetje staat. Rita Törnqvist-Verschuur, de vaste vertaalster van de Astrid Lindgren-boeken naar het Nederlands, heeft ook Ronja vertaald. Het resultaat is een prettig leesbaar, spannend verhaal voor je kind in de middenbouw. Het leesniveau is M6.

Ronja de Roversdochter

Ronja de Roversdochter blijft een spannende Astrid Lindgren-klassieker die je kind in de middenbouw zal blijven boeien.

Enthousiast geworden?

Specificaties Ronja de Roversdochter

Schrijver: Astrid Lindgren | Vertaling van: Rita Törnqvist-Verschuur | Uitgever: Ploegsma | Jaar van Uitgave: 1981 | Schoolbibliotheek | 9789082476552 | Kijk hier voor meer informatie

Ronja de Roversdochter
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.